facebook

В Україні пропонують для вчителів встановити зарплату понад 19 тисяч грн.

В Україні пропонують для вчителів встановити зарплату понад 19 тисяч грн.

12-го січня у Верховній Раді був зареєстрований від народних депутатів законопроект № 6512 «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо забезпечення гідних умов оплати праці педагогічних працівників».

Проектом закону пропонується забезпечення гідних умов оплати праці педагогічних працівників з метою залучення до сфери освіти кваліфікованого персоналу і сприяння високій мотивації до роботи та належної підготовки учнів в Україні.

Зокрема, проектом акта передбачено встановлення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії в розмірі не менше трьох мінімальних зарплат. Натомість чинна норма Закону передбачає, що посадовий оклад дорівнює трьом мінімальним заробітним платам.

«На думку авторів цієї законодавчої ініціативи, Закон має встановлювати мінімальну гарантію, а не точний розмір окладу. Таким чином, якщо дозволятимуть економічні умови, уряд зможе встановити оклад у розмірі більше 3 мінімальних зарплат, при цьому не буде необхідності вносити зміни в Закон», – зазначено у пояснювальній записці.

Також пропонується визначити, що положення частини другої статті 61 Закону повністю реалізуються з 1 квітня 2022 року.

«Таким чином, починаючи із вказаної дати посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії становитиме не менше 19 500 грн», – вказано у документі.

Чтайте також:  Атестація педагогів, або як зекономити на злиднях - Володимир Онацький

У пояснювальній записці йдеться, що урядом заплановано збільшення зарплати лікарів та професіоналів з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, на рівень не менше 20 000 грн.

«При цьому, схожого збільшення не заплановано для працівників інших соціально значущих галузей, зокрема освіти, що породжує соціальну напругу та відчуття несправедливості», – зазначено у записці.

Джерело.


Повернутись вверх