facebook

Навчальна гра для напрацювання навички письма з учнями НУШ

Опановуємо абетку та мандруємо космічним простором на казковому зорельоті!

Відпрацьовування базових навичок таких, як читання, рахунок та письмо – обов’язкова умова навчання. Як зробити монотонний процес цікавим для малюків? Найефективніше – перетворити його на казку з елементами гри. Пропонуємо цікаву ідею у скарбничку вчителів початкових класів.

Не просто урок, а справжня подорож!

Вивчаючи букви за допомогою прописів, щоб захопити увагу дітей під час уроку, запропонуйте малюкам разом здійснити уявний космічний політ галактикою Абетика у супроводі казкового героя-помічника вчителя. Виготовити його можна власноруч із підручних матеріалів, наприклад, шкарпетки, як у цьому майстер-класі:

Для створення прописів скористайтеся безкоштовним онлайн-генератором.

Вигадайте історію, яку розказуватимете разом із помічником, або навіть двома (кожного з яких можна вдягти на окрему руку). Дітям буде надзвичайно цікаво не просто слухати пояснення вчителя та виводити букви у прописах, а й спостерігати за ляльковою виставою, яку з легкістю можна розіграти за допомогою такої саморобної іграшки.

Для мандрівки потрібен зорельот

Щоб здійснити подорож, необхідний спеціальний космічний транспорт – зорельот. Запропонуйте малюкам відчути себе справжніми авіаконструкторами та створити власноруч зі звичайної ручки космічний апарат для мандрівки. Наприклад, ось так:

Для цього знадобляться фломастери, олівці, кольоровий папір, ножиці та клей.

Чтайте також:  Жодних «Заїньок» і «Черьомушок»: омбудсмен закликає перейменувати дитячі садочки

Поясніть малюкам, що кожна галактика складається з окремих зірок, планет і сузір’їв. У галактиці Абетика планетами є букви. Так за допомогою власноруч створеного зорельоту-ручки можна подорожувати від літери до літери.

На кшталт казки «Маленький принц» можна вигадати історію про зовнішній вигляд та місцевих жителів кожної планети-букви, яку ви зможете розказати учням під час вивчення кожної окремої літери.

Під час таких «польотів» можна з легкістю керувати увагою учнів, контролювати швидкість роботи та рівень уваги. Якщо учні втомилися, можна поставити зорельот на «підзарядку» та переключити увагу школярів на виконання іншого виду роботи чи провести руханку.

Не просто гачки та рисочки, а траєкторія польоту зорельота

Поясніть малюкам, що перш ніж відправитися у політ, необхідно навчитися керувати своїм космічним кораблем.

Кожен елемент написання букви – це траєкторія польоту зорельота. Наприклад, паличка зверху вниз – це посадка, а гачок знизу вгору це плавний зліт. Тому, щоб подорож була вдалою, необхідно уважно керувати зорельотом за інструкцією для космічного мандрівника (пунктирне написання кожної літери).

Космічні пірати, чорні діри та шляхи уникнення цих небезпек

У кожній грі є як позитивні, так і негативні герої. Поясніть малюкам, що під час мандрівки на них можуть чекати несподіванки та загрози, які їм під силу подолати.

Чтайте також:  Дитячі садки застрягли в 1993 році: як хочуть змінити дошкільну освіту в Україні

Наприклад, космічні пірати можуть захопити зорельот, якщо певні елементи букви не дописані або у рядку пропису ще залишилось місце. Таким чином, в ігровій формі це допоможе вмотивовувати учнів уважно дописувати усі елементи до кінця та закінчувати усі завдання у прописах.

Звідки дізналися пірати про зорельот? Як вони прилетіли у галактику Абетика? Ймовірно, учні у процесі навчальної гри ставитимуть багато запитань на цю тему. Тому ви можете як самі пофантазувати, так і запропонувати учням висловити свої припущення. Це допоможе невимушено працювати над розвитком усного мовлення у першачків.

Ще одна небезпека, яка може чекати на дослідників під час мандрівки – чорні діри (закреслення, виправлення та інше).

Розкажіть учням про космос та природу чорних дір та перегляньте разом серію навчального мультфільму «Пін Код».

Якщо виправлень у прописах буде багато, то чорна діра може поглинути зорельот. Щоб цього не трапилось, потрібно навчитися скеровувати політ свого зорельоту, а в екстрених випадках можна покликати на допомогу помічника-рятівника (ручку «пиши-витирай»).

Тож, щоб уникнути зустрічей з негативними героями під час космічної мандрівки галактикою Абетика, кожному учню потрібно бути надзвичайно уважним та акуратним.

Автор: Анастасія Наливайко

Джерело.


Повернутись вверх