facebook

Чи може бути оголошена шестиденка в школах, відпустка, вихідні та лікарняні вчителя під час воєнного стану

Відпустка, вихідні та лікарняні вчителя під час воєнного стану: усі зміни та обмеження

Усі ми звикаємо жити в умовах та обмеженнях воєнного стану. «Освіторія» зібрала відповіді на найпоширеніші запитання про відпустки, вихідні та лікарняні вчителів. Які зміни та обмеження ввели? Які гарантії мають педагоги? Чи будуть додаткові вихідні на Трійцю?

Який документ регулює права та обов’язки працівників під час війни?

Понад місяць тому, 24 березня 2022 року, набув чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (Закон №2136). Саме він зараз регулює права nа обов’язки працівників під час війни.

Чому працюємо 2 та 9 травня? Чи будуть додаткові вихідні на Трійцю?

До війни планувалося, що 2 травня школи не будуть працювати, бо це неробочий день. Адже якщо свято припадає на суботу чи неділю, вихідний буде перенесено на найближчий робочий день. А 9 травня мали традиційно відпочивати. Втім, під час воєнного стану офіційних святкових та неробочих днів немає. Також не скорочується робочий день напередодні свят. За згаданим законом, тимчасово призупинено дію статті 73 Кодексу законів про працю України (КЗпП).

Наприклад, 13 червня мав би бути неробочим днем, бо це найближчий день до Трійці, яка припадає на неділю. Але якщо війна ще триватиме, у цей день також працюватимемо.

Чи може бути оголошена шестиденка в школах?

Якщо є така потреба, шестиденний робочий тиждень встановлюється роботодавцем за рішенням військового командування. Тривалість щотижневого відпочинку можуть скоротити до одного дня. Таке зазвичай стається, якщо діяльність стосується саме відвернення або ліквідації наслідків бойових дій. Утім, під час війни за статтею 3 Закону №2136 будь-яких працівників можуть перевести на таку роботу, не обумовлену трудовим договором, навіть без згоди. Два винятки: якщо стан здоров’я не дозволяє працювати на такій роботі і не може йтися про переведення туди, де тривають активні бойові дії. Але йдеться про виключні ситуації, а не про введення шестиденки для того, скажімо, щоб надолужити навчальний процес.

А по скільки ж годин маємо працювати?

У вчителів законодавчо встановлена скорочена тривалість робочого часу, відповідно до статті 51 КЗпП. Під час воєнного стану вона може збільшуватися, але не перевищувати 50 годин на тиждень.

Якщо у вчителя малі діти, чи можуть залучити працювати понаднормово?

На надурочні роботи, у вихідні дні можуть запросити і педагогічних працівників, які мають дітей. Але лише за їхньою згодою та якщо дозволяє стан здоров’я. А ось вагітним та матуся немовлят до року це заборонено у будь-якому разі. Про це йдеться у статті 9 все того ж закону, що регулює трудові відносини на період війни.

Чтайте також:  Діти повертаються в Україну: Винницький спростував міф про "кращу" закордонну освіту і назвав кількість вступників у 2024 році

Якими будуть відпустки вчителів в умовах воєнного стану?

У статті 12 згаданого закону вказано, що на цей період відпустка становить не більше 24 календарних днів. Решта 32 дні (адже у мирний час у вчителів відпочинок від роботи триває 56 днів) не пропаде. Вона буде надана після припинення дії воєнного стану. Це можуть бути дні відпочинку (але за заздалегідь створеним графіком, який задовольняє як працівника, так і керівника школи) або ж грошова компенсація за невикористану відпустку.

Можна буде після війни взяти відпустку під час навчального року?

Це вирішується школою. Роз’яснення дало Міністерство економіки України у Коментарі до згаданого закону про роботу в умовах воєнного стану. Щорічна основна відпустка (або її частина) надається педагогічним працівникам у період літніх канікул. Це передбачено частиною 14 статті 10 Закону «Про відпустки». Винятки стосуються необхідності пройти санітарно-курортне лікування (пункт 2 постанови Кабміну від 14.04.1997 № 346), а також в інших окремих випадках, передбачених колективною угодою (пункт 4 тієї самої постанови).

Якщо терміново треба більше, можна брати відпустку власним коштом?

Так, і необмежено. За статтею 26 Закону «Про відпустки» відпустки без збереження заробітної плати зазвичай надаються на термін, не більше 15 календарних днів на рік. Але цей пункт скасовано на час війни частиною 3 статті 12 згаданого закону, який регулює трудові відносини на час воєнного стану. Тепер строк такої відпустки не обмежений.

Тож учителів змусять написати відпустки власним коштом на літні канікули?

Ні, вчителі мають працювати та отримувати зарплатню. Писати заяву на відпустку без збереження заробітної плати вчителю не варто, якщо в нього самого немає такої потреби. Адже потім неможливо довести, чи був примус. На жаль, скарги на такі непоодинокі випадки надходять до Міністерства освіти. МОН довелося навіть розіслати лист від 28 лютого 2022 року № 1/3292-22 про заборону керівникам органів управління освітою та/або керівникам закладів освіти примушувати педпрацівників писати такі заяви.

А якщо працювати неможливо?

Якщо через бойові дії школа не має змоги працювати, директору доведеться оголосити простій. Якщо ж не має змоги працювати конкретний вчитель, або оголошують індивідуальний простій, або призупиняють дію трудового договору.

Що таке простій?

Це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. Так сказано у частині 1 статті 34 КЗпП. Школи мають налагодити дистанційне навчання, і лише якщо з об’єктивних причин це неможливо, тоді можна говорити про простій школи.

Чтайте також:  Що чекає ліцеї в Україні та як хочуть вирішити питання гуртожитків при них: у МОН розповіли перші деталі

Учителям ходити на роботу під час простою треба?

Ні.

А що таке призупинення трудового договору?

Це нове поняття, введене за часів війни (частиною 1 статті 13 Закону №2136). Це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи. Оголосити його можна лише у період дій воєнного стану. Йдеться, звісно, не про звільнення. Трудові відносини відновлюються, щойно це можливо, робоче місце зберігається за людиною.

Чим це відрізняється від простою?

Простій має бути оформлено за всіма правилами, наказом, під розпис працівника. Призупинення за виняткових обставин можна оголосити через електронну пошту або месенджер. А паперові варіанти (або електронні з електронним підписом) оформити пізніше, за першої можливості.

Також під час простою працівникам сплачують не нижче двох третин ставки. А під час призупинення, як і під час відпустки без збереження заробітної плати, вчитель нічого не отримує.

То відпустка за власний рахунок і призупинення трудового договору це те саме?

Ні, відпустка не дає взагалі ніяких перспектив. А під час призупинення трудового договору їх дві. По-перше, після війни отримати грошову компенсацію (відшкодування зарплати та інших виплат). Такі виплати покладаються на державу-агресора, що розв’язала війну з Україною. По-друге, якщо вчитель виїхав у інший регіон країни, він може зареєструватися як внутрішньо переміщена особа (ВПО) та влаштуватися працювати повний робочий день як сумісник.

Учитель може оголосити простій?

Ні, лише директор школи. А ось призупинення може ініціювати й вчитель. Достатньо заяви про це.

Якщо вчитель-ВПО не здатен навчати дистанційно, бо перебуває там, де поганий інтернет, це можуть визначити як простій з його вини?

Ні. Відсутність технічних можливостей проводити дистанційне навчання не можна розглядатися як порушення трудової дисципліни. До того ж зараз не важливо, чому виник простій. Як роз’яснила Держслужба якості освіти, до війни простій, який виникав з вини працівника, позбавляв його оплати на час простою. Але з 20 березня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану». Завдяки цьому з’явилася стаття 57-1 Закону України «Про освіту», за якою працівникам закладів освіти в умовах воєнного стану, які були вимушені залишити робоче місце, держава гарантує збереження середнього заробітку. Хоча через бойові дії та інші обставини під час війни терміни виплат можуть порушуватися.

Чтайте також:  "Діти знають, хто їхній ворог". Молодий вчитель Руслан Циганков – про дружбу з учнями, проблеми освіти і прапор Росії...

Чи обов’язково проводити дистанційні заняття зі школи?

Ні. Відповідно до частини 2 статті 60 КЗпП, дистанційна робота – це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями, в будь-якому місці за вибором працівника. Єдиний виняток, якщо школа не в зоні бойових дій, учитель не виїхав, але відмовляється працювати через те, що немає гаджетів або інтернету. А школа не може надати ноутбуки, втім, там є комп’ютери.

Якщо вчитель виїхав за кордон, він має призупинити трудові відносини чи може працювати дистанційно?

Робоче місце може бути будь-де, у будь-якій країні, для цього не встановлені обмеження. Втім, це питання виникає так часто, що МОН кілька разів писало листи (від 7.03.2022 «Про практику застосування трудового законодавства у галузі освіти і науки під час дії правового режиму воєнного стану» та від 15.03.2022 № 1/3463-22 «Про надання інформації») про те, що вчителям дозволено з-за кордону дистанційно навчати учнів.

Як оформити лікарняний, якщо вчитель виїхав у інший регіон?

Не обов’язково звертатися до того лікаря, з якими була укладена декларація. Електронний лікарняний у разі потреби формує той лікар, до якого за новим місцем проживання звернувся хворий. Перевірити інформацію керівник школи зможе будь-коли у Електронному реєстрі листків непрацездатності, пояснює Фонд соціального страхування України.

Як отримати виплати за лікарняним, якщо школа на території бойових дій?

Якщо через це роботодавець не може призначити виплати у визначені терміни, треба звернутися до найближчого відділення Фонду соціального страхування України. Треба надати копію паспорта, номер електронного лікарняного та реєстраційний номер картки платника податків. Також можна додати документи про статус ВПО, довідку про розмір заробітної плати.

А якщо у лікаря немає інтернету?

Тоді він видає на захищеному бланку паперовий лікарняний. Його треба надати роботодавцеві або до відділення Фонду соцстрахування. У виняткових випадках, коли бланків немає і їх неможливо отримати, за часів війни лікареві дозволяється роздрукувати лікарняний на білому папері та заповнити. У МОЗ визначено, хто саме й коли має таке право, тож хворий подає цю роздруківку так само як паперовий лікарняний.

А як бути тим вчителям, кого відсторонили через відсутність COVID-сертифікату?

Їх мають офіційно поновити та допустити до роботи. Адже з 1 березня 2022 дію наказу про відсторонення нещеплених працівників (від 04 жовтня 2021 року № 2153) призупинив до завершення війни наказ МОЗ від 25 лютого 2022 року № 380.

Джерело.


Повернутись вверх