facebook

Чому в Україні не вистачає шкільних підручників і що з цим робити – пояснення освітнього омбудсмена

Чому в Україні не вистачає шкільних підручників і що з цим робити – пояснення освітнього омбудсмена

Школи щороку стикаються з проблемою браку підручників. Насправді їх вистачає, а головна причина дефіциту – у некоректному розподілі по регіонах.

Якщо підручників бракує, батьки чи управління освіти можуть їх купити самостійно, але не варто поспішати це робити. Про те, чому кожного року бракує підручників і що робити, аби вирішити проблему – роз’яснив освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своєму офіційному сайті.

Звідки дефіцит шкільних підручників
Шкільних підручників в Україні друкують достатньо – таких висновків дійшли в офісі освітнього омбудсмена. Причин, чому їх фізично бракує деяким класам та закладам у регіонах, освітній омбудсмен наводить кілька:

  • Міграція. У великих містах і їхніх містах-супутниках значно збільшилась кількість населення.
  • Реформа децентралізації, в результаті якої утворилися нові громади, а також відбувається реорганізація та оптимізація мережі закладів освіти – якісь закривають, у якихось учнів більшає.
  • Відсутність централізованого всеукраїнського обліку та інвентаризації підручників.

Як наслідок – підручники є, але вони перебувають не там, де потрібні учням.

Що робити батькам та школам
Сергій Горбачов наголошує – держава гарантує надання учням та педагогам підручників, зокрема і електронних, а також посібників. Про це йдеться у ст. 4 закону “Про освіту”. Попри це, частина батьків купує підручники. Або ж це роблять органи управління освіти.

Чтайте також:  Чи замінять професійні ліцеї у старшій школі навчання у профтехучилищах

“Але якщо вартість підручників, виданих за державні кошти, з великими накладами становить 35-45 грн грн, то вартість закупівлі батьками та управлінням освіти – від 100 до 170 грн”, – зауважує освітній омбудсмен.

Не докуповувати підручники самостійно і не переплачувати, якщо підручників бракує – складно, але реально, каже Сергій Горбачов. Тому радить не поспішати з купівлею і наводить інструкцію, як “добути” потрібні підручники.

Варіант №1. Звернутися до засновника закладу – відповідного органу управління освіти і попросити перерозподілити підручники у межах територіальної одиниці (міста, об’єднаної територіальної громади). Рішення про передання підручників та посібників ухвалює засновник або керівник закладу освіти.

Варіант №2. Якщо в інших навчальних закладах територіальної одиниці немає потрібних підручників, представнику місцевого органу управління освіти потрібно звернутися до обласного департаменту освіти. Саме цей департамент може ухвалити рішення про перерозподіл підручників та посібників між адміністративно-територіальними одиницями області.

Варіант №3. Якщо в межах області теж бракує потрібних підручників, заклад освіти, управління освіти міста (селища) або обласний департамент (управління) освіти може отримати їх зі спеціального резервного фонду підручників. Для цього треба звернутися до Інституту модернізації змісту освіти.

У резервному фонді має бути:

до 1500 примірників кожного підручника та посібника українською мовою.

Чтайте також:  Давайте припинимо вже у школі займатися імітацією навчання!

від 10 до 500 примірників кожної назви мовою нацменшин, відповідно до прогнозованої кількості учнів.

від 1 до 200 примірників з кожної назви для учнів з особливими освітніми потребами, залежно від їхньої прогнозованої кількості.

Глобально – не чекати та інвентаризувати онлайн
Водночас освітній омбудсмен наголосив, що ці способи можуть забрати чимало часу. Оскільки кожен орган влади, згідно з законом, може відповідати протягом 30 днів.

Сергій Горбачов переконаний, що значною мірою подолати проблему з дефіцитом підручників може онлайн-інвентаризація підручників.

“Поєднавши систему реєстру здобувачів освіти та ДІСО (Державна інформаційна система освіти – Ред.) або іншу нову систему та впровадивши онлайн-інвентаризацію підручників, це питання можна було б вирішити набагато швидше”, – пояснює освітній омбудсмен.

Але поки Сергій Горбачов радить школам не чекати початку навчального року, щоб зайнятись питанням підручників.

“Наприкінці навчального року або влітку кожен заклад освіти, звіривши наявність підручників у фонді та зіставивши їх із кількістю учнів, може вирахувати їхню потребу для кожного класу”, – зауважив освітній омбудсмен.

Нагадаємо, коли почався навчальний рік, з’ясувалось, що не всім школярам вистачає підручників. Батькам довелося самостійно докуповувати ті, яких бракувало. У соцмережах люди питали, де можна купити підручники з алгебри, історії або хімії.

Чтайте також:  Як написати заяву про булінг у школі, щоб винних було покарано. Детальна інструкція

Джерело.


Повернутись вверх