facebook

Прийом «Ребус-метод»: як швидко навчити читати, граючись

Ефективна методика для опанування навички читання


Навчитися читати – одне з найскладніших умінь, яке опановує у дитинстві кожен. Як зацікавити малечу розшифровувати сенси у закарлючках-буквах?

Допоможе у цьому ефективна методика «Ребус-метод». З її використанням навчання перетвориться в ігровий невимушений процес.

Як працювати з прийомом «Ребус-метод»

Ребус-метод – альтернативний принцип читання, який ґрунтується на використанні малюнків замість букв. Автор ідеї – вiтчизняний етнограф Лев Штернберґ, який жив і працював на рубежі ХІХ-ХХ століть.

Головна ідея прийому полягає в тому, щоб на початковому етапі навчання використовувати більш зручні для запам’ятовування символи – малюнки. З їхньою допомогою діти швидше зрозуміють принцип злиття складів при утворенні слів, навіть без вміння утворювати склади з окремих букв. А принцип читання у такий спосіб малюки збагнуть навіть раніше, ніж вивчать букви.

Зашифрувати малюнками можна будь-яке слово.

Наприклад так:


А щоб розгадати такий шифр та прочитати «приховане» слово потрібно пам’ятати усього 2 правила:

Від кожного слова, яке позначає певний малюнок, потрібно взяти лише його початок (перший відкритий склад чи частину складу).

Перш ніж, запропонувати малюкові розгадати шифр, запропонуйте назвати предмети, які зображені на малюнках, а потім назвати початок кожного слова Наприклад:

Півень – ПІ

Рак – РА

Місяць – МІ

Дах – ДА

Щоб розгадати закодоване слово, потрібно послідовно з’єднати початок кожного зі слів, позначених на малюнках.

На першому етапі використовуйте слова, які складаються не більше як з 2-3 складів.

Наприклад:

На наступних етапах, коли увага дитини вже натренована, для невимушеного переходу від розпізнання малюнків до читання букв варто поступово залучати у слово-ребус окремі приголосні букви.

Наприклад:

Поступово непомітно ускладнюйте завдання, щоразу додаючи все більше букв та буквосполучень.

Наприклад:

Приклади використання прийому на уроках

У бібліотеці «Всеосвіти» містяться напрацювання вчителів початкових класів щодо залучення прийому «Ребус-метод» на уроках.

Пропонуємо декілька розробок від учителів, які з успіхом використовують цей прийом у своїй роботі.

Учитель Н.В. Калита пропонує презентацію «Вчимося граючись. Ребус-метод на уроках читання» з яскравими картками для навчання, які доцільно використовувати на перших етапах опанування навички читання за допомогою ребус-методу.

Учитель О.Г. Лис пропонує добірки з 50 та 47 та 21 карток, створених за технологією ребус-методу, які можна використовувати для складання слів.

Учитель Т.П. Генсецька пропонує презентацію «Вивчаємо народну мудрість за Ребус-методом» з тематичними картками, створеними за технологією ребус-методу для роботи з поширеними реченнями.

Учитель Л.А. Атанова у розробці «Відгадай казку» пропонує картки, за якими учні мають не лише розгадати зашифроване слово, а й відгадати казку за персонажем.

Джерело.


Повернутись вверх