facebook

Скільки платять вчителям за кордоном та від чого залежить їх зарплата: цікаві деталі

Скільки платять вчителям за кордоном та від чого залежить їх зарплата: цікаві деталі

В грудні українським вчителям мають підняти зарплату на майже 10%. Але загалом своїми зарплатами педагоги в Україні не дуже задоволені.Скільки платять вчителям за кордоном за що можна отримати надбавку – читайте у статті.

Джерело:”Освіторія”

OECD нещодавно опублікувала велике дослідження про освіту, в якому написали і про зарплати вчителів державних шкіл у різних країнах.

Експерти зазначають, що зарплата впливає на те, чи будуть вступники обирати професію вчителя і чи залишатимуться висококваліфіковані спеціалісти, якщо їм запропонують альтернативу в іншій сфері.

Скільки отримують вчителі за кордоном
Водночас згідно з дослідженням, зарплати вчителів у країнах, що входять до OECD (Організація Економічного Співробітництва та Розвитку), переважно менші, ніж у інших працівників із вищою освітою.

Наприклад, на кожен долар, що отримує умовний банкір або інженер, педагог матиме від 81 до 96 центів.

Від чого залежить зарплата вчителів
У більшості країн зарплата вчителів зростає разом із рівнем, на якому вони викладають. Тобто педагоги у сфері дошкільної освіти зазвичай отримують найменше. Натомість вчителі старших класів – найбільше.

Приклад Данії або Литви: двоє учителів мають 15 років досвіду. От-тільки один працює з дошкільнятами, а інший – зі старшокласниками середньої школи. Тому зарплата другого на 25 – 30 % вища, ніж у першого. Натомість у Чилі, Коста-Риці та Туреччині різниця між зарплатами цих двох педагогів була би не такою разючою – десь до 5%.

Чтайте також:  Повістка разом з дипломом? Деяких студентів влітку можуть чекати «сюрпризи» від ТЦК

Окрім того, чим довше вчитель працює, тим більше йому платять. Зарплата вчителя молодших класів середньої школи після 10 років на роботі буде на 29 % вищою, ніж на початку кар’єри. А після 15 років – на 38 % вищою.

Загалом зарплати на піку педагогічного розвитку – десь після 25 років викладання – на 67 % вищі, ніж початкові.

Також зарплати вчителів із багатьма кваліфікаціями переважно вищі, ніж у решти. Наприклад, педагог із найпоширенішими класифікаціями за 15 років на роботі отримуватиме на 40 % більше, ніж на початку кар’єри.

Додамо, що у Чилі, Коста-Риці, Сполученому Королівстві, Нідерландах, Угорщині, Кореї та багатьох інших країнах за підвищення професіоналізму зарплату щонайменше подвоюють.

І останнє – на фактичну зарплату вчителів впливають доплати та бонуси. Підзаробити можна за участь у шкільному управлінні, більшу кількість годин викладання, класне керівництво, роботу в інклюзивних класах тощо.

Чи підвищують зарплати вчителям? За останні 20 років зарплати вчителів зросли у двох третинах країн OECD. Так, на понад 40% стали більше платити вихователям та вчителям середньої школи в Ізраїлі, а ще – вчителям початкової та середньої шкіл у Ірландії.

Натомість на 5–14 % менше стали заробляти педагоги з Греції, Франції та Японії. У середньому для всіх країн з 2005 по 2020 на всіх рівнях зарплати зросли на 2 – 4%.

Також майже всім вчителям у Польщі упродовж останніх десяти років почали платити на 20 % більше. Це сталося внаслідок державної програми з поступового підвищення вчительських зарплат, яку запустили в 2007 році. Схожа ситуація у австрійців, німців, ісландців і норвежців.

Чтайте також:  "Інакше діти виїдуть разом із батьками". У МОН назвали мету №1 у школах Харкова, Одеси, Запоріжжя, Дніпра і Миколаєва

Фактично на всіх рівнях освіти (дошкільної, початкової, середньої та вищої) зарплати ставали вищими пропорційно. Інша ситуація лише в Ізраїлі, де вчителі у дошкільній освіті стали отримувати на 50% більше, початкової школи – на 42 %, а середньої – на 44 %.

То яку зарплат отримують вчителі за кордоном
Високорозвинені країни
У Канаді вчитель із найпоширенішими класифікаціями отримує від 40 тисяч доларів на рік. Якщо працює у школі вже понад 15 років – його зарплата зростає до 72 тисяч доларів на рік. А в США початківці можуть розраховувати заробити 42 тисячі доларів на рік, а досвідчені — 62 – 66 тисяч.

Зарплати німецьких педагогів різняться залежно від рівня, на якому вони викладають. Наприклад, у дошкільній освіті на початку кар’єри можна отримувати десь 65 тисяч доларів на рік, а після 15 років – вже 80 тисяч. Натомість якщо вчитель працює зі старшокласниками, то спершу може заробляти приблизно 75 тисяч доларів на рік, а з часом – 91 тисячу.

У японців вчителі починають із 30 тисяч доларів на рік і за 15 років можуть доробитися до 49 тисяч незалежно від рівня, на якому вони викладають.

Чтайте також:  Позапланові перевірки шкіл і садочків в Україні: голова ДСЯО натякнув, кому готуватись і що їх чекає

Пострадянські країни
У Польщі вчителі з мінімальним досвідом отримують 19 тисяч доларів на рік, а більш досвідчені фахівці – 31 тисячу.

В Угорщині і початківці, і педагоги, які працюють роками, отримують менше, ніж у Польщі. Зарплата тут стартує з 16 тисяч доларів на рік і з часом може зрости до 20 тисяч.

У Литві ситуація найсприятливіша – на початках роботи можна отримувати 29 тисяч доларів на рік. Із досвідом винагорода зросте до 33 тисяч.

Чи справді вчителі заробляють менше за інших
У США вчитель зароблятиме від 59 до 66 центів із кожного долара іншого спеціаліста з вищою освітою, який працює упродовж повного робочого дня. У Франції – від 80 до 99 центів, а у Британії — від 84 до 93 центів.

Натомість трохи більше за інших фахівців можуть отримувати педагоги середньої школи в Німеччині та старшої середньої школи у Фінляндії.

Естонські вчителі заробляють від 73 до 95 центів із кожного долара інших фахівців із вищою освітою. Словацькі – від 56 до 75 центів. Найгірша ситуація в угорських педагогів – вчителі отримують лише 58 – 66 центів на кожен долар зарплати іншого працівника.

Натомість більше за інших заробляють учителі-латвійці – від 1,07 до 1,48 доларів на кожен долар. У Литві також зарплати педагогів трохи вищі, аніж у решти – на кожен долар вони отримують 1,19 центів.

Джерело.


Повернутись вверх