facebook

Чи дійсно погано, якщо дитина не ходить в дитячий садок?

Чи дійсно погано, якщо дитина не ходить в дитячий садок?

Відвідування дитячого садка або домашній розвиток?

Відвідування дитячого садка — таке ж звичне заняття, як і відвідування школи. Принаймні так було раніше. Сьогодні ж багато батьків серйозно замислюються, чи треба відправляти чадо в садок або ж варто розглянути для нього якісь інші варіанти проведення часу, інформує Ukr.Media.

Ми пропонуємо поміркувати над тим, чи варто відвідувати дитячий садок дитині. А також відзначить, які особливості з’являються у дітей, які в садок так і не стали ходити.

Відвідування дитячого садка

Відвідування дитиною садка дозволяє батькам мати більше вільного часу. Але що це дає самій дитині? Фахівці відзначають, що в першу чергу це потрібно, щоб чадо мало можливість спілкуватися з однолітками, а також вчилося будувати відносини з іншими дорослими людьми — вихователями, а не тільки з мамою і татом.

Причому мати потребу в спілкуванні дитина починає вже з трьох років, і з віком потреба в спілкуванні тільки посилюється. До того ж не можна забувати, що дитина відкриває для себе правила поведінки і вчиться їх дотримуватися. Відбувається її знайомство з дисципліною. І які б погані асоціації не викликало це слово, але все ж вміти дотримуватися загальноприйнятих правил в суспільстві малюкові необхідно.

Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

У дитячому садку дитина зможе розвинути себе в інтелектуальному і фізичному плані. Якщо вдома вона цілодобово грає з планшетом або дивиться телевізор, то навіть стандартна освітня програма державного садка дасть їй куди більше. Вона навчиться ліпити, малювати, співати, робити зарядку. Якщо вийде знайти садок з якісною освітньою програмою — малюкові тут буде ще цікавіше!

Чи можна обійтися без садка?

Фахівці впевнені, що в домашньому вихованні головна складність полягає не у фізичному або інтелектуальному розвитку. У цих-то напрямках турботливі і освічені батьки можуть дати навіть більше, ніж в будь-якому садку. Найважче розвивати дитину саме в соціальному плані.

А тому доведеться придумати, як можна організувати регулярне спілкування малюка з однолітками та іншими дорослими (крім батьків). Це може бути якийсь гурток, секція або ігрова група.

Можливо, варто залишати дитину з бабусею і дідусем. Можна домовитися з кимось із близьких друзів, у яких теж є діти, щоб ваш малюк час від часу залишався у них. Звичайно, не можна віддавати дитину аби кому. Але і не слід обмежувати його світ тільки собою.

Оптимальний вік для такого “виходу у світ” — 4 роки. Не варто слухати тих, хто стверджує, що раніше — краще. При крайній необхідності дітей і в півтора року віддавали в ясла. Але для малюка це стрес, від якого він не може ще захиститися. Зрештою це стає причиною погіршення його розвитку в емоційному, фізичному, інтелектуальному плані.

Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

Чому батьки ігнорують садок?

“Старша дочка в садок не ходила. Я вирішила, що і молодшим туди йти не варто. Це переконання стало ще сильніше, коли я поспостерігала за моєю Олею, а також дітьми знайомих, які садок теж не відвідували. До слова, таких виявилося багато серед доньчиних друзів. Нам було легше познайомитися, ніж з дітьми, які цілими днями знаходяться в садку”, — розповідає молода мама.

“Одних ми зустріли на вулиці, з іншими дочка познайомилася в секції, треті — діти вже моїх друзів. Причому проблем у всіх цих “домашніх” дітей в школі в плані успішності не виникло. Разом з тим я відзначила одну їх цікаву особливість — річ у тім, що ці діти виявляються більш самостійними. Вони завжди знають, чим зайняти себе і однолітків. Причому без допомоги дорослих. Дітки, які відвідували садок, більш пасивні. Вони чекають, коли дорослі запропонують їм якесь заняття за розкладом”.

“Цікаво спостерігати: коли збирається компанія дітей, то зазвичай головними заводилами виявляються ті, хто в садок не ходив. Звичайно, буває і по-іншому, але рідко. Дає про себе знати те, що в садку діти не можуть вільно вибирати собі заняття і змушені грати за розкладом. Не скажу, що це дуже погано. Але таке придушення ініціативних проявів насторожує”, — поділилася жінка.

Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

Звичайно, будь-яка модель має свої плюси, а тому знайде своїх прихильників. Діти після садка напевно з меншим стресом будуть адаптуватися до школи. Діти після домашнього виховання, в яких батьки вклали багато сил, напевно будуть добре себе показувати в навчанні.

Джерело.


Повернутись вверх