facebook

Безпека дітей у школі: хто несе відповідальність? Хто повинен платити за охорону в школі? Пояснює експертка

Безпека дітей у школі: хто несе відповідальність? Хто повинен платити за охорону в школі? Пояснює експертка

З приходом нового навчального року особливо актуальним постає питання безпеки дітей у школах. Хто за неї відповідає та платить?
Почався новий навчальний рік, а з ним знову гостро постало питання – наскільки безпечно нашим дітям у школах? Про це у «Твоєму дні» говорили з експерткою по безпеці дітей Оленою Лізвінською.

Днями в одній зі шкіл Полтави стався жахливий випадок – колишня учениця цього навчального закладу, 19-річна Таїсія Петрова, з арбалету стріляла у вчительку та завучку. На щастя, життя та здоров’я жінок зараз у безпеці, а зловмисницю затримали та обрали запобіжний захід – арешт, поки на 2 місяці. Надалі долю Таїсії Петрової буде визначати суд.

Свій вчинок Таїсія пояснює сновидінням, яке спонукало її до злочину, а арбалет вона придбала через інтернет. Дівчина говорить – навчалася у різних школах, і скрізь була жертвою булінгу від дітей та вчителів. У майбутньому буде проведено експертизу, яка визначить, чи психічно здорова Петрова та чи є осудною. Поки ж їй загрожує до 15-ти років за гратами.

Цей кричущий випадок змусив ще раз замислитися – наскільки взагалі безпечно в наших школах як для вчителів, так і для дітей? Експертка з безпеки дітей Олена Лізвінська говорить:

Відповідальність за безпеку дітей під час навчального процесу повністю лягає на вчителів та керівництво школи.

Саме на керівництві школи лежить відповідальність щодо організації охорони навчального закладу. Оптимально, щоб було підписано договір про надання послуг між охоронною організацією та школою або місцевим відділом освіти. Олена Лізвінська наголошує:

Батьки не повинні платити за охорону школи, а також не повинні самостійно винаймати охоронців. Адже у разі надзвичайного випадку тоді буде важко з’ясувати, хто несе відповідальність.

Тож експертка закликає батьків, з одного боку, контролювати охорону в школі, з іншого – не оплачувати самостійно охоронні послуги. За них має заплатити та нести відповідальність школа або місцевий відділ освіти.

Чтайте також:  У Міносвіти розповіли про підвищення зарплати вчителів вже з квітня...

Джерело.


Повернутись вверх