facebook

Як сформувати та розподілити педагогічне навантаження за визначеними нормативами

Як сформувати та розподілити педагогічне навантаження за визначеними нормативами

Інформує Всеосвіта.

Нормативно-правове забезпечення для розв’язання питань складання штатного розпису та алгоритми управлінських дій щодо розподілу навчального навантаження та встановлення надбавок і доплат.

Штатний розпис – це локальний документ закладу освіти, що відображає розподіл праці між працівниками, кількість працівників за Типовими штатними нормативами для закладу загальної середньої освіти. Від кожного керівника сьогодні вимагається дуже серйозна підготовка, а робота всієї тарифікаційної комісії має бути злагодженою, чіткою та грамотною.

У вебінарі юристка Інна Маніленко розгляне нормативно-правове забезпечення для розв’язання питань складання штатного розпису та алгоритми управлінських дій щодо розподілу навчального навантаження та встановлення надбавок і доплат.

ТИПОВІ ШТАТНІ НОРМАТИВИ ДЛЯ СФЕРИ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

Наказ МОН України від 06.12.2010 №1205 ж дуже важливим для кожного керівника закладу, адже він визначив типові штатні нормативи для сфери загальної середньої освіти. Спікерка розповідає про основні посади у ЗЗСО та їх нормативи.

Заступник директора

Заступник директора – це особа, яка виконує штатні функції, але її нормативна чисельність залежить не від кількості дітей чи інших обставин, а саме від кількості класів. Окрім того, у закладі може бути заступник директора школи з навчальної, навчально-виховної роботи та заступник директора з господарської роботи.

Чтайте також:  «Заклад освіти - не богадільня», - відомий освітянин ЗА введення штрафів за негідну поведінку дітей у школі

Завідувач господарства

Вводиться у міських та селищних школах з кількістю учнів від 100 до 600 та у сільських – від 80 до 400 осіб за наявності восьми та більше класів.

Педагог-організатор

При кількості від 5 до 7 класів – півставки, 8-37 класів – ставка, 38 і більше класів – дві ставки.

Вихователі

У школах, що мають групи подовженого дня, вводиться посада вихователя для роботи групи продовженого дня залежно від загальної кількості годин роботи груп, виходячи з норми на ставку 30 годин на тиждень.

Асистент вчителя

Вводиться в школах, де запроваджене інклюзивне навчання, для роботи з учнями з особливими освітніми потребами з розрахунку 1 ставка на клас, у якому навчаються такі діти.

Спікерка звертає увагу, що асистент вчителя – це оплачувана посада, яка передбачає влаштування трудових відносин та надання допомоги в освітній діяльності, та у наказі про прийняття на роботу асистента вчителя має бути вказана дитина, для якої цей працівник призначається. У свою чергу асистент дитини – це хтось із запрошених батьками або з членів родини, які на безкоштовній основі працюють з дитиною в закладі.

Робітник з комплексного обслуговування й ремонту будівель

При кількості до 7 класів включно – півставки. 8-20 класів – ставка.

Чтайте також:  "Ми остання країна в Європі": заступник очільника МОН назвав вагому причину, чому Україні треба перейти на 12-річну систему освіти

Сестра медична

Якщо медичне обслуговування школи не здійснюється закладами охорони здоров’я, посада вводиться на півставки з розрахунку: при кількості 100 і менше учнів. При кількості 100 і менше учнів – ставка.

Прибиральник службових приміщень

На кожні 250 кв. м площі, що прибирається, але не менше 0,5 посади на школу (опорну школу та її філії).

Сторож

Штатна одиниця посади сторожа вводиться з метою забезпечення охорони приміщень та споруд шкіл упродовж необхідного для цього часу, де немає можливості передати охорону приміщення на пульт позавідомчої охорони.

ТАРИФІКАЦІЙНІ СПИСКИ: ПОРЯДОК ТА УМОВИ СКЛАДАННЯ

Для початку необхідно створити наказ про створення тарифікаційної комісії, у якому треба відобразити її склад, функції тарифікаційної комісії, що полягають у:

  • розподілі годин педагогічного навантаження відповідно до навчального плану закладу з урахуванням поділу на класи, групи, індивідуального навчання тощо;
  • установленні посадових окладів, ставок заробітної плати педагогічним працівникам закладу відповідно до їх освіти та кваліфікаційної категорії з урахуванням підвищень, а також доплат і надбавок згідно з діючими умовами оплати праці;
  • складанні тарифікаційного списку працівників закладу освіти.

Після цього потрібно створити:

  • протокол профспілкового комітету або представницького органу про погодження розподілу годин педагогічного навантаження;
  • протокол засідання педради про розподіл годин варіативної складової;
  • накази про призначення класних керівників, встановлення доплати за перевірку зошитів та завідуванням навчальними кабінетами і так далі;
  • заяви вчителів початкових класів про передачу годин фахівцям та про згоду працювати на неповне тижневе навантаження тощо;
  • навчальний план;
  • особові справи педагогічних працівників.
Чтайте також:  Коли освітяни зрозуміють, що примітивізм – це не професіоналізм?

Інструкція обчислення заробітної плати

Порядок обчислення заробітної плати визначений в наказі МОН України від 15.04.1993 №102.

Умови оплати праці, ставки заробітної плати, посадові оклади, передбачені цією Інструкцією, застосовуються при обчисленні заробітної плати педагогічних і керівних працівників загальноосвітніх шкіл.

Установам і закладам освіти надано право вирішувати такі питання в галузі організації та оплати праці:

  • затверджувати структуру і штати, встановлювати посадові оклади й ставки заробітної плати згідно з розрядами Єдиної тарифної сітки;
  • встановлювати надбавки за високі творчі й виробничі досягнення;
  • встановлювати працівникам доплати за суміщення професій;
  • залучати до читання окремих лекцій і проведення занять з учнями висококваліфікованих спеціалістів народного господарства, діячів науки і так далі.

Джерело.


Повернутись вверх