facebook

Чи є користь від написання шпаргалок?

Чи є користь від написання шпаргалок?

Інформує Всеосвіта.

Вчителі та викладачі неоднозначно ставляться до шпаргалок, які знаходять в учнів. Проте чи дійсно у таких письмових підказках більше шкоди, ніж користі?

Про різні форми шпаргалок, тобто своєрідних підказок, які допомагали здобувачам освіти, відомо ще з давніх часів. Наприклад, у Давньому Єгипті, де навчались діти заможних батьків, використовували знання рабів – вони знаходились поруч та суфлювали необхідну інформацію.

Система освіти безупинно розвивалась, і на кожному етапі учням доводилось писати самостійні та контрольні роботи, складати екзамени й демонструвати вчителям рівень опанованих знань. Діти 21 століття вправно володіють гаджетами, в яких також зберігають підказки. Але й дорослі не пасуть задніх: у сучасних школах перед перевіркою знань вчителі просять покласти телефони у спеціальний бокс, щоб учень не мав доступу до легкого пошуку інформації.

Тож, як демонструє досвід, класична, написана на маленькому клаптику паперу шпаргалка – це вічний винахід.

Що відбувається під час написання шпаргалки?

  • Стимулювання мисленнєвої діяльності. Учень планує, міркує та уявляє максимально зручний варіант готового виробу (шпаргалки), а також планує зручну для себе лінію викладу матеріалу: схематичні зображення, скорочення слів, малюнки, формули, терміни, хронологія подій у вигляді дат тощо. У цій ситуації шпаргалка виконує роль логічного ланцюжка під час викладу матеріалу.
  • Тренування пам’яті: зорової – учень запам’ятовує порядок розташування шпаргалок та значення необхідних схематичних малюнків, скорочень; механічної – постійне записування, повторення певного матеріалу дозволяє мозку швидше його запам’ятати.
Чтайте також:  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул

До речі, дрібний шрифт стимулює внутрішні м’язи ока, відбувається свого роду гімнастика. Головне цим не зловживати, щоб не погіршити зір.

  • Розвиток дрібної моторики. Під час написання тексту незвично дрібним шрифтом утворюються імпульси, що стимулюють певні центри головного мозку – це допомагає покращувати процес запам’ятовування інформації.
  • Покращення каліграфічних вмінь. Якщо шпаргалка буде написана нерозбірливо, тоді вона не матиме жодного сенсу. Тому естетичне, каліграфічне та розбірливе написання матеріалу є важливим нюансом у створенні шпаргалки.
  • Вдосконалення грамотності. Під час списування великих обсягів інформації учень запам’ятовує правильне написання слів, термінів, формул. Й у певній стресовій ситуації – наприклад, на контрольній роботі, – мозок «підказує» варіант грамотного написання слів.
  • Розвиток винахідливості. Щоб використати завчасно підготовлену шпаргалку, дитині потрібно придумати, де її сховати та як вдало й непомітно дістати потім.
  • Повторення та закріплення вивченого матеріалу. Перш ніж скоротити розділ з підручника до 2-3 речень, учень повинен, як мінімум, один раз прочитати матеріал, визначити, що в ньому найголовніше, та стисло викласти прочитане.

Тож чи є користь від написання шпаргалок?
Так, так і ще раз так – за умови, що дитина сама собі її написала. Адже маленький клаптик паперу може підказати учню певну хронологію викладу матеріалу, план, якого необхідно дотримуватися під час висвітлення певної теми, а також нагадати важливу інформацію, яка від хвилювання вилетіла з голови.

Чтайте також:  Чи збільшиться посадовий оклад педагогів у 2024 році?

Джерело.


Повернутись вверх