facebook

Освітян – колаборантів будуть саджати за грати

Освітян – колаборантів будуть саджати за грати

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність» внесено зміни до Кримінального кодексу України, зокрема доповнено статтею 111-1. Вказаний Закон опубліковано 16.03.2021 року у Голосі України.

Частина 2 ст. 111-1 КК України стосується освіти.

По-перше це пропаганда у закладах освіти сприяння збройної агресії проти України, встановленню та утвердженню тимчасової окупації частини території України чи уникненню відповідальності за здійснення державою-агресором збройної агресії проти України.

Пропаганда – це публічне звернення до певної групи людей або необмеженого кола осіб., висловлене у письмовій, усній або іншій доступній формі

Приєднуйтесь до нашої нової групи ОСВІТА UA

Посилання:https://www.facebook.com/groups/1023345988199205/?ref=share

До кримінальної відповідальності за колабораційну пропаганду може бути притягнутий не лише педагогічний працівник. Не обов’язково публічне звернення може бути зроблено під час уроку (пари), і не обов’язково це може бути зроблено перед дітьми, учнями, студентами чи слухачами. Це може бути навіть на педраді чи батьківських зборах. Не обов’язково таке публічне звернення повинно бути виокремленим текстом, воно може бути приховано у доповіді, лекції, тощо.

Важливо, що місце вчинення стосується не усіх закладів освіти, а лише навчальних. Якщо в Статуті (Положенні) закладу освіти не зазначено, що цей заклад є навчальним, особу не може бути притягнуто до кримінальної відповідальності саме за цією статтею Кримінального кодексу України.

Чтайте також:  Оновлений Калькулятор зарплати вчителя 2024: яку суму отримуєте ви?

Згадайте новину: Довічне позбавлення волі: посилено покарання за держзраду та диверсії

Окрім пропаганди до кримінальної відповідальності можуть притягнути особу за дії, спрямовані на впровадження освітніх стандартів держави-агресора у таких навчальних закладах.

Це може стосуватися історичних дисциплін та наук.

Навіть учителя молодших класів можуть притягнути до кримінальної відповідальності за те, що дала дитині віршика наприклад про доблесть русскіх солдат.

Такі діяння караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Згадайте новину: Істотні новели. Перелік законів ухвалених ВРУ 15 березня 2022р.

Більш детально про кримінальну відповідальність за колабораціонізм та пов’язані з цим обмеженнями Ви можете дізнатися у статті Колабораціоністи. Кримінальна відповідальність та обмеження.

Сподіваюся, ця стаття виявилась для Вас корисною. Тоді, не забутьте поставити слоника і я дізнаюся, що написав цю статтю не даремно.

Автор новини: адвокат Віталій Гриб

 

Джерело.


Повернутись вверх