facebook

Освітній омбудсмен пояснив, чи треба дітей залишати на другий рік через неуспішність

Освітній омбудсмен пояснив, чи треба дітей залишати на другий рік через неуспішність 

«Той, хто хоче мати знання, здобуває їх»

Діти не лише мають право вчитися, а й зобов’язані це робити. Однак система, за якою дитину, що не засвоїла матеріал попереднього класу, переводять у наступний, є не дуже правильною. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Коментуючи проблему «перетягування» у наступний клас учнів, які не засвоїли програму попереднього класу, чиновник наголосив – реформа Нової української школи тут ні при чому.

«Навпаки, саме Нова українська школа передбачає навчання дітей у перших чотирьох класах в ігровій формі – так, щоб дітям було цікаво здобувати освіту. Бо для дітей 6-7 років саме гра є основним способом пізнання світу. Чим старшою стає дитина, тим більше перевага надається не ігровим елементам, а іншим формам навчальної діяльності. Натомість у дітей формується почуття відповідальності, вміння планувати час і вчитися більш наполегливо. Однак система, за якою дитину, що не досягла певного рівня державного стандарту, переводять у наступний клас, на мій погляд, є не дуже правильною», – сказав Сергій Горбачов.

Освітній омбудсмен переконаний, що навчити дитину примусово або через вплив на її батьків неможливо.

Чтайте також:  Міністерство освіти і науки України визначило категорії вчителів, які можуть пройти сертифікацію педагогічних працівників у 2024 році

«Навчання у школі – це здобуття освіти. Це означає, що дитина має докладати зусиль, працювати. Інакше її навчити неможливо. Учитель може зацікавити предметом, пояснити тему, але «вкласти» в голову учневі він не може – дитина сама має докладати певних зусиль. Тож, той, хто хоче мати знання, здобуває їх», – вважає Горбачов.

За славами чиновника, питання мотивації – найскладніше і найважливіше в освітньому процесі. «Якщо людина не розуміє, для чого їй вчитися, то дуже важко формувати для неї освітнє середовище», – пояснив він.

Зі слів Горбачова, акцентуючи увагу на праві дитини на освіту, чимало батьків чомусь «забувають», що за Конституцією, середня загальна освіта є обов’язковою.

«Тобто навчатися діти не лише мають право, а й зобов’язані це робити! А батьки, відповідно до положень закону про освіту, мають забезпечити здобуття дитиною освіти у межах державного стандарту. Тобто це не лише право, а й обов’язок», – наголосив освітній омбудсмен.

До слова, раніше Сергій Горбачов дав прогноз щодо онлайн-навчання у 2021/22 навчальному році. Також освітній омбудсмен пообіцяв захщати невакцинованих вчителів та наголосив, що юридичних підстав для обмеження доступу до роботи у школі нещеплених працівників немає.

Чтайте також:  Чому випускники педагогічних вишів не йдуть працювати до школи?

Тим часом ВООЗ напередодні нового навчального року закликає вжити всіх необхідних заходів, щоб школи залишалися відкритими.

Джерело.


Повернутись вверх