facebook

Як дітям-переселенцям продовжити навчання у закладах освіти?

Як дітям-переселенцям продовжити навчання у закладах освіти?

Кожна дитина, яка вимушена була залишити дім та евакуюватися в інші регіони України, має право здобувати загальну середню освіту за формою, яка є найбільш безпечною для дитини.

Адже наші воїни захищаючи нашу країну, захищають її майбутнє, а майбутнє – це наші діти, молодь, які мають бути освіченими.

Існує кілька способів того, як дитина, яка через війну вимушена була змінити місце проживання (перебування) та/або місце навчання, може продовжити навчання:

  • Дитина має можливість здобувати освіту за дистанційною формою в закладі освіти, в якому навчалася раніше. Звертаємо увагу, навіть якщо заклад освіти фізично було зруйновано – він все одно може організовувати дистанційне навчання для всіх здобувачів.
  • Якщо в закладі освіти, у якому навчалася дитина, не організовано дистанційне навчання, дитина може продовжити навчання в іншому закладі – за її новим місцем перебування.

Для цього один із батьків, опікунів чи інших законних представників, родичів повинен подати до закладу освіти відповідну заяву про зарахування (її скановану копію чи фотокопію). Заява подається будь-яким способом: особисто або електронною поштою, через месенджер або іншим зручним способом для заявника.  Якщо у законних представників наявне  свідоцтво про народження дитини чи свідоцтво її навчальних досягнень – бажано скановані копії чи фотокопії цих документів додати до заяви.

Чтайте також:  "Діти поводяться так, як їх виховали батьки": Лікарчук запропонував ввести жорсткі штрафи в школах і навів приклад Казахстану

Щоб приймати відповідні управлінські рішення та краще налаштовувати освітній процес для дітей, які стали переселенцями, для держави важливо володіти даними, скільки здобувачів освіти продовжили навчання, де вони перебувають, з яких причин не продовжили навчання.

Тому важливо, щоб місцеві органи освіти об’єднаних територіальних громад вели окремий облік та формували реєстр здобувачів освіти за місцем їх перебування (навчання). Ці реєстри повинні містити прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), дату народження, місце проживання (перебування), місце навчання (заклад освіти), попереднє місце проживання (перебування), попереднє місце навчання (заклад освіти), форму здобуття освіти, належність дитини до категорії осіб з особливими освітніми потребами.

Докладніше про організацію освітнього процесу – у відповідному наказі МОН від 28 березня 2022 року №274 – «Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні».

Джерело.


Повернутись вверх