facebook

Змішане навчання: на що варто звернути увагу

Про особливості навчання, яким ми приділяємо менше уваги в класі, але які так необхідні в онлайн-освіті.

Цілком ймовірно, що з першого вересня ми не повернемося до звичного навчання. Це може бути змішане навчання, але поки про це говорити рано – все швидко змінюється. Але навіть, якщо нас знову чекає дистанційна освіта чи її елементи – ми вже озброєні та підготовлені до цього.

І можливо саме зараз час подумати над всіма привілеями різних видів навчання та проаналізувати, які засоби і прийоми варто застосовувати у змішаному навчанні

Своїми думками про це поділилася Мелані Кітчен – координаторка навчальних технологій та розвитку персоналу з Нью-Йорка.

Побудова спільноти та налагодження комунікації

В перші тижні навчання налагоджуйте комунікацію та розвивайте цифрові компетентності. Вчителям варто встояти від спокуси кинутися у вир навчального матеріалу з перших днів. Проте ваша подальша робота стане легшою, якщо ви приділите час об’єднанню ваших учнів.

Крім того, вашим учням також потрібна допомога з новими цифровими інструментами, якими ви користуєтеся. Якщо ви даєте завдання в Google Classroom, запевніться, що діти знайомі з функціоналом платформи. Перевірте, чи знають вони, як виконувати завдання та куди вносити відповіді. 10 хвилин пояснення на уроці позбавить вас уточнювальних дзвінків та повідомлень. А дітям це дасть більше впевненості у своїх силах та позбавить необхідності витрачати час на пошук технічних рішень.

Спілкування з батьками

Батьки теж звикають до нових умов навчання, і часом для них це навіть стає проблемою.

Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

І оскільки в онлайн-навчанні саме батьки стоять на сторожі мотивації та залученості дітей, вони потребують підтримки від вчителів.

Нам дійсно потрібно, щоб батьки були нашими партнерами в навчальній спільноті, – каже Меланія Кітчен.

Встановіть чіткий графік зв’язку та обміну інформацією. Надсилайте необхідні матеріали чи проводьте зустрічі в зазначений час. Чітко сплановані дії допомагають уникнути зайвого стресу. Своєю чергою, батьки також мають дотримуватися цих часових меж. Тобто, ані вчителі батькам, ані навпаки не повинні писати чи дзвонити посеред ночі, щоб спитати завдання чи сказати щось про навчальний процес (якщо це, звісно, не термінова ситуація).

Оберіть одну платформу для спілкування з батьками. Коли одні вам пишуть у вайбер, інші – на фейсбук, інші – дзвонять, а хтось шле електронні листи, дуже легко заплутатися та щось або когось забути.

Допоможіть батькам опанувати всі ті платформи, якими користуєтеся й ви. Батькам буде складно допомогти дітям, якщо вони не знають, що робити з ClassdojoSeesaw чи тестами на Всеосвіті, то вони навряд чи допоможуть з цим своїй дитині.

Запропонуйте батькам подивитися уроки чи вебінари по роботі з тою чи тою платформою, влаштуйте своє невеличке заняття для батьків в Zoom та допоможіть всі розібратися з необхідними інструментами. На випадок непорозумінь можна створити чат для суто технічних питань. Якщо це обговорювати в навчальних чатах, може початися хаос – відшукати потрібне буде все важче з часом. А от окремий простір, де всі батьки зможуть поставити питання щодо роботи, допомогти одне одному – це саме те, що треба.

Чтайте також:  Давайте припинимо вже у школі займатися імітацією навчання!

Педагогічне єднання

Зараз вчителі мають єднатися, як ніколи. Шкільна адміністрація має створювати умови для підтримування єдності в колективі. Щотижневі Zoom-конференції, регулярний обмін повідомленнями чи відео, зустрічі наживо невеликими групками – те, що зараз дуже потрібно всім. Такі зустрічі-засідання мають відбуватися регулярно!

Під час таких зустрічей не останню увагу варто приділяти психічному та емоційному стану вчителів. Пандемія, карантин, дистанційне навчання – це може призвести навіть до нервових зривів. Тому педагоги мають бути поруч одне з одним та допомагати.

Єднання вчителів також полегшує роботу над дистанційною освітою. Педагогам варто постійно обговорювати свої методи роботи, щоб аналізувати та обирати найкращі.

В класі має відбуватися активне навчання

Є діти, що, на жаль, не мають належних технічних інструментів. А деяким дітям просто важко опановувати нові теми в онлайні. Саме тому, якщо в новому навчальному році буде можливість ходити до школи, то цей час треба використовувати, в першу чергу, саме на активне навчання та вивчення нового.

Уроки в класі мають бути цікавими та захопливими. Діти, особливо ті, кому до вподоби навчатися вдома, мають зрозуміти, що в класі цікавіше. Якщо ж вчитель на перших уроках після дистанційного навчання стане начитувати матеріал, а діти просто записуватимуть за ним, виникне цілком закономірне питання – який сенс ходити чи їздити в школу, якщо це мало чим відрізняється від навчання в інтернеті.

Чтайте також:  У МОН сподіваються, що 12-річна школа випускатиме свідомих вступників

Інструкції мають бути чіткими

Всі інструкції, що ви даєте дітям щодо навчання, мають бути чіткими, прописаними та, бажано, збереженими в одному місці. Те саме, що й з батьками. Створіть єдине місце, де учні зможуть знайти будь-яку інструкцію до заняття, завдання чи якоїсь платформи.

Проговорюйте з дітьми, чого їм не вистачає в поясненнях чи що вони хотіли б змінити. Спитайте, що  їх не влаштовує та чому. Такий аналіз допоможе вам разом відшукати потрібні шляхи навчання, що влаштовуватимуть всіх.

Зворотний зв’язок

Привчить і дітей, і батьків до відгуків. Ви впроваджуєте новий інструмент навчання – спитайте, чи всім дітям зручно з ним працювати. Те саме питання ставте й батькам – наскільки успішно дитина порається з тою чи тою платформою, наприклад.

Не забувайте й самі давати зворотний зв’язок. Наприклад, багато педагогів жаліють, що на дистанційному навчанні складніше виставляти оцінки. А якщо складно вам, то дітям, ймовірно, теж. Тому надзвичайно важливо пояснювати свої дії, оцінки, завдання тощо.

Діти мають творити

На дистанційці учням дуже легко обманути вчителя та спитати завдання, пошукати в інтернеті відповіді на вікторину та переписати звідкись есей.

Запропонуйте натомість учням створювати власний контент. Хай вони самі складуть підсумковий тест, знімуть відео, запишуть подкаст чи намалюють комікс.

Джерело.


Повернутись вверх