facebook

“Це повна маячня, діти не їдять”: українці скаржаться на нове меню від Клопотенка в садках і школах

З 1 січня в українських школах і дитячих садках перейшли на нове оновлене меню. Його розробляла дружина президента Олена Зеленська і відомий кулінар Євген Клопотенко. Але нове харчування сподобалося далеко не всім, деякі батьки обурюються, що діти зовсім не готові до такого кардинального переходу і взагалі не хочуть їсти таку їжу.

 

Всі подробиці – читайте в матеріалі Styler.

Що значить нове меню
Як раніше запевняли Зеленська і Клопотенко, в новому меню поступово відмовляться від великої кількості солі і цукру. Також говорили, що кількість “молочки”, овочів і м’яса буде збільшено.

Діти виявилися не готові
Але виявилося не зовсім так. Наприклад, з меню садків молочні каші зовсім зникли. Їх замінили гарнірами з фруктовими підливками. Не всі діти готові до таких кардинальних змін.

В коментарях до посту Євгена Клопотенка про харчування батьки висловили свою думку щодо оновленого харчування. В основній масі – батьки не задоволені. Вони пишуть, що діти повертаються додому голодними.

Дитина прийшла з дитячого садка голодним. Якщо раніше дитина не їла з ранку молочну кашу, то могла спокійно з’їсти хліб з маслом і сиром і запити чаєм і до обіду спокійно дожити. Тепер масло не дають, чай і компот без цукру. Суп на воді з плаваючою трохи картоплею і морквою. М’яса нуль, пів яйця в день. Що за дієта для малюків, приходять додому і по 2 рази їдять. Цілий день голодні.
В Одесі вже в садах прибрали сіль цукор взагалі й хліб. Вважаю це маячнею. Діти і так маленькі погано їдять, а ще й не солоне і не солодке. Я не казав, що там треба прям насолювати і кілограмами сипати цукор, але і прибирати повністю теж не варіант. Порції зменшили зате ціну з 37 грн підняли до 45 тому, що овочі додали.
Ще буряк варений на тертці натертий без солі і краплі олії. Жодна дитина не доторкнулася до їжі, дві людини вирвало.
У садочках то взагалі жах, згуртуєш за цілий місяць харчування, а дитина максимум шматок хліба з’їла. Бо не “менше солі і цукру”, а він взагалі відсутній.
Але є й ті, хто вважає, що таке меню дуже корисно і незабаром діти навчаться їсти такі продукти.

Чтайте також:  "Діти знають, хто їхній ворог". Молодий вчитель Руслан Циганков – про дружбу з учнями, проблеми освіти і прапор Росії...

Я лікар ендокринолог і дедалі частіше зустрічаюсь із дитячим ожирінням. Тому дякую вам за вашу роботу!!
Людям завжди не подобається щось нове. Дітям всім не догодиш навіть вдома. Кухарі здебільше старої школи – ПТУ. Місцева влада маніпулює цінами. Наберіться терпіння, незважайте на безпідставну критику. Успіхів.
Потрібно починати з себе, перестаньте купувати дітям, кока колу, чіпси, чупа чупси, Барні, в який хіматоз. Якщо їсти звичайну їду, то діти привикають. Мої їдять кашу вівсяну з молоком без цукру і нічого, а як хтось додати цукор, не їдять.
Що говорить сам Євген Клопотенко
У своєму пості в Instagram кулінар ще раз нагадав, що сади й школи з 1 січня перейшли на оновлене харчування, але зазначив, що в курсі, що багатьом це не подобається.

“Це моя ініціатива, щоб у школах знали, що і як готувати за новими правилами (уважно ми прийняли продукти, які школи реально можуть купити і ситуацію з обладнанням). Рецепти затвердили ДПС та МОЗ (+ рекомендували їх на національному рівні). Так школи отримали вибір: самим створювати меню в норми або складати його на основі розроблених нами рецептів”, – написав він.

За словами Клопотенка, в садках і школах не повинні різко відмовлятися від солі і цукру в стравах, це повинно відбуватися поступово. Також він розповів батькам, що вони можуть перевірити, чи відповідають страви в школі (садку) тим, які він розробляв. Якщо ви знайшли порушення – ви маєте право звернутися до Держпродспоживслужби.

Чтайте також:  Ігор Лікарчук: Незабаром в школах учням учителі будуть витирати не лише соплі...

Євген погодився з тим, що, можливо, не всі кухарі мають достатню кваліфікацію. Для них в регіонах будуть проводитися онлайн-тренінги.

Як ми раніше писали, стали відомі улюблені страви учнів з нового шкільного меню.

Джерело.


Повернутись вверх