facebook

Я – вчитель. Що я можу зробити зараз?

Я – вчитель. Що я можу зробити зараз?

Зараз непрості часи для всіх. Але діти є найвразливішою категорією, саме вони страждають найбільше. І зараз саме вчителі знову на передовій: вони можуть підтримати школярів, пояснити їм, що відбувається, надати психологічну допомогу, просто підтримати добрим словом, дати важливу пораду, розрадити.

Насправді вчителі мають велику силу: вони можуть підтримати вихованців навіть тоді, коли не проводять занять. Що можна зробити зараз?

  1. Читайте більше: вивчайте поради психологів щодо дій у кризових ситуаціях, шукайте вправи для стабілізації емоційного стану, практики для подолання панічних атак тощо. Користуйтеся ними самі та обов’язково розповідайте про них дітям.
  2. Зв’яжіться із батьками учнів та запропонуйте психологічну підтримку для дітей. Надсилайте їм поради, які допоможуть підтримати дітей у цей непростий час, давайте посилання на посібники або рекомендації, розроблені МОН.
  3. Якщо у вас із учнями є чат в одній із соцмереж, то не забувайте про нього, неодмінно пишіть дітям! Давайте психологічні поради, діліться різноманітними прийомами та практиками, які допоможуть школярам впоратися зі стресом.
  4. Давайте відповіді на складні запитання. Багато хто з дітей точно запитуватиме про причини війни, тож будьте готові пояснити їм, що та чому сталося. Не бійтеся говорити з учнями: вони не почують нічого страшнішого за те, що вже побачили. Звісно, в цьому випадку необхідно зважати на вік дітей.
  5. Зберігайте спокій та демонструйте впевненість. Так, для початку варто заспокоїтися самим, інакше ви можете нашкодити. Підлітків варто навчити орієнтуватися у величезній кількості інформації, яку вони отримують, фільтрувати її. Ще раз поговорити про медіаграмотність та необхідність відрізняти фейки від правди.
  6. Не забувайте радіти. Бо як не крути, а позитив – теж зброя, яка не дає нам скатитися в депресію. Тож не варто зосереджуватись лише на негативі та розповсюджувати його на дітей. Дозвольте собі і учням жартувати, радіти простим речам. Зрештою, зараз з’явилося багато актуальних мемів, які можна використати просто під час уроку.
  7. Не забувайте періодично переглядати правила евакуації дітей зі школи, надання домедичної допомогти тощо. Навіть якщо ви зараз у безпеці. У найгіршому випадку ці знання вам знадобляться, а в найкращому – вони просто будуть. А хіба знання бувають зайвими?
Чтайте також:  Підручники ніхто не здає: коли в Україні у 2024 році починаються та закачуються літні канікули

Але найголовніше, що ви можете зробити, це продовжити працювати: вчити дітей, виховувати відповідальних громадян України.

Джерело.


Повернутись вверх