facebook

“Нас кинули”: змішане навчання зовсім не таке, яким його описали в МОН

Змішане навчання – це поєднання найкращих практик онлайн та офлайн освіти, переконаний український педагог.

У соцмережах вчителі та батьки активно обговорюють, яким буде навчальний рік. Один із ймовірних варіантів – це впровадження змішаного навчання. Тобто, одна половина учнів навчається в класі, а інша – дистанційно. Наступного дня школярі міняються. Про це розповіла заступниця міністра освіти, Любомира Мандзій, під час вчорашнього брифінгу. Однак, більшість освітян скептично налаштовані щодо змішаного навчання, яке пропонує МОН, й впевненні, що воно має відбуватися по-іншому. Своїм баченням змішаного навчання поділився учитель інформатики та громадський діяч, Євгеній Козолуп. На своїй сторінці у фейсбук педагог висловив думку про те, що керівництво МОН й журналісти не розуміють, що таке змішане навчання:

Слухаю сценарії керівництва МОН про організацію навчання у 2020-2021 н.р. та з сумом розумію, що можу спокійно викидати всі сертифікати з організації онлайн-освіти в школі. Те, про що з абсолютним нерозумінням розказують журналісти та ділиться порадами у своїй доповіді Сергій Шкарлет. Універсальний спосіб врятувати ситуацію: певна частина класу перебуває у школі, а інша дивиться уроки онлайн вдома.
Так от! Це не змішане навчання, а просто знущання з тих вчителів та учнів, яким не байдуже на освіту.

За словами педагога, змішане навчання містить у собі компоненти традиційної та онлайн-освіти. Наприклад, до дистанційного навчання відносяться:

  • Онлайн-лекції (короткі відеоуроки, в яких вчитель викладає основний теоретичний матеріал, дає приклади практичних завдань, короткий опис поширених запитань й помилок).

Такий спосіб, за словами Євгена Козолупа, є зручним, бо викладання нового матеріалу для 5-6 класів зводяться до запису 2-3 п’ятихвилинних відеоуроків. Тим паче, відеоматеріалів від найкращих учителів є чимало.

  • Форум для загальних запитань. Цей спосіб чудовий тим, що учні можуть відповідати на запитання один одного.
  • Інтерактивні завдання, різноманітні тести та домашню роботу краще реалізовувати та перевіряти не в класі, а через навчальну онлайн-платформу.

З традиційної освіти, як зазначив учитель, необхідно взяти:

  • Практичні та семінарські заняття.
  • Індивідуальні консультації.
  • Проміжний та фінальний контроль офлайн.

Під час офлайн-навчання найважливіше – це соціалізація учнів та живе спілкування. Більшість знань дитина може отримати й через онлайн-засоби, переконаний педагог:

Зверніть увагу! Працювати за змішаною формою навчання можна та рекомендується завжди в максимально можливій мірі. Більшість навчальних закладів у світі навчається саме так. Про це на Prometheus давно вже говорять, навіть курси створюють.

Євгеній Козолуп зазначив, що школи матимуть свободу дій щодо організації освітнього процесу, але не варто забувати, що таке насправді змішане навчання:

Так от, з огляду на ситуацію в МОН сьогодні, можу запевнити вас, що школи матимуть повну автономію в організації освітнього процесу в наступному році. Загалом це називається “нас кинули”, але якщо не вестися на ту дурню, що говорять по “ящику” та підходити зі здоровим глуздом до роботи, можна полегшити життя не тільки дітям, але й учителям.

Насамкінець вчитель побажав усім успіхів та чудового завершення літа.

Чтайте також:  Це вже було в 60-х роках. Лікарчук назвав "повним абсурдом" ідею закрити сільські школи і створити кампуси для дітей із сіл

Джерело.


Повернутись вверх