facebook

А ваша школа під надійною охороною? Чи повинні в школах бути охоронці на вході?

Чи повинні в школах бути охоронці на вході, як уникнути небажаних осіб у закладах освіти та яким насправді є контрольно-пропускний режим у школах, з’ясовувало Тvoemisto.tv.


Коли дитина йде до школи, батьки повинні стовідсотково бути впевненими, що тут із нею нічого не трапиться. Час, проведений на уроках та перервах, має бути безпечним та корисним. А безпечно почуватися вона повинна завдяки охоронцям та кваліфікованим педагогом. Проте часто реальність дещо інша – наприклад, у школу можуть неконтрольовано проникнути сторонні люди. Як наслідок – контакт з незнайомцями, кіднепінг та інші злочинні дії.

Джерело: ТВОЄ МІСТО

Наприкінці минулого року в одній із шкіл Львова невідомий чоловік, що був переодягнений в жінку, проник у навчальний заклад. Він зайшов до жіночої вбиральні та намагався розбестити другокласницю. Дівчинки не було 20 хвилин і за нею пішла вчителька. Чоловік злякався, відштовхнув вчительку та втік. Факт проникнення сторонньої особи виявили вже у двох школах Львова. Також зафіксували інциденти між учнями шкіл та цією людиною. Поліція затримала підозрюваного.

Цей кричущий випадок змусив ще раз замислитися – наскільки взагалі безпечно в наших школах як для вчителів, так і для дітей?

Хто і як охороняє дітей у школах?
Відповідальне за організацію охорони навчального закладу керівництво школи. Найкращий варіант, коли підписаний договір про надання послуг між охоронною організацією та школою або місцевим відділом освіти.

Чтайте також:  Чому діти за останньою партою поводяться погано: освітянка дала поради вчителям, як це виправити

Станом на зараз у 127 державних школах, які входять у Львівську ОТГ, є охоронці, але у більшості навчальних закладів вони не є професіоналами. Здебільшого, це – жінки, чоловіки пенсійного віку. Заробітна плата у них мінімальна.

Сигналізацією у нічний час та охороною вдень забезпечені 107 закладів, у 3 школах є камери відеоспостереження та присутні нічні сторожі. Іще у трьох закладах – сторожі, які працюють по 24 години на добу, а також камери і тривожна кнопка. Інші школи, більшість з яких є серед громад Львова, доукомплектовують камерами та сигналізацією.

Здебільшого вхідні двері у школах під час навчального процесу зачинені. До школи не можуть потрапити навіть батьки, а якщо хтось і заходить, то охорона повинна зупинити, запитати, куди і до кого йде відвідувач.

До речі, після історії із чоловіком, який переодягнувся у жінку і проникнув у львівську школу, у всіх навчальних закладах міста почали перевіряти роботу охоронців. Крім того, після цього випадку у посадові інструкції охоронців обіцяли внести зміни. Зокрема, чіткіше розпишуть правила поведінки та роботи охоронців, а також видадуть бейджики, аби було видно, що це охорона. Окрім цього, у навчальних закладах посилять увагу та контроль керівників закладів освіти, які мають подати дані – хто охороняє школи та чи заповнені їхні ставки.

Чтайте також:  Про похвальні листи у НУШ

Як можна покращити охорону у школах?
Краща ситуація із безпекою у приватних школах. Зокрема, у сферу безпеки школи GlobalKids та PIPL Lyceum входять не лише фізична охорона і закрита територія, а й безпека харчування, внутрішнє середовище та шкільна інфраструктура і навіть психологічна безпека дитини.

У кожній з навчальних локацій позмінно працюють по кілька охоронців. У їх кваліфікованому відборі беруть участь як безпосередньо очільники закладів, так і HR-директор. Серед обов’язкових моментів – рекомендації від компанії, де охоронці попередньо працювали, а також рекрутингової агенції.

Школа, як і ліцей інноваційної освітньої мережі, під наглядом перебувають цілодобово, тобто – 24/7. Ще один засіб безпеки – система оповіщення та сигналізація, тож непроханих гостів тут бути не може.

Охоронці завдяки камерам відеонагляду, що розташовані по усьому периметру, завжди бачать, хто заходить у приміщення і хто звідти виходить. По кілька відеокамер розміщені у класах та місцях загального користування. «Мертвих» зон у школі немає.

Цікаво те, що доступ до відеокамер мають не лише охоронці та керівництво, а й батьки. При тому зі звуком, у режимі онлайн, а при потребі – у записі. Наприклад, у випадку, коли потрібно з’ясувати ту чи іншу ситуацію, у будь-який час батьки мають змогу переглянути потрібні моменти.

Чтайте також:  Як же стимулювати професійну діяльність педагогічних працівників?

Вхід у школу GlobalKids та PIPL Lyceum відбувається лише через домофон. «Замок» охоронці можуть відчинити лише тоді, коли бачать потенційного візитера.

Оскільки територія інноваційних шкіл закрита, вийти за їхні межі під час навчального дня діти можуть лише за умов, якщо є письмова згода батьків.

Батьки, коли приходять до школи, заради безпеки своїх же дітей також повинні дотримуватися строгих правил. Наприклад, очікувати своїх школярів лише у фоє при вході. У гардероб батькам заходити не дозволено.

Дисципліна та стовідсоткова безпека спрацьовують й тоді, коли у батьків виникає потреба забрати дитину зі школи швидше. Перш ніж це зробити, на внутрішній мобільній платформі у додатку GlobalKids батьки повинні натиснути кнопку з проханням викликати дитину – «Покличте, будь ласка, дитину». Куратор, який відразу отримує сповіщення, сам проводить дитину до виходу.

Є у мережі інноваційний шкіл також власна система оповіщення. Завдяки їй регулярно проводять тренування пожежної чи іншої надзвичайної евакуації. Крім того, щоразу про безпеку дітей у класі та школі говорять вчителі. На щотижневій кураторській годині є навіть година рефлексії, де вчителі разом із дітьми обговорюють різні ситуації, шляхи їх вирішення.

Автор Ольга Шведа

 

Джерело.


Повернутись вверх