facebook

Чи вчитель має право видалити дитину з відеоуроку, якщо вона вимкнула камеру?

Чи вчитель має право видалити дитину з відеоуроку, якщо вона вимкнула камеру?
Світлана Стельмах:

Я зіштовхнулася з хуліганством на уроці, з випадками, коли за чорним квадратом нікого немає. Тому я противник вимкнених камер: не бачу реакції дітей. Діти за очного навчання не одягають балаклаву в класі, правда?

А ось якщо поганий відеозв’язок і це позначається на якості присутності дитини на уроці, ми домовляємося про можливість “чорного квадрату”. Як правило, діти заздалегідь повідомляють про свої проблеми і я завжди йду назустріч.

Та і про академічну доброчесність пам’ятаємо: зазвичай учитель бачить, як відповідає учень, чи користується якимись джерелами тощо. А ще ввімкненні камери – це питання безпеки всіх присутніх на уроці: і вчителя, і дітей.

Ольга Мірошникова:

Я говорю з дітьми про те, що мені набагато приємніше спілкуватися з увімкненими камерами. Але за що видаляти? Це – захист персональної інформації. Колеги часто роблять скріншоти й діляться ними в мережі. А якщо дитина не хоче, щоби її фото було десь опубліковане?

Перш ніж ввімкнути запис або зробити скрін, я попереджаю дітей і сама пропоную, якщо вони заперечують, аби вимкнули зображення. А видалити дитину з онлайн-уроку – це як вигнати з класу посеред уроку. Це давно заборонено в школах.

Чтайте також:  За яких умов можна призупинити дію трудового договору?

Що в законодавстві:

Ні, це порушує Закон України “Про освіту” й Конституцію України, а саме право дитини на повну загальну середню освіту і її обов’язковість.

– Як давати дітям коди доступів? Як можна контролювати випадки, коли діти “зливають” коди в мережу й під’єднуються чужі користувачі, аби зірвати урок?
Світлана Стельмах:

У мене одна конференція для класу і предмету, яка постійно діє. Діти “заходять” через залу очікування під своїми ПІ з увімкненими камерами. А за 5–7 хвилин я закриваю доступ до конференції. Почала це робити після подібних випадків.

Ольга Петровська:

Має йтися не про те, як давати код доступу, а про відповідальність учасників освітнього процесу. Вчитель відповідає за організацію процесу (проведення уроку) і надання матеріалу. Діти мають вчасно приєднатись і коректно поводитись. Батьки мають пояснити дітям про можливі наслідки некоректної поведінки. Думаю, можна провести тристоронню зустріч “вчителі-батьки-діти” і проговорити всі питання, разом відпрацювати спільні правила.


Повернутись вверх