facebook

Як процес навчання впливає на фізичне і ментальне здоров’я?

Як процес навчання впливає на фізичне і ментальне здоров’я?

Інформує Всеосвіта.

Навчання протягом життя підтримує роботу клітин мозку на оптимальному рівні.

Наприкінці 2021 року Міжнародна організація праці взяла на себе провідну роль у популяризації навички вчитися протягом усього життя. Головна мета – підвищити продуктивність співробітників та надати можливість швидко змінити сферу діяльності, якщо виникне така потреба.

Пандемія COVID-19 дала додатковий поштовх розвитку онлайн-освіти. На спеціалізованих освітніх платформах кожен охочий може обрати курс на будь-яку тематику (від іноземної мови чи культури до програмування будь-якою з популярних мов).

Згідно з даними досліджень, навчання протягом життя позитивно впливає на фізичне і ментальне здоров’я людини.

Навчання позитивно впливає на самооцінку і соціальну інтеграцію
У 2004 році у журналі Oxford Review of Education були опубліковані результати дослідження щодо впливу навчання протягом життя на емоційний стан і ментальне здоров’я людини. Науковці провели інтерв’ю зі 145 дорослими особами щодо впливу постійного навчання на їхнє сприйняття щастя, захищеності та відновлення після психологічних проблем. Дослідники з’ясували, що навчання протягом життя дозволяло розвивати такі психосоціальні якості:

  • самооцінку,
  • самоефективність,
  • відчуття мети та надії.

Крім того, людям, які продовжували вчитися у поважнішому віці, було легше інтегруватися у новий колектив у разі зміни місця роботи чи проживання. Ті, хто не припиняли вчитися, також швидше долали психічні негаразди, такі як депресія чи посттравматичний стресовий розлад.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого... Що сталося?

Навчання допомагає підтримувати здоров’я мозку
Постійне навчання добре впливає на мозок людини. Науковці з університету Каліфорнії в Ірвайні довели, що навчання підтримує роботу клітин мозку на оптимальному рівні. Це обмежує вікові погіршення когнітивних функцій і пам’яті. Можна навчатися будь-чого та у будь-якій формі: поки людина опановує нові навички чи отримує нові знання, здоров’я мозку підтримуватиметься на належному рівні.

Стаття, опублікована в журналі Neurology, свідчить, що навчання допомагає дещо відтермінувати симптоми хвороби Альцгеймера, зберігаючи прийнятну якість життя пацієнтів. А результати роботи науковців із Техаського університету доводять, що опанування складних для людини навичок у поважному віці допомагає суттєво покращити пам’ять.

Навчання збільшує тривалість життя
Існує тісний зв’язок між довголіттям і рівнем освіти. Наприклад, у США освіту частіше отримують люди із середнього та вищого класів, які мають кращі харчові звички та доступ до медичного обслуговування. У 2007 році у виданні National Bureau of Economic Research вийшли результати дослідження, яке свідчить, що кожен рік офіційної освіти здатен збільшити тривалість життя людини більше ніж на пів року.

Навчання протягом життя допомагає почуватися щасливими
Канадський психолог і письменник Ромео Вітеллі у статті для видання Psychology Today доводить, що навчання протягом усього життя покращує емоційний стан людини та допомагає уникнути депресії.

Чтайте також:  Вступати до коледжу чи просиджувати штани в школі? Мережу сколихнула нова дискусія про 10-11 класи

Фразу «Вік живи – вік учись» можна почути практично від кожного вчителя. Але при цьому мало хто знає, що в оригіналі вислів Луція Аннея Сенеки звучить так: «Вік живи – вік учись тому, як слід жити». Тож освітяни та батьки, аби підтримувати фізичне і психічне здоров’я, мають навчатись нового протягом усього життя.

Джерело.


Повернутись вверх