facebook

Уроки дистанційно не відбуваються повноцінно – так, як це було офлайн. Чи можна вимагати, аби вчителі повністю дотримувалися розкладу?

Уроки дистанційно не відбуваються повноцінно – так, як це було офлайн. Математика, наприклад, була кілька разів на семестр. Чи можна вимагати від директора, аби вчителі повністю дотримувалися розкладу і проводили всі уроки?

Світлана Стельмах:

Уроки мають бути всі – це питання виконання програми: у синхронному (у більшій кількості) й асинхронному режимах. Учитель зобов’язаний дотримуватися розкладу, а форму обирає самостійно.

Ольга Петровська:

За організацію дистанційного навчання відповідає конкретно призначена наказом директора людина. Я вважаю неприпустимим порушення почасового нормативу, що виділено на дисципліну. За Положенням про дистанційне навчання, не менше 30% матеріалу має викладатись у синхронному режимі.

Ольга Мірошникова:

Вимагати – ні. Але можна звернутися до керівництва школи за роз’ясненням. Чому так? Може, вчитель хворіє чи має складні життєві обставини?

Крім того, треба пам’ятати, що діти не можуть безперервно сидіти перед монітором і слухати лекції. Також онлайн-навчання трохи обмежує методи роботи (хоча й тут їх достатньо), тому краще чергувати синхронні та асинхронні уроки. Вчитель може дати тему, і наступного уроку діти можуть працювати з підручником.

Навіть мої четвертокласники це роблять. Учора вивчили “Письмове додавання багатоцифрових чисел”, а сьогодні працюють із вправами на застосування цього алгоритму. Це не зменшує час моєї підготовки до уроку. Я добираю вправи, розкладаю їх за рівнями, щоби працювали учні з різною підготовкою, встановлюю час консультації, якщо комусь потрібна моя допомога.

Чтайте також:  Вступати до коледжу чи просиджувати штани в школі? Мережу сколихнула нова дискусія про 10-11 класи

Що в законодавстві:

На сайті освітнього омбудсмена йдеться: “У синхронному режимі організовується не менше 30% навчального часу, передбаченого освітньою програмою закладу, решта навчального часу організовується в асинхронному режимі (абзац 2, частина 7, розділу І Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти).

Зверніться письмово до директора школи й нагадайте, що засновник закладу освіти, відповідно до Положення, має організувати системо-технічне забезпечення дистанційного навчання в закладі освіти (пункт 2, розділ ІV Положення). А якщо директор не відреагував на ваші прохання та заяви – зверніться до відповідного управління (департаменту, відділу) освіти”.

Джерело.


Повернутись вверх