facebook

Освітній омбудсмен закликає не скасовувати ДПА

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов закликає народних депутатів та Міністерство освіти ретельно зважити всі «за» і «проти» – і не скасовувати державну підсумкову атестацію у 2022 році.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, коментуючи внесення до парламенту законопроєкту про скасування ДПА в 2022 році.

За словами омбудсмена, у 2020–2021 роках скасування ДПА для здобувачів освіти було вимушеним кроком у зв’язку з епідемічною ситуацією.

«Скасовувати третій рік поспіль цей важливий інструмент оцінювань навчальних результатів учнів базової та старшої школи, на мою думку, означає поглибити незнання щодо якості української освіти, яка від початку пандемії й так зазнала суттєвих втрат», – зауважив Сергій Горбачов.

Він звернув увагу на той факт, що цьогорічні одинадцятикласники були випускниками 9 класів на початку пандемії і також тоді не складали ДПА.

«Тобто фактично їхні освітні результати на рівні базової та старшої школи залишаються не оціненими, і ні заклади освіти, ні держава не можуть наразі порівняти результати їхніх знань до та під час пандемії й, відповідно, проаналізувати освітні втрати, виробити певну стратегію. Україна втрачає інформацію про освіту цілого покоління», – наголосив Горбачов.

Також омбудсмен підкреслив, що ніхто не знає, скільки триватиме пандемія, і якщо щороку скасовувати ДПА для одинадцятикласників, навіть якщо вони складають ДПА в базовій школі – це не дозволить об’єктивно оцінювати здобуті знання та розуміти масштаб освітніх втрат.

Чтайте також:  В українських школах можуть запровадити новий предмет

«Адже частина випускників складають ЗНО лише з тих предметів, по яких вони посилено готувалися, частина не складають ДПА та ЗНО взагалі, оскільки не вступають до українських закладів вищої освіти або планують вчитися за кордоном, де ЗНО не вимагається. Не маючи результатів ДПА, які дозволяють оцінити якість знань в абсолютному вимірі, а не лише у вигляді відносних рейтингів ЗНО, ми втрачаємо можливість мати об’єктивну картину знаннєвих втрат по країні», – зауважив Горбачов.

 

Джерело.


Повернутись вверх