facebook

Нова ініціатива влади: учні проводимуть у школі довше за стандартний робочий день дорослої людини — блогерка

Нова ініціатива влади: учні проводимуть у школі довше за стандартний робочий день дорослої людини — блогерка

МОН хоче додати уроків фізкультури, натомість дітям пишуть у щоденниках зауваження «бігав на перерві».

Популярна блогерка Татуся Бо розкритикувала нову ініціативу МОН додати до шкільної програми більше уроків фізкультури. Татуся Бо нагадує, що зараз учні середніх класів мають по 7–8 уроків, «але все одно вивчити нічого толком вони не встигають, бо програми і підручники написані так, ніби їх дуже нетверезі люди складали». Тому для того, аби отримати знання, доводиться користуватися послугами репетиторів.

«Тобто для того, щоби щось знати, звичайний учень звичайної комунальної школи мусить проводити по 8 годин у школі, а потім ще десь стільки ж за самоосвітою та заняттями з репетиторами. Нічогенький такий робочий день виходить, чи не так?!» — говорить блогерка.

Вона нагадує, що попри додавання ще одного року навчання, який мав «розвантажити» шкільну програму, загалом за типовою освітньою програмою обсяг годин збільшився.

«І прикол іще в тому, що пишучи оці всі типові освітні програми, вони скрізь роблять позначку, типу «без врахування уроків фізкультури». Тобто уроки фізкультури вони ніби не рахують у навантаження. А з уроками фіз-ри за новою типовою освітньою програмою діти 5 класу мають 28 уроків на тиждень + 3 години фізкультури. Тобто в перехідний період п’ятикласники мають уже зараз як мінімум один день із 7 уроками, а в реальності школи додають факультативи та варіативочку — і маємо 2–3 дні по 7 уроків.

Чтайте також:  У Міносвіти розповіли про підвищення зарплати вчителів вже з квітня...

У сьомому класі діти на повну вчаться вже по 7 уроків і дивляться на мене, як на прибульця, коли я кажу їм, що у моїй школі в 11 класі було 6 уроків щодня і ми встигали читати непрограмні книжки, відпочивати, фігнею маятися, влаштовувати вистави і взагалі жити повним життям. І після закінчення школи без репетиторів розуміли, чому Тарас Шевченко не одружився на Ліні Костенко та, чому не дружать пінгвіни з білими ведмедями.

Не вірять і все. Бо в них стандартний день — це 8 уроків чи не щодня, плюс додаткові заняття», — пише Татуся Бо.

Вона розповідає, що МОН узявся за виконання ініціативи Володимира Зеленського в боротьбі за здоров’я дітей додати до шкільної програми ще 2 уроки фізкультури, «щоб щодня». Таким чином учні проводимуть у школі по 9 годин — більше за стандартний робочий день дорослої людини, констатує блогерка.

Вона наголошує, що є багато способів піклуватися про здоров’я нації, більш дієвих за продовження навчального дня на ще одну годину.

Наприклад, «перетрусити курси, в яких роками переливають із пустого в порожнє давно неактуальні факти» та/або «зробити перерви нормальні, може, зробити дітям дозвілля на перерві надворі».

Татуся Бо нагадує, що у великих містах на перерві не випускають дітей зі школи подихати повітрям.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

«Деякі школи охрінівають настільки, що із класу не випускають дітей на перерві, пояснюючи це карантином. Чи виросте здоровим покоління, яке в тісних, пильних і задушливих стінах товчеться по 8- 9 годин на день?

Знайдіть мені хоч одну школу, де дітям не пишуть у щоденниках «бігав на перерві», виводячи звичайну дитячу рухливість і допитливість у розряд патологій.

То як це? З одного боку потрібен спорт, а з іншого «сядь і сиди і змісця не руш» протягом 8 годин?» — запитує блогерка.

Вона також піднімає питання забезпечення спортзалів. У великих містах в одному спортзалі може одночасно йти урок для трьох класів, «бо інакше ніяк, класів багато, а приміщень немає». У більшості — споруди застарілі й не передбачають хоч якогось спортивного розмаїття.

Також ми розповідали про те, як зміцнювати імунітет весело: лікар радить шість небанальних способів.

Джерело.


Повернутись вверх