facebook

Як виховати чуйну дитину у сучасному світі?

Ми часто виявляємо бажання жити в кращій і добрішій реальності, але ці зміни починаються з кожного індивідуально. Проявляти доброту ми вчимося ще з дитинства. Саме батьки є першими вчителями людяності для своїх дітей.

Психологи рекомендують 7 кроків, завдяки яким ваша дитина навчиться проявляти емпатію.

1. Будьте відкритими і чесними з дитиною.

Говоріть з дитиною чесно про свої почуття. Поясніть, що у вас немає відповідей і рішень на все. Коли ви помиляєтеся, обов’язково вибачтеся і визнайте свою помилку.

2. Часто дякуйте.

Подяка – це досить проста річ, яка чомусь втрачається в повсякденному житті. Але подяка, навіть за найменшу допомогу, стане хорошою мотивацією для вашої дитини. Наприклад, скажіть дитини: “Ти – молодець, що допоміг тій дівчинці. Подивися, яка вона радісна”.

3. Будьте прикладом доброти для своєї дитини.

Допомагайте сусідам, які цього потребують, літнім людям з навантаженими сумками на вулиці, у транспорті, тощо. Заведіть домашнього улюбленця: собаку, кішку чи рибок і навчіть дитину дружити і доглядати за улюбленцем. Якщо дитина буде бачити приклади турботи з дитинства, у майбутньому буде робити так само.

4. Будьте щедрими до себе.

Покажіть дитині, що необхідно піклуватися також і про себе. Покажіть, як можна відпочивати і проводити час для себе. Адже піклування про інших починається з піклування до себе.

Чтайте також:  Весняні канікули 2024: коли розпочнуться в Україні та скільки триватимуть

5. Поважайте індивідуальність інших людей.

Поясніть дитині, що повага до кожної людини є важливою, незалежно від її характеру, раси, релігії чи умов життя і т.д.

6. Читайте книги та дивіться фільми разом.

Мультики, фільми та казки часто є ідеальним прикладом, як проявляти доброту. Улюблені казкові персонажі і їхні подвиги надовго запам’ятовуються малюкам. Обговорюйте з дитиною добрі вчинки героїв, а коли хтось чинить погано, проговоріть, як від цього почувається інший і чому потрібно було зробити інакше. Покажіть, наскільки важливо враховувати почуття іншого.

7. Завжди підтримуйте свою дитину і будьте поруч у кожній важливій для неї ситуації.

Говоріть, що розумієте, що дитина відчуває, коли їй сумно. Розділяйте з нею також і радість. Підтримка дитини у важливі для неї моменти дасть їй велику мотивацію бути так само чуйною до інших.

 

Джерело.


Повернутись вверх