facebook

Як дитині попросити вчителя вийти в туалет на онлайн-уроці? І чи треба взагалі про це казати?

Як дитині попросити вчителя вийти в туалет на онлайн-уроці? І чи треба взагалі про це казати?

Світлана Стельмах:

У приватному чаті діти пишуть мені, що відійдуть на 2–5 хвилин, як правило, не вказуючи причини. Думаю, це нормально. Бо якщо я не знатиму, що учень відійшов, і звернуся до нього, то можу повважати, що його взагалі немає.

Ольга Мірошникова:

Я вважаю, що це – особисте. І в класі, і в мережі не треба повідомляти назагал, що ти маєш таку потребу саме зараз. Діти в моєму класі знають, що вийти за потреби можна в будь-який час. Не треба “відпрошуватись”. Я не маю морального права давати чи не давати на це дозвіл.

Єдина умова: урок не зупиняється. А якщо ти прогуляв у коридорі більше часу, то можеш пропустити щось важливе або цікаве. Це велика робота вчителя з першого дня навчання. Але це – нормально, по-людяному, гідно. Те саме й у мережі. Дитина не має відволікати всіх своєю потребою. До речі, учні під час онлайн-уроку можуть і воду пити. І я п’ю. І чай п’ємо на першому уроці.

Що в законодавстві:

Це порушує право на повагу людської гідності, передбачене в Загальній декларацій прав людини. У кожної людини є право не піддаватися катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню. Якщо дитину не випускають у туалет, це і є поводженням, що принижує людську гідність. Відвідування туалету – природна потреба, яку діти мають задовольняти незалежно від розкладу шкільних дзвінків чи волі вчителя.

Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

Джерело.


Повернутись вверх