facebook

Групові шкільні чати: інструкція з виживання для школярів і їхніх батьків

Групові шкільні чати: інструкція з виживання для школярів і їхніх батьків

У 2020 пандемія здійснила революцію у сфері дистанційної освіти. Поки шкільними коридорами гуляло перекотиполе, учні та викладачі спілкувалися та здобували знання онлайн.

Проте зараз, з введенням адаптивного карантину, правила змінюються: школярі повернулися за парти, а вчителі — до дошок. За час дистанційного навчання вони активно користувалися чатами та відеоконференціями. Нові звички нікуди не пішли, і їх адаптують до освіти в офлайн-форматі, змінюючи весь процес.

У співпраці з експертами Viber та студії онлайн-освіт EdEra ми розробили цей матеріал для вирішення проблем учнів, батьків та викладачів в спільних чатах. Він допоможе побудувати кращу комунікацію, налагодити взаєморозуміння, а ще – уникнути агресії, токсичної поведінки та булінгу дітей.

Проблеми в мережі
За статистикою, близько 45% дітей та підлітків проводять понад чотири години у соцмережах в дні навчання. На вихідних цей показник збільшується на 10%. Не дивлячись на багатий досвід в онлайн-комунікації, у школярів виникають проблеми при використанні групових чатів.

Головні перепони для адекватного віртуального спілкування — відсутність грамотної організації та культури дистанційної взаємодії. Також покоління сучасних школярів та їхніх батьків зустрічається з іншими проблемами:

● Складнощі у формуванні своїх думок в повідомленнях;

● Переповнення шкільних чатів сторонніми повідомленнями;

● Плутанина із призначенням чатів при офлайн-освіті.

Джерела проблем у минулому
Школярі на власному досвіді відчули, які переваги та недоліки несе в собі “дистанційка”. До перших відносять:

1) Зменшення навантаження — як морального, так і фізичного. Більше не треба витрачати декілька годин на транспорт до школи;

2) Простіше повторювати уроки. Щоб освіжити пам’ять, достатньо прослухати записаний урок знову;

3) Можливість підлаштувати навчання під свої біоритми. Дітям вдома не потрібно поспішати у вивченні складних предметів. Наприклад, комусь залюбки дається математика, а от літературі треба приділити більше уваги. Вдома ця проблема відпадає — учень витрачає стільки часу, скільки необхідно для виконання завдання.

Чтайте також:  "Які вазони треба ставити на підвіконня?" Колишній очільник УЦОЯО назвав сертифікацію вчителів "ганебним шоу"

До речі, ЮНЕСКО рекомендує вчителям регулювати тривалість уроків в залежності від навичок їхньої самоорганізації. Для молодших класів вона не має перевищувати 20 хвилин, для середніх — 40.

Проте, не у всіх випадках дистанційне навчання допомагає дитячому розвитку. Навпаки, воно перешкоджає:

1) Соціалізації. Кожній дитині вкрай необхідне живе спілкування з друзями з класу.

2) Відтворенню знань на практиці. Найбільше страждають дисципліни, де експеримент є невід’ємною частиною навчання (наприклад, хімія та біологія).

3) Спортивним успіхам. Відсутність здорової активності знижує імунітету, псує зір та поставу.

4) Організації та ефективності освіти. Помилки вчителів та батьків у організації віддаленого навчання знижують якість отриманих знань.

Небезпечні наслідки дистанційного навчання
За даними ЮНІСЕФ, з проблемою кібербулінгу стикався кожен п’ятий український учень у віці 10-17 років. Агресія у мережі зазвичай переходить в реальне життя.

При цьому батьки в змозі запобігти булінгу та зберегти моральне здоров’я учня. З цією метою треба:

● Підтримувати дитину під час конфліктів;

● Обдумано організовувати шкільні чати та встановлювати правила онлайн-спілкування;

● Регулярно контактувати з вчителями та класним керівником з питань успішності й психологічного здоров’я дитини.

Як спілкуватись у шкільних чатах без конфліктів
Для запобігання негативних наслідків дистанційної освіти та протидії булінгу ми поцікавилися думками Анни Ваколюк, експертом EdEra. Її поради сприятимуть побудові атмосфери довіри та злагоди в колективі.

Як батьки можуть допомогти дитині організувати своє навчання за допомогою чатів

Якщо у чаті не встановлені правила спілкування, це треба зробити в першу чергу. Необхідно спільно з вчителем окреслити чіткі правила та опублікувати їх у чаті “Онлайн-етикет”.

Слід розмежовувати дозволено-заборонено для загального чату та, наприклад, чату з домашніми завданнями.

Як захистити дитину від булінгу або образливих коментарів інших учнів

Починайте атмосферу довіри в сім’ї. Це надзвичайно важливо: такі відносини дозволяють дізнатися про проблеми школяра. Якщо дитина звернеться до вас, слід долучити батьків іншої дитини для вирішення проблеми спільно. Уникайте звинувачень і намагайтеся розібратися у причинах.

Чтайте також:  "В Україні хочуть запровадити жорсткі штрафи для школярів": що відбувається і кого каратимуть?

Що робити батькам, дитину яких вже образили в чаті

Слід визначити, у чому суть конфлікту, звернутися до батьків. Після розв’язання конфлікту може бути доцільно проговорити проблему з класним керівником і пояснити дітям, чому така поведінка неприйнятна — можливо, провести урок з етики. Також на класному зібранні з учнями необхідно відпрацьовувати правила поведінки у мережі.

Як батькам комунікувати з класним керівником в мережі
Розділяйте чати за призначенням. У чатах для інформування залишайте можливість відправляти повідомлення тільки адміністраторам. Також узгодьте питання, які обговорюються тільки особисто. Наприклад, при діалозі з керівником про власну дитину краще спілкуватись у чаті 1-1.

Як залагоджувати суперечливі питання з іншими батьками

Перш за все, не поспішайте з висновками. Уточнюйте та враховуйте думки різних сторін конфлікту. Також переконайтесь, що всі правильно розуміють суть проблеми: у різних батьків можуть бути діаметрально протилежні бачення.

Намагайтеся пояснити, що комфорт та якість навчання дітей — ваш пріоритет. Тому ні в якому разі не переходьте на особистості, і не стверджуйтесь один за рахунок іншого.

Загальні рекомендації по спілкуванні в чатах:

● Турбуйтесь про співрозмовників — передавайте інформацію повно, але, разом з тим, лаконічно;

● Перевіряйте корисність повідомлення — при відправленні на цілу групу воно повинно стосуватися кожного члену чату. Інакше варто скористатись чатом 1-1;

● Ставте себе на місце співрозмовника — деякі повідомлення пишуться на емоціях, про які потім шкодують. Якщо розумієте, що пишете емоційно, дайте собі перерву в 10 хвилин і перечитайте перед відправкою;

● Уникайте переходу на особистості та оціночних суджень;

● Уважно ставтеся до повідомлень у спільному чаті — іноді ми поспішаємо із відповіддю і перепитуємо про те, що в чаті вже написали.

Чтайте також:  "Це пережиток совка". Лікарчук на прикладі старшокласника з бородою пояснив, чому не треба повертати шкільну форму

Корисні функції налаштування чатів
Для розв’язання проблем шкільних чатів та взаємодії трикутника школяр-батьки-вчителі ми виділили важливі функції месенджеру. Разом зі спеціалістами Viber були розроблені рекомендації з кращої організації майданчиків для спілкування.

При хаосі та заспамленості чатів

● Призначити модератора чату. Ця особа встановлює правила спілкування та стежить за їхнім дотриманням. Модератор має вміти залагоджувати конфлікти та запобігати їхньому виникненню;

● “Закріпити повідомлення”. Це дозволить швидко знаходити важливу інформацію серед інших повідомлень. Це можуть бути як правила поведінки в чаті, так і посилання на домашні завдання, рекомендації з виконання контрольних робіт та здачі екзаменів;

● Відправляти персональні повідомлення через “@”. В такому випадку учень отримає сповіщення і зверне на нього увагу.

При колективній роботі або необхідності визначитися із питанням групою
● “Опитування”. Організаційні питання — екскурсії до музеїв, спортивні змагання чи спільні поїздки на відпочинок, — потребують враховувати побажання класу. В таких випадках стає в пригоді опитування, яке покликане визначити вподобання більшості. Для цієї ж цілі використовуйте “Реакції на повідомлення”.

● “Вікторина”. Відмінно підходить для проведення швидких тестів або невеликих контрольних робіт. При цьому учень одразу отримує результат: поряд з правильною відповіддю виникає зелена галочка, з невірною — червоний хрестик.

Загальні рекомендації
Окрім вище зазначених опцій для організації чатів, ми також радимо:

● Встановити чіткі правила спілкування (наприклад: тільки навчальні питання, без спаму; запитання чи відповідь пишуться в одному повідомленні; на прямі запитання відповідати через функцію “Відповісти”, при натисканні на повідомлення);

● Вирішувати конфлікти в офлайні. Під час особистої розмови простіше зчитувати емоції та встановлювати джерело проблеми. Такий підхід полегшить життя учасникам суперечки, адже її не обговорюватимуть інші учні. Крім того, це дозволить запобігти зайвим повідомленням.

Джерело.


Повернутись вверх