facebook

Хто такий Бандера: 3 книги про легендарного українця

“Степан Бандера – герой чи зрадник?” “Що поганого зробив Бандера?” “Чим прославився Бандера?” Це – лише кілька з гугл-запитів, присвячених Степану Бандері. За останні місяці лідер українського націоналістичного руху став, безумовно, одним із найпопулярніших українців у світі, факти про якого шукають зараз у мережі як українці, так і не тільки… Що ж, об’єктивні відповіді на запитання, ким насправді був Бандера, які цінності сповідував та чого насправді бажав для України, знайти непросто – але можна спробувати пошукати в книгах. Ми зібрали найцікавіші факти.

 

«Степан Бандера: …коли один скаже: Слава Україні!»

Два національні організми з цілком іншою концепцією життя постійно стоять проти себе – Росія й Україна. Із цим фактом пов’язати організовану боротьбу – значить, зробити її переможною.

Книга Степан Бандера: “…коли один скаже: Слава Україні!”, що вийшла у 2015 році у Івано-Франківському видавництві “Дискурсус” – ідеальне видання, щоб як мінімум познайомится з Бандерою. Перша її частина – збірник статей самого Бандери, написаних в 1940-5- рр, в яких він розмірковує про Україну, визвольний рух та описує своє бачення визволення України. Ці статті точно допоможуть зрозуміти витоки української націоналістичної ідеї. Друга частина книги – стаття українського історика, одного з засновників Центру досліджень визвольного ру́ху Миколи Посівнича, в якій він стисло описує біографію Бандери.

Чтайте також:  Чи здатні раби навчити свободи?

«Степан Бандера. Історія нескорених», Микола Посівнич.

“Українці. Історія нескорених” – популярна серія книг, в межах якої можна прочитати цікаві факти про Богдана Хмельницкього, Івана Мазепу, Євгена Коновальця та інших відомих українців, що увійшли у світовую історію як нескорені. Одна з найпопулярніших книг серіїї присвячена Степанові Бандері й намагається дати відповідь на питання: Бандера – хто він? Герой? Символ України? Автори обіцяють, що, “базуючись на архівних документах, цікавих і невідомих широкому загалу матеріалах, вони розкажуть про життєпис лідера ОУН без штучно створених міфів: які погляди він мав, якими ідеалами керувався і, зрештою, якою він був людиною”. “Українці. Історія нескорених” – серія. що розрахована на широкий загал читачів, тож якщо ви тільки починаєте знайомство з постатттю Бандери та шукаєте добре подану, структоровану й зрозумілу інформацію, то варто почати саме з цієї книги.

КСД

“Перемога або смерть. Український визвольний рух, 1939-60-ті роки”, Іван Патриляк

Науково-популрне видання, яке допоможе зрозуіти, як у 30-60 р.р. 20 століття розвинувся український визвольний рух та яку роль в ньому зіграв Степан Бандера. Як була створена УПА, які завдання перед собою ставила, яку роль відіграла у часи Другої світової війни, якою була боротьба із гітлерівською окупацією та протистояння з НКВД. Висвітлюючи основні події цього масштабного народного руху, автор дає можливість небайдужому читачеві зорієнтуватися в історії покоління, яке змінило уяву про українців. Також дізнаємось, звідки з’явилося гасло «Перемога або смерть!», яке набуває особливого сесну для сьогоднішніх українців, що боряться з окупантами. Автор книги – один із головних спеціалістів з історіїї українського націоналізму Іван Патриляк, декан історичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка.

Чтайте також:  У школах України з'явиться новий предмет: яку дисципліну вивчатимуть уже з 2025 року

Наш Формат

Джерело.


Повернутись вверх