facebook

Рекомендації МОЗ про організацію навчання в школі: чи допоможе це уникнути поширення COVID-19

Рекомендації МОЗ про організацію навчання в школі: чи допоможе це уникнути поширення COVID-19

 

Міністерство охорони здоров’я та головний санітарний лікар Віктор Ляшко розробили тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у школах в період карантину. Але багато людей ці настанови обурюють, а в інших країнах до цього готуються серйозніше.
МОЗ надало рекомендації для шкіл щодо безпечних умов роботи. А тепер Міносвіти має пояснити, як організовувати навчання. За словами заступниці міністра освіти Любомири Мандзій, школам повинні надіслати рекомендаційні листи, передає портал
Відомо, що на час карантину Україну поділять на чотири зони. Але в рекомендаціях МОЗу про це не згадується. Судячи з усього, вони розраховані на найлегшу, зелену зону. Але що робити іншими? Давайте розглянемо ці рекомендації.
Чи ефективні рекомендації МОЗ щод навчання під час пандемії
У школах температурний скринінг на вході обов’язковий тільки для вчителів.
А учнів щодня опитуватимуть про самопочуття вчителі. Якщо в учні будуть ознаки ГРВІ, його ізолюють у спеціально відведене приміщення і повідомлять батьків. Але чи правильно це? Адже дитина може захворіти дорогою до школи. Цікаво, що в Південній Кореї школи дізнаються інформацію про самопочуття вчителів та учнів за два тижні до початку навчання. Це допоможе оцінити ризики – кому можна повертатися до школи, а кому ні.
Вхід до школи буде дозволений лише в масках, а на уроках використовувати їх не обов’язково.
Ця настанова означає, що дитина багато разів за день зніматиме й надягатиме маску, а тому вона буде нестерильною. До того ж, навряд чи реально для дитини щоразу обробляти руки антисептиком. Також немає пояснень, куди класти маску, зняту на уроці, — в портфель чи на парту? А якщо вона впаде на підлогу?
Також у рекомендаціях МОЗ не йдеться про те, чи зобов’язані вчителі бути на уроках у масках. Хоча, наприклад, у настановах для шкіл Китаю сформульовано однозначно: “Педагогічні працівники неодмінно мають носити маску під час уроку”.

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

Це теж доволі неоднозначне рішення. Адже, до прикладу, МОН Китаю зауважує, що потрібно уникати будь-яких зібрань і організовувати зустрічі лише онлайн.

У шкільній їдальні заборонені “шведський стіл” та самообслуговування.
У рекомендація МОЗу харчування відбуватиметься за графіком (аби уникнути скупчення), але між столами має бути відстань у 1,5 метра, а за столом можуть сидіти одночасно не більше чотирьох учнів. Але це складно зробити в переповненій школі, де учні навчаються у дві зміни, а обід триває три перерви. До того ж, деякі українські школи користуються послугами кейтерингових компаній. Натомість у настановах МОН Китаю написано: “Під час епідемії їжу ззовні доставляти заборонено”.

Цікаво й те, що раніше обговорювалася ідея дотримуватися відстані 1,5 метра між учнями і в класах. Але тоді потрібно розділити класи на підгрупи, а отже шукати додаткові кабінети і кошти на зарплатню вчителям. Тому у свіжих рекомендаціях про соціальну дистанцію під час уроків не йдеться.

А в міжнародних рекомендаціях зазначають: за можливості, відстань між учнями на уроці має складати не менше метра. У Китаї вчителі повинні викладати на “подіумі”, щоб зменшити тісну взаємодію з учнями.

У настановах МОЗ також рекомендують наприкінці робочого дня потрібно проводити дезінфекцію поверхонь, зокрема парт, стільців, дверних ручок, перил тощо. Така ж рекомендація міститься в настановах інших країн.

Чтайте також:  Що відбувається з підвищенням зарплат вчителям: офіційна відповідь МОН

Цікаво, що у МОН Китаю школам пропонують дезінфікувати навіть книжки, іграшки й вентиляційні решітки. А у Південній Кореї дезінфекція шкільних приміщень буває кількох видів: періодична (генеральне прибирання раз на два—три місяці), щоденна і тимчасова ( якщо в школі виявлено хворого).
Окрім того, не в усіх школах є медпрацівники.
А в рекомендаціях МОЗ сформульовано завдання і для них. Але що робити школам, у яких немає працівника в медпункті? Наприклад, у Південній Кореї, де теж не всі школи забезпечені медиками, вакансії на час епідемії планують закрити лікарями-інтернами. Що ж робитимуть наші школи – поки невідомо.

Отож, рекомендації українського МОЗ дуже загальні і обтічні. Їх варто було б доопрацювати, аби створити безпечне середовище в школах.

Джерело.


Повернутись вверх