facebook

Як повинна здійснюватися оплата праці працівникам закладів освіти в умовах воєнного стану

Як повинна здійснюватися оплата праці працівникам закладів освіти в умовах воєнного стану

До Міністерства освіти і науки України звертаються працівники закладів освіти щодо невиплати заробітної плати тим працівникам, які в умовах воєнного стану були вимушені змінити місце проживання, залишити робоче місце, але мають можливості виконувати роботу дистанційно або не можуть виконувати свої посадові обов’язки, а також щодо зменшення розмірів надбавок і доплат педагогічним працівникам тощо.

Міністерство освіти і науки неодноразово доводило до департаментів (управлінь) освіти і науки інформацію щодо особливостей застосування норм трудового законодавства під час дії правового режиму воєнного стану, зокрема щодо оплати праці працівників закладів освіти під час призупинення навчання, в умовах дистанційного навчання, під час простою тощо.

Повідомляємо, що працівникам закладів освіти на час особливого періоду гарантується, зокрема, організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників; збереження місця роботи, середнього заробітку та інших виплат, передбачених законом.

Органи управління у сфері освіти місцевих органів виконавчої влади, органи місцевого самоврядування мають забезпечити та організувати оплату праці працівників закладів освіти та установ освіти незалежно від їхнього поточного місця проживання (перебування) в Україні чи за її межами, у тому числі шляхом прийняття рішення про оголошення простою у закладах освіти, що не можуть здійснювати освітню діяльність внаслідок збройної агресії російської федерації.

Чтайте також:  Чому підвищення зарплат з 1 квітня 2024 року не відбулося: відповідь Мінекономіки

Роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати. Під час воєнного стану працівники можуть виконувати завдання у штатному режимі або дистанційно. Така робота може запроваджуватися без обов’язкового укладення трудового договору в письмовій формі.

Таким чином, законодавством визначено достатньо гнучкий спосіб виконання завдань за межами робочого місця, при цьому основною умовою є своєчасне виконання завдань за посадою.

Відповідно до Галузевої Угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2021-2025 роки сторони рекомендують керівникам установ та закладів освіти забезпечити оплату простою працівникам, включаючи непедагогічних та тих, які працюють за сумісництвом, не з їхньої вини в розмірі середньої заробітної плати.

Зауважуємо, що керівникам державних органів, підприємств, установ та організацій надано право до припинення чи скасування воєнного стану в Україні в межах фонду заробітної плати, самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників, але не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу).

Крім цього, Міністерство освіти і науки інформувало керівників закладів та установ освіти, які розташовані в місцях бойових дій або під тимчасовою окупацією, про можливість змінити місце розташування та перейти на обслуговування до органів Казначейства за новою адресою розташування.

Чтайте також:  Реформа старшої школи "скоротить" кількість предметів, – експерти

На сьогодні, на жаль, не всі громади самостійно можуть виплатити заробітну плату працівникам закладів освіти через різні причини (окупація, відсутність електропостачання, втрачений зв’язок з начальником відділу освіти, керівником закладу і бухгалтерією тощо).

Задля налагодження механізму виплати заробітної плати педагогічним працівникам у тих громадах, які не можуть зробити цього самостійно, Міністерство освіти і науки спільно з Міністерством фінансів і Казначейством шукають реальні можливості вирішення цього питання в тих умовах, що склалися.

У зв’язку із запровадженням військового стану в Україні, фінансовий ресурс 2022 року для виплати заробітної плати педагогічним працівникам є надто обмеженим, що спонукає місцеві органи виконавчої влади, керівників закладів освіти ухвалювати рішення про зменшення розмірів надбавок і доплат.

Інформуємо, що керівники закладів освіти мають право зменшувати розміри лише тих доплат і надбавок, які встановлені нормативними актами у граничних розмірах або мають необов’язковий характер (за складність, напруженість, за виконання особливо важливої роботи, за престижність праці тощо).

Водночас Міністерство освіти і науки ініціюватиме внесення змін до нормативно-правових актів щодо унормування питань оплати праці педагогічних працівників закладів освіти з урахуванням зменшеного обсягу освітньої субвенції.

Джерело.


Повернутись вверх