facebook

Хто може повторно навчатись на бюджеті та як відшкодувати кошти за навчання

Хто може повторно навчатись на бюджеті та як відшкодувати кошти за навчання


Іноді вступники можуть розпочати навчання в університеті і згодом зрозуміти, що це не їхнє та вирішити змінити спеціальність або виш. Але чи можна повторно вступити на бюджет?

Згідно з законом України “Про вищу освіту” громадяни мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних вишах на конкурсній основі, лише якщо вперше здобувають певний ступінь вищої освіти (бакалавра чи магістра)

Хто може може повторно навчатися на бюджеті

Громадяни, які за станом здоров’я втратили можливість виконувати свої робочі обов’язки за отриманою раніше кваліфікацією мають право безоплатно здобувати вищу освіту за другою спеціальністю (проте втрата працездатності повинна бути підтверджена висновками медико-соціальної експертної комісії).

Повторно безкоштовно здобувати вищу освіту за тим самим ступенем освіти мають право також громадяни України, які не завершили навчання. Але для цього вони повинні відшкодувати кошти, які були витрачені на оплату послуг з їхньої підготовки.
Відшкодовувати кошти не повинні
Рекомендації МОЗ про організацію навчання в школі: чи допоможе це уникнути поширення COVID-19

  • студенти і курсанти закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання (наприклад, тих ЗВО, які навчають поліцейських) та військових навчальних підрозділів ЗВО;
  • студенти, які написали заяву про відрахування до початку навчального року і не приступили до навчання, незалежно від дати затвердження закладом вищої освіти наказу про відрахування;
Чтайте також:  Реформа старшої школи "скоротить" кількість предметів, – експерти

Як відшкодувати кошти за навчання?
Відшкодування вартості попереднього навчання на бюджеті відбувається вже після повторного зарахування на навчання до нового закладу вищої освіти. У наказі про зарахування особи на повторне навчання буде встановлений термін відшкодування коштів, що не перевищує 10 робочих днів з дня початку навчального року.

Джерело.


Повернутись вверх