facebook

Як формуються класи та наповнюваність груп у системі загальної середньої освіти

Як формуються класи та наповнюваність груп у системі загальної середньої освіти

Інформує Всеосвіта.

Роз’яснення нормативно визначених порядків поділу класів на групи при вивченні окремих предметів та нормативів наповнюваності класів та груп подовженого дня.

Зметою належної організації освітнього процесу у закладах загальної середньої освіти обов’язково формуються класи та/або групи, у тому числі спеціальні, інклюзивні, з дистанційною, вечірньою формою здобуття освіти, з навчанням мовою корінного народу чи національної меншини України поряд із державною мовою.

У вебінарі юристка Інна Маніленко розгляне нормативно визначений порядок поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у ЗЗСО у 2021/2022 н.р., а також нормативи наповнюваності класів та груп подовженого дня.

Нормативи наповнюваності та механізми створення класів і груп, у т. ч. груп подовженого дня, визначено наказами Міністерства освіти та науки України у 2016 та 2018 роках, чітке дотримання яких є відповідальністю керівника ЗЗСО.

ОСОБОВА СПРАВА ТА АЛФАВІТНА КНИГА

Батьки кожної дитини, яка зараховується до закладу освіти у перший клас мають надати особову справу, у якій вони заповнюють всю необхідну інформацію про дитину. Особова справа має номер, який відповідає порядковому номеру запису учня в Алфавітній книзі.

Кожен керівник добре знає, що алфавітна книга – один з документів суворої звітності. Її обов’язково ведуть у кожному загальноосвітньому навчальному закладі.

Чтайте також:  Чи замінять професійні ліцеї у старшій школі навчання у профтехучилищах

Алфавітна книга складається з двох розділів:

  • списки учнів з 24-ма розділами, в яких зазначають ПІБ учня, дату вступу до школи, домашню адресу та інше;
  • ведення даних руху учнів у школі з 7-ма розділами, де зазначають скільки вступило учнів на початку та в кінці навчального року, скільки вибуло та кількість учнів, що фактично навчаються.

Спікерка звертає увагу на те, що у відомостях про перехід з одного закладу до іншого важливо обов’язково вказувати назву закладу освіти, з якого прийшов учень, і до якого класу зарахований.

Алфавітна книга має бути обов’язково прошнурованою, скріпленою печаткою, підписом керівника, пронумерованою з визначеною кількістю аркушів.

На кожну помилку, допущену в Алфавітній книзі необхідно писати пояснювальні записки на ім’я керівника та описати, що саме було внесено неправильно.

ПОДІЛ УЧНІВ НА ГРУПИ

Наповнюваність дошкільних груп спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів) відповідає наповнюваності груп спеціальних дошкільних закладів для дітей з відповідними вадами розвитку.
Мінімальна наповнюваність груп при проведенні факультативних занять та курсів за вибором у загальноосвітніх навчальних закладах міської місцевості становить 8 осіб, сільської місцевості – 4 особи.

При вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах для посилення індивідуальної роботи з учнями запроваджується поділ класів на групи.

Чтайте також:  "Проводьте час якісно". Три приклади з життя, які спростовують популярний метод виховання дітей

Клас може поділятись на групи при вивченні таких предметів як трудове навчання, іноземні мови, основи здоров’я, фізична культура, інформатика, а також при проведенні семінарських, лабораторних і практичних занять за лекційною формою навчання з профільних дисциплін у спеціалізованих школах (школах-інтернатах), гімназіях, ліцеях, колегіумах.

Поділ здійснюється за рішенням педагогічної ради закладу за умови, що гранично допустиме навчальне навантаження на учня не перевищуватиме загальну кількість годин, передбачених навчальним планом для даного класу з урахуванням поділу.

Заняття з лікувальної фізкультури у загальноосвітніх санаторних закладах проводяться за групами з кількістю учнів не менше 7 осіб.

Порядок поділу класів на групи при вивченні окремих предметів розповсюджується і на вечірні школи.

ПОРЯДОК СТВОРЕННЯ ГРУП ПОДОВЖЕНОГО ДНЯ

Група подовженого дня створюється для:

  • організації навчальної, виховної та пізнавальної діяльності учнів;
    організації дозвілля учнів;
  • подання кваліфікованої допомоги учнів у підготовці до уроків і виконанні домашніх завдань;
    формування в учнів ключових компетентностей, необхідних для успішної життєдіяльності та самореалізації особистості;
  • забезпечення виконання індивідуальної програми розвитку особи з особливими освітніми потребами, індивідуального навчального плану.

Група подовженого дня створюється за наявності необхідної матеріально-технічної бази та умов для організації харчування учнів.

Рішення про встановлення меншої чисельності учнів групи подовженого дня приймає керівник закладу за погодженням із засновником закладу загальної середньої освіти.

Чтайте також:  Вчителям підняли зарплати: скільки можна заробити в школі 

Зарахування учнів здійснюються згідно з наказом керівника на підставі відповідної заяви батьків або інших законних представників учня.

Різниця у віці учнів, зарахованих до групи подовженого дня не має перевищувати двох років.

Джерело.


Повернутись вверх