facebook

На Хмельниччині ліквідували відділ освіти: керівництво звинуватили у неефективній роботі та корупції

Депутати Летичевської селищної ради зняли юридичні повноваження з місцевого відділу освіти.

ещодавно на позачерговій сесії Летичевської селищної ради, що на Хмельниччині, рішенням тамтешніх депутатів ліквідовано відділ освіти, як юридичну особу, — про це повідомляє місцевий телеканал “ТВ 7+”.

Відділ освіти до 15-го серпня повинен передати юридичні повноваження селищній раді. Таку ініціативу депутати аргументують неефективністю роботи та корупційними схемами.
Ми вже п’ятий рік спостерігаємо, як йде “деребан” коштів у відділі освіти. Наша єдина можливість вплинути на ситуацію — передати юридичні повноваження селищній раді, — говорить депутатка Летичевської селищної ради Світлана Сербін.
Освітяни обурені таким рішенням і обіцяють довести справу до суду. Начальник відділу освіти Летичевської ОТГ Михайло Маринюк говорить:
Ми маємо дуже великі результати, великі показники по громаді, маємо велику економію коштів. Але нас не почули. Тому рішення про ліквідацію є неприпустимим.
Але місцеві депутати іншої думки щодо економії коштів відділом освіти і прозорості ведення фінансових справ.
Скоро запрацює комісія з реорганізації і ми побачимо все. Бо бухгалтерія велася не прозоро, перевірити будь-що було не можливо, — каже депутатка Світлана Сербін.
Така ж ситуація, але вже з методичним кабінетом відділу освіти була й у Закарпатській області ще 15.06.2020. Там, у місті Іршава виконувачем обов’язків голови державної адміністрації Іваном Мошколим було видано розпорядження №161 “Про реорганізацію відділу освіти Іршавської райдержадміністрації”. У документі посилаються на:

  • статтю 6, 23 і 39 Закону України “Про місцеві державні адміністрації”;
  • Закон України “Про освіту”, “Про повну загальну середню освіту”;
  • пункт 5 прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про повну загальну середню освіту”;
  • пункт 9 наказу департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації від 22.06. 2020 № 85 “Про завершення 2019-2020 навчального року та підготовку до 2020-2021 навчального року”.
Чтайте також:  Як зміняться зарплати вчителів у 2024 році, – розповіли в МОН

Одним із пунктів “до виконання” було “Попередити працівників методичного кабінету відділу освіти райдержадміністрації про реорганізацію та їх можливе звільнення, забезпечити дотримання їх соціально-правових гарантій у порядку та на умовах, визначених чинним трудовим законодавством України”.

Розпорядження в.о. голови Іршавської районної держадміністрації різниться від рішення Летичевської селищної ради тим, що в Закарпатській області про реорганізацію відділу освіти попередили, а в Летичеві ні, що й обурює освітян.
Рішення було прийнято з багатьма порушеннями. Без дотримання жодної процедури, прописаної як в регламенті, так і в статуті селищної ради. Не було ні обговорення, ні висновків комісії, — скаржиться начальник відділу освіти Летичевської ОТГ Михайло Маринюк.

Джерело.


Повернутись вверх