facebook

П’ять креативних вправ, які допоможуть закохати учнів в написання творів

П’ять креативних вправ, які допоможуть закохати учнів в написання творів

Інформує Всеосвіта.

Ідеї, як заохотити школярів писати твори, відгуки та рецензії
Кожен вчитель мріє, щоб його уроки були цікавими та корисними для школярів. Кожен школяр мріє, щоб уроки були творчими та веселими, а не лише інформативними.

Написання твору – мов би й творчий процес, але не завжди: наперед відома тема і структура чергового твору, адже цього потребує шкільна програма! А що якщо час від часу давати школярам більше творчої свободи?

Пропонуємо 5 вправ, за допомогою яких можна навчити учнів творчо переосмислювати навчальний матеріал, напрацьовувати аналітичні навички, робити лаконічні акценти, розвинути спостережливість і творче мислення.

Вигадана історія всього за однією світлиною
За кожною світлиною минулого прихована реальна історія – люди, які на ній зображені, мали свою цікаву неповторну долю. Вони про щось мріяли, ставили собі певні цілі та сподівалися на краще, як і кожен із нас теперішніх. За яких обставин було зроблене фото, як ставляться одне до одного ті, хто на ньому зображений? Нехай школярі пофантазують!

Принцип виконання: Підготуйте одну або декілька ретросвітлин та запропонуйте учням, орієнтуючись на візуальні образи, спробувати відтворити чи вигадати власну історію, яка б могла мати місце у житті тих, хто на ній зображений.

Чтайте також:  Діти не розуміють 40% почутого на уроках: опубліковано невтішну статистику щодо української мови в школах

Також у такому форматі можна запропонувати учням написати твір про біографію певної видатної особистості – письменника, поета, художника тощо. За яких часів було зроблене фото? Що відбувалося у житті цієї людини у зазначений період та інше. Такий підхід дозволить не лише перевірити знання учнів за програмним матеріалом, а й створити умови для актуалізації їхніх знань та проявити спостережливість.

Для орієнтовних підказок при написанні твору можна поставити кілька навідних запитань:

  • Де була зроблена світлина?
  • Хто ці люди, що на ній зображені, звідки вони?
  • Які між ними стосунки?
  • Про що вони думають, переживають, яким життям живуть? (про це може свідчити їхній одяг, погляд, міміка)
  • Як у майбутньому склалася доля героїв зі світлини?

Твір-рецензія
Хороша книга після публікації не залишає байдужими ані пересічних читачів, ані експертів-літературознавців, невдовзі з’являються відгуки, коментарі та критика. Їх написання – важка кропітка робота, яка потребує глибокого розуміння твору. Однак їх пишуть люди, тож і школярі можуть спробувати себе у цій ролі. У такий спосіб написання твору перетвориться зі звичайного переказування змісту тексту на його аналітичне переосмислення.

Принцип виконання: Оберіть певний програмний твір чи фільм та запропонуйте учням уявити себе у ролі експертів-критиків, написавши аналітичний відгук чи рецензію з професійним обґрунтуванням.

Чтайте також:  Шокуюче насилля в школі: жертвами стають як хлопчики, так і дівчатка (ВІДЕО 18+)

Такі вправи допоможуть вам розпалити в учнів творчий азарт і закохати їх у процес написання творів.

Твір зі ста слів
Написати твір, що складатиметься чітко зі ста слів – не таке вже й легке завдання, як може спершу здатися.

Принцип виконання: Оберіть тему та запропонуйте учням написати твір зі ста слів. Обов’язкова умова – твір має зберігати структуру та виражати закінчену думку.

Для ускладнення можна запропонувати використовувати певні вирази, фразеологізми, слова у переносному значенні та інше.

Щоб упоратися, учні мають бути лаконічним та водночас точними у висловлюваннях. Під час написання твору у такому форматі школярі вчаться чітко висловлюватись, а також дотримуватись структури та заданих умов.

Влучний заголовок
Заголовок чи назва – практично 50% успіху будь-якої книги, твору, назви статті чи фільму. Іноді журналісти, письменники та сценаристи витрачають години, щоб дібрати максимально влучний варіант. А стилістика дозволяє не лише передати один і той же зміст різними словами, а й «достукатися» до своєї аудиторії.

Принцип виконання: Запропонуйте учням вигадати власні назви програмних чи загальновідомих оповідань відповідно до запропонованої стилістики.

Потім проведіть змагання класу чи окремих команд – кожен зачитує свою версію, а клас має здогадатися, про який саме твір йде мова. Обов’язкова умова – заголовок має бути складений відповідно до стилю, максимально точно передавати зміст твору, при цьому не може містити імена його головних героїв.

Чтайте також:  Повістка разом з дипломом? Деяких студентів влітку можуть чекати «сюрпризи» від ТЦК

Створення заголовків може стати захопливою вправою, яка допоможе школярам розвинути творче мислення.

Творче переосмислення
Такий прийом дозволить учням потренуватись у створенні різних форм літературної творчості, при цьому зберігаючи зміст початкового твору. Виконання такої вправи дозволить школярам навчитися сприймати та оцінювати одну й ту ж ситуацію під різним кутом зору.

Принцип виконання: Візьміть певний текст чи сюжет фільму та запропонуйте учням переписати його в іншому стилі. Наприклад, відому сцену з трилеру чи мелодрами представити як комедію, зберігаючи сюжет; класичний вірш переписати як новинний репортаж чи переосмислити його у формі есе та інше.

Використовуйте ігрові прийоми на уроках! Такий формат навчання може стати незвичайним і водночас ефективним доповненням освітнього процесу. До того ж емоції від виконання творчих завдань запам`ятаються школярам на довгий час.

Джерело.


Повернутись вверх