facebook

В окупованій частині Запорізької області рф намагається перевести школи на російську мову

В окупованій частині Запорізької області рф намагається перевести школи на російську мову

Школи окупованої частини Запорізької області ворожа влада намагається перевести на російську мову і запровадити там російські програми.

Про це сказав під час міжнародного круглого столу в Укрінформі директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, повідомляє кореспондент агентства.

«Десь 70% Запорізької області зараз окуповано. Ми маємо ситуацію з так званим Приазов’ям, яке росіянами розглядається як так званий сухопутний кориlор до Криму. Ми бачимо дії окупантів на Херсонщині, спроби провести там якісь маніпуляції створення «ХНР», тоді як на Запоріжжі, зокрема в Бердянську, Мелітополі, росіяни з де-факто вводять російські порядки. Вони розглядають це як частину росії і не бачать інших варіантів. Окупаційний режим, який встановлений над цією територією, спрямований на те, щоб повністю придушити будь-яку українську ідентичність”, – зазначив Семиволос.

Він додав, що з цією метою окупанти забезпечують повністю перенос всіх російських законів і практик. Зокрема, зараз активно обговорюються навчальні програми, триває активний тиск на вчителів, на директорів з метою впровадження російських програм, перехід шкіл на російську мову.

За його словами, ще один момент пов’язаний з тим, що російські окупанти вимагають від учителів та від батьків продовжити зараз очне навчання в школах.

Чтайте також:  З 2025-го вчителям маленьких шкіл не платитимуть з бюджету

«Очевидно, це для того, щоб перетворити учнів на заручників. Це ситуація доволі небезпечна. Наскільки я знаю, зараз керівництво Запорізької області ухвалило рішення, що з 2 травня навчальний процес зупинений, тобто оголошуються канікули на територіях, які окуповані», – додав Семиволос.

Джерело.


Повернутись вверх