facebook

Психологічна підготовка дитини до дитячого садка

Психологічна підготовка дитини до дитячого садка

Отже, ви вирішили, що настав час віддати малюка в дитячий садок? До цієї події варто добре підготуватися як дорослим, так і дитині. Особливу увагу необхідно приділити психологічній підготовці малюка. Як саме ми розповімо в нашому матеріалі.

Що вміємо?
Адаптуватися в дитсадку малюкові буде легше, якщо він вже освоїв деякі навички самостійності. Отже, до походу в дитячий садок малюкові необхідно вміти:

  • самостійно їсти ложкою, пити із чашки;
  • самостійно одягатися і роздягатися або хоча б знімати та одягає більшу частину одягу;
  • проситься на горщик, може обходитися без памперсів;
  • грати з однолітками без постійного супроводу дорослих;
  • у нього досить розвинена мова, може попросити, сказати що хоче.

Звичайно, не кожна дитина має всі перераховані вище навички і в три роки. А що робити, якщо дитині доведеться почати ходити в садок ще раніше? Психологічну готовність дитини до відокремлення від мами та готовності до самостійного життя не можна визначити за віком. Хтось чудово виявляє самостійність і у півтора роки, а комусь складно пробути кілька годин без мами і у п’ять років. На жаль, одного бажання мами мало, щоб дитині було зручно в садку, необхідно дивитися по малюку і домовлятися з ним. Він хоче грати з іншими дітками? Відвідувати різні заняття та слухатися виховательку? Готовий спати в обід не у своєму ліжечку? Це вже половина справи.

Як підготувати дитину?
Щоб зрозуміти, як карапуз поводитиметься в дитячому садку без мами достатньо подивитися, як він реагує на ваш відхід з дому на пару годин у справах: в магазин або в аптеку. Навряд чи малюк помахав рукою та весело побіг займатися своїми справами, такі діти – рідкість. Швидше за все, дитина хникала, пускала сльозу, не хотіла злазити з рук і кудись відпускати улюблену матусю. Часто і дорослим у цей момент досить важко, здається, що відбувається щось неправильне. Важливо розуміти, що такі ж відчуття будуть у вас спочатку в дитячому садку щодня, і лише поступово малюк звикне і момент розлучення стане для нього звичнішим, а його реакція – спокійнішою.

Звичайно, малюк хоче, щоб мати залишилася, і вміло маніпулює батьківським почуттям провини. Рішення дорослих не повинні залежати від того, плаче малюк чи ні, інакше у нього виробиться досить погана звичка – домагатися бажаного за допомогою сліз. Пошкодуйте, втіште малюка, але потім обов’язково робіть те, що хотіли. Непогано, якщо замість вас з малюком залишиться хтось, хто зможе захопити малюка цікавими заняттями, а ви пообіцяєте, що скоро обов’язково повернетесь.

Після повернення поцікавтеся, як малюк поводився, чи вередував у вашу відсутність. Як правило, найчастіше дитина досить спокійно переносить мамину відсутність, менше вередує, краще їсть і навіть швидше вкладається спати в своє ліжечко з улюбленим плюшевим ведмедиком. Початок покладено!

Наша мама-форумчанка Joly розповідає: «Я коли йшла з дому і залишала малого з бабусею, він був дуже цим засмучений. Враховуючи, що я виходила просто на пару годин у магазин або зрідка в перукарню, то, судячи з його реакції, я й думати боялася про садок. Так сталося, що за станом здоров’я мені потрібно було три місяці ходити на процедури, щоб вирішити проблеми зі спиною. З Данькою в цей час залишалися моя мама, чоловік чи свекруха. І поступово за цей час він уже став звикати, до того, що я періодично, тричі на тиждень, його покидаю на три години на день, похниче трошки, і йде займатися своїми справами чи надвір збиратися на прогулянку. Так що, я зрозуміла, що всьому свій час і поспішати не варто, так поступово ми і до садка звикнемо».

Більше спілкування
Під час відвідування дитсадка малюкові доведеться багато спілкуватися з однолітками. Однак, не всі діти в захваті від такої перспективи, у наш час кількість інтровертів збільшується, а спілкування часто стає досить обмеженим, навіть у малюків. Із цим треба боротися, і така робота починається поступово.

Якщо досі ви більше часу проводили тільки вдвох з малюком, намагайтеся спілкуватися з дітками на дитячому майданчику, відвідуйте ігрові кімнати, де малюк зможе, хоча б, поспостерігати за тим, як відбувається комунікація між іншими дітьми, якщо немає бажання самому вступити в гру.

Важливо, щоб малюк побував у різних групах, навчався взаємодіяти, грати та спілкуватися з дітьми, шукав нових друзів. Звичайно, багато батьків думають, що саме за цим і йдуть у садок, але якщо до цього дитині важко давалися комунікативні навички, то впроваджувати такі зміни в його стиль спілкування варто поступово. Як, втім, поступово треба вводити у його життя і інші нововведення.

Психолог Наталія Карабута розповідає: «До того, що на малюка чекають зміни, його слід підвести поступово, акуратно налаштувати на зміни, яких так не люблять маленькі дітки. А відвідування дитсадка – серйозні зміни в житті малюка. Мало того, що поряд не буде мами, зміниться звична навколишня обстановка, з’явиться безліч дітей навколо, і з ними треба якось спілкуватися. Такі зміни складні і для дорослого, що вже говорити про дитину. Тому нововведення краще запроваджувати поступово. Спочатку скажіть малюкові, що незабаром він піде в дитячий садок, розкажіть йому про те, що на нього чекає, опишіть позитивні сторони змін і дайте малюк 1-2 дні на перетравлення інформації. Якщо у малюка виникатимуть питання – відповідайте. Проте малюк навряд чи повністю зрозуміє, що це таке – дитячий садок, адже він ніколи там не був. Тому про всі зміни у його майбутньому житті слід йому теж розповісти, але поетапно: спати потрібно буде в іншому ліжечку, їсти ложкою, одягатися та роздягатися самостійно тощо. Повідомляючи малюкові більш «складні» питання, не забувайте підсолодити подачу інформації, розповідаючи про те, як йому буде весело та цікаво в садку, скільки нового він дізнається на заняттях. Поступово малюк налаштується на зміни, і вони відбудуться менш болісно».

Також не варто об’єднувати кілька подій в одну, пов’язуючи їх із дитячим садком. Якщо в сім’ї на певний період намічено переїзд, ви збираєтеся відлучити малюка від грудей, розлучаєтеся з чоловіком або чекаєте другого малюка – всі такі, досить стресові для дитини події, потрібно розвести в часі з походом до дитячого садка.

Рольові ігри
Перед садком краще перебудувати режим дня вдома таким чином, щоб час, коли дітки в групі їдять, сплять чи грають, співпадав з вашим графіком. Так дитині буде легше долучитися до загального ритму групи, адже якщо раніше ваш ранок починався в районі 11 години, вставати в садок о 7 або 8 ранку буде серйозним стресом для малюка.

Дізнайтеся і приблизне меню, адже якщо малюк ніколи не їв манну кашу або сирну запіканку, необхідність з’їсти такі страви буде для нього складним завданням. Також дитині слід вчитися засинати самостійно на денний сон, адже в садку вихователь не вкладатиме кожного малюка і не співатиме йому колискову.

Розкажіть малюкові про те, як слід поводитися під час конфлікту, попередьте, що бити дівчаток не можна, нагадайте про необхідність ділитися і не ламати чужі іграшки.

Спробуйте пограти з дитиною в дитячий садок, нехай вона буде вихователем, а його іграшки – малюками з групи або ж вихователем будете ви, а він – малюком, у якого виникло те чи інше питання. Під час таких ігор ви зможете підкоригувати сприйняття малюка, зрозуміти, що його непокоїть.

Важливо, щоб дитина не боялася звертатися до дорослого з проханням, адже іноді для малюка навіть попроситись у туалет може стати проблемою. Розкажіть, як треба вчинити, що сказати виховательці в такому випадку, щоб малюк був підготовлений до цієї ситуації. Щось болить, хтось образив, намочив штанці – про всі ці проблеми слід обов’язково повідомляти дорослому, тільки для початку малюкові про це правило треба повідомити.

Наша мама-форумчанка Ліля розповідає: «Коли Валюшка йшов до садка, він ще не дуже добре умів їсти ложкою, а коли пив із чашки, то часто проливав на себе вміст. Донести ложку до рота і не розлити – теж було з області фантастики. У садок ми записалися на осінь, документи подали навесні, тому все літо у нас було на тренування з освоєння ложки. Вихователь у садку нам одразу сказала, їсти ложкою та пити з чашки – обов’язково. Ще й бажано акуратно їсти, хто там на них нагруднички одягатиме? За літо у нас був помітний серйозний прогрес, так що восени ми пішли в садок і поводитися з ложкою і чашкою точно вміли».

Мамині завдання
Після того, як вирішиться питання влаштування малюка та медичних довідок, вам належить період покупок, необхідних дитині для садочка. Зручний одяг та взуття для вулиці, занять спортом, чешки, піжама, канцтовари – детальніший список зможе підказати вихователь, на поведінку якого також необхідно звернути увагу заздалегідь. Поспостерігайте за тим, як спілкується вихователь з дітьми, на скільки терпляче відповідає, повторює, допомагає, підказує дітям у групі, оцініть, як поводяться малюки, чи слухаються, чи дружня у групі атмосфера.

Буде чудово, якщо в процесі вибору та знайомства з садком малюк теж братиме участь, адже його реакція на місце, де доведеться проводити багато часу, теж важлива.

Головне – віра в те, що у малюка все вийде, і правильна підготовка до майбутньої важливої події. Адже дитячий садок, це лише перша сходинка до дорослішання та самостійності, і саме від батьківського ставлення до неї залежить, якою саме вона буде.

Джерело.


Повернутись вверх