facebook

«Погана» поведінка дитини та складні розмови з батьками: як знайти рішення

«Погана» поведінка дитини та складні розмови з батьками: як знайти рішення

Інформує Всеосвіта.

Від того, як педагог сприймає поведінку дитини, залежить те, як він буде себе почувати: розлюченим чи емоційно-стабільним.

Школу вважають новим етапом у житті дитини та її батьків. З огляду на це можна очікувати на певні труднощі адаптації дитини, що можуть проявлятися у «поганій» поведінці. Під «поганою» поведінкою розуміємо й розглядаємо прояви сильних емоцій (гнів, розпач, істерика тощо), протести, відволікання інших дітей, відсторонення, грубість та ін. Щоб завчасно діагностувати ці труднощі та допомогти дитині, потрібно мати чітке розуміння проблеми й знати вправи для її розв’язання.

У вебінарі когнітивно-поведінкова психологиня Інна Строгова висвітлить розповсюджені причини «поганої» поведінки дитини та ознайомить з вправами для розв’язання труднощів під час адаптації дитини до закладу освіти.

«Погана» поведінка дитини – це ніби виверження вулкану, з яким потрібно не боротись, а поглянути, що відбувається на інших рівнях.

Когнітивно поведінкова терапія (S-T-E-B)

У психології є поняття «STEB», що позначає:

  • situation (ситуація);
  • thought (думка);
  • emotion (емоція);
  • behavior (поведінка).

Одна й та ж ситуація викликає різні емоції у людей: для когось звільнення з роботи є катастрофою, а для когось – це можливість розпочати щось нове. Тут справа саме у думках, які є сприйняттям події.

Чтайте також:  Педан різко звернувся до батьків в Україні: навіщо вашій дитині російська мова, яка їй не знадобиться? Європа вже її ненавидить

Від того, як педагог сприймає поведінку дитини, залежить те, як він буде себе почувати, наскільки буде розлюченим або ж емоційно-стабільним.

Досить часто думки є взагалі не нашим свідомим вибором, адже на них впливає велика кількість речей. Тож думки можуть бути шкідливим (про себе/дитину/батьків) або ж допоміжним/корисним (фокус уваги – пошук рішення).

  • Корисні думки: «Яка гарна ситуація, вона дає мені можливість попрацювати над собою та замислитись над якимись речами».
  • Шкідливі думки: «Я не знаю як з цим впоратись, це катастрофа».

Поки виникає шкідлива думка, ви будете підключати негативні емоції та витрачати на них багато сил, а отже, не будете бачити рішень для своєї проблеми та не станете розбиратись чому, наприклад, дитина почала так себе поводити. Якщо ж навпаки, з’являються корисні думки, то ви не зависатимете на негативі, а фокусуватиметеся на пошуку рішень.

Види психологічних потреб

За класифікацією Едварда Л. Десі і Річарда М.Райана, теорія самодетермінації є 3 види потреб, про які варто пам’ятати, під час розгляду «поганої» поведінки дитини.

  1. Потреба у компетентності. (Я хочу щось знати, володіти якимись навичками).
  2. Потреба в автономії. (Я хочу зробити все самостійно).
  3. Потреба у співпраці, відносинах з іншими. (Я хочу відчувати свою приналежність до групи).
Чтайте також:  Кабмін погодив Держстандарт профільної середньої освіти: що зміниться для учнів

Співпраця

Співпраця – це можливість робити щось разом для досягнення поставленої цілі.

Ми не маємо ставати героєм, котрий все виправить. Варто запрошувати до співпраці інших людей: батьків, вчителів, інших фахівців або ж саму дитину.

Для полегшення цього процесу існують різні цікаві техніки:

Фундамент для залучення.

Ця техніка полягає в тому, що ви маєте відповісти собі на певні запитання, аби підготуватись до складної розмови та знати, що будете казати та як саме, щоб ваші слова були почуті.

  • Що відбувається? (опис фактів).
  • Що я можу зробити, як вчитель?
  • Що можуть батьки?
  • Що може дитина?
  • Як заміряємо результати роботи?
  • Чи потрібно звернутися до лікаря/психолога?
  • Скільки часу спостерігаємо/чекаємо, щоб звернутися до лікаря/психолога?

«Я – повідомлення».

Американський клінічний психолог Томас Гордон все життя займався вивченням комунікації та розробив тренінг для батьків щодо полегшення спілкування у взаєминах «батьки-діти».

Дуже часто ми розпочинаємо розмову з батьками з того, що оцінюємо їх або їхню дитину: «Ви не праві», «Ви чогось не зробили» тощо. У такий спосіб ми ніби запускаємо стрілу, але людина вже не готова до спілкування.

Для того, аби такого не трапилось, можна розпочати з того, як ми себе почуваємо та, як бачимо, ситуацію. Наприклад: «Я занепокоєна поведінкою вашої дитини. Він постійно проявляє агресію до своїх друзів». У цей момент людина, що слухає нас, не відчуває потреби захищатись, бо ми лише висловлюємо свої почуття і показуємо, що хочемо допомогти. Відповідно реакція батьків буде зовсім іншою.

Чтайте також:  Чи зможуть школи виконати навчальний план, не змінюючи дати початку навчального року?

Щоб дізнатись більше про «погану» поведінку дитини та складні розмови з батьками переходьте за посиланням та дивіться вебінар Інни Строгової.

Джерело.


Повернутись вверх