facebook

Що діти можуть і повинні робити по дому відповідно до свого віку

Що діти можуть і повинні робити по дому відповідно до свого віку

Кожен з батьків мріє про те, щоб дитина допомагала. Залежно від віку чада, від нього очікується різне – від банального прибирання іграшок за собою, до миття підлоги або посуду.

Дитина до трьох років
Вважається, що вже навіть у такому ранньому віці дитина здатна багато на що. Наприклад, вона може прибирати за собою іграшки, книги чи журнали. Також дитині можна доручити витерти крихти зі столу або допомогти поставити деякі покупки в холодильник – звичайно, йдеться не про товари, які не б’ються і не є небезпечними, а, наприклад, про банани або яблука.

Що стосується обслуговування власних потреб, то в три роки дитина може самостійно чистити зуби (нехай і не так добре, як би вам цього хотілося), вмитися, витерти себе після ванних процедур, причесатися, і, звичайно, одягнутися.

Дитина чотирьох років
З цього віку можна поступово збільшувати кількість домашніх обов’язків малюка. Так, малюкові можна доручити застеляти за собою ліжко, погодувати домашніх тварин – природно, під наглядом батьків. Можна також допомогти мамі по дому – помити за собою тарілку або чашку (під наглядом мами або тата), покласти посуд у посудомийну машину, допомогти з прибиранням по будинку – протерти пил або помити підлогу шваброю.

Дитина чотири роки цілком може приготувати навіть простий десерт — наприклад, полити кекс варенням на власній тарілці. Це буде цілком під силу чаду.

Дитина п’яти років
Батькам варто розширювати коло домашніх повноважень для дитини, яка досягла віку п’яти років. За фактом, вона може брати участь у багатьох справах, якими займаються батьки – прибирання, приготування чи прання.

Деякі батьки знайомлять дітей у віці з основами елементарної фінансової грамотності.

Так, можна під наглядом батьків дозволити дитині купити щось у магазині, щоб оцінити, яку суму вона на це витратить.

Дитина шести років
З шести років дитина чудово може допомагати батькам на дачі – полити квіти, прополоти грядки, прибрати сміття. Вважається, що у цьому віці можна активно привчати до фізичної праці. Вона цілком може розігріти собі їжу в мікрохвильовій печі, розвісити білизну після прання або допомогти мамі донести не дуже важкі сумки з магазину.

Дитина з семи років і старше
З цього віку дитина може піклуватися не тільки про себе, а й про старших дітей. Вона може погодувати малюка, а також помити посуд у посудомийці або руками, поміняти постільну білизну, навести лад у своїх шафах.

Вважається, що вже з 12 років з усіх побутових питань дитина цілком може замінити будь-якого дорослого.

Звісно, ​​так трапляється не завжди. Багато дітей неохоче беруться за домашні стосунки, але тут все залежить від виховання. Батькам потрібно докласти зусиль, щоб чадо захотіло прийти на допомогу.

По-перше, дитину не варто сварити за помилки, навіть якщо вона пролила чай ​​або заляпала мукою всю кухню, коли намагалася допомогти мамі зліпити пиріжки. Вона навчається, а отже, може допускати помилки.

По-друге, не варто перетворювати домашні обов’язки на рутину. Можна спробувати ввести ігрову форму взаємодії, а також систему заохочень за успішно виконане завдання, тоді дитина братиметься за нього з більшим бажанням.

Джерело.


Повернутись вверх