facebook

Адаптація до дитячого садка: лайфхаки та поради для батьків

Адаптація до дитячого садка: лайфхаки та поради для батьків

Вересень – початок нового навчального сезону у дитячих садках і школах. Хтось чекає на цей період з трепетом, для когось це стрес, адже стільки всього потрібно зробити і підготувати. Але якщо зі школою все більш-менш зрозуміло, то з дитячим садком у багатьох великі труднощі.

Ми поговорили з Аллою Ободянською, консультанткою з адаптації до дитячого садока і засновницею домашнього садка “Чудо-Чада”, і попросили її розповісти про те, як же батькам почати підготовку своїх дітей до першого і такого важливого у їхньому житті досвіду соціального спілкування, який зазвичай починається в садку.

В якому віці оптимально віддавати дитину до дитячого садка?

Варто відзначити, що дитячий садок – це перш за все потреба мами чи обох батьків, бо дитина може вирости соціально адаптованою, перебуваючи вдома. Тому батьки самі обирають оптимальний для них час, щоб віддати дитину до садка. Якщо вони зізнаються собі в цьому, то адаптація мине набагато легше. Хтось починає плавну адаптацію по кілька годин на день в чотири роки, а хтось до півтора вже залишається на весь день. Однак не надто вдалим періодом для початку відвідування дитячого садка є період так званої “кризи трьох років”, оскільки у цей час дитина вчиться розуміти свої бажання і відстоювати свої права на них, вона стає самостійнішою і опановує нові навички. Варто пам’ятати, що плавна адаптація по кілька годин на день буде менш стресовою для дитини та батьків.

Як почати підготовку дитини вдома? Скільки часу на це потрібно?
Знову ж починаємо з підготовки батьків. Похід до дитячого садка бажано спланувати заздалегідь, аби морально налаштуватися на розставання з дитиною. Далі слід обрати кілька закладів для ознайомлення і записатися на екскурсію. Коли ви дізнаєтеся відповіді на вас запитання, що вас хвилюють, щодо вихователів, спілкування з дітьми, харчування, сну, занять і т. д., можете вибрати один або кілька садків для пробних занять.

Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

Тільки після цього починається підготовка дитини. Ви в гарному настрої розповідаєте дитині, що, наприклад, у вівторок підете разом в дитячий садок, щоб познайомитися і пограти з вихователем і дітьми. Всі заняття ви будете разом (важливо дотримуватися обіцянки), у приватних закладах це нормальна практика. Також можна спостерігати за вихователями і дітьми під час прогулянки, звертати увагу на те, як вони грають або як вихователь заспокоює засмучену дитину.

Якщо ми говоримо про державні садки, то там, на жаль, загальна адаптація не передбачена. Але ви можете бути разом під час прогулянки, в деяких садках це допускається.

Ні для кого не секрет, що кожна мама в процесі підготовки до садка спілкується з іншими мамами на майданчиках і під час прогулянок і запитує інших про їхній досвід. Цей досвід буває різним, якщо вам розповідають про невдачі якоїсь дитини, важливо не приймати це на власний рахунок. Існує кілька лайфхаков, якими з нами поділилася консультантка, вони допоможуть дитині швидше адаптуватися.

Корисні лайфхаки:

  • розповідайте історії про те, як ви самі колись ходили до дитячого садка;
  • читайте психологічні казки, які допоможуть дитині адаптуватися (“Лама в садку без мами”, “Зайчик Сівбі не хоче йти до дитячого садка” і окремі казки дитячих казкотерапевтів);
  • асоціюйте похід в садок перш за все з вихователем, а вже потім – з дітьми. Дитині потрібен дорослий, який буде піклуватися про неї, коли батьків немає поруч. Дорослий, якому вона буде довіряти і бути в ньому упевненою;
  • пам’ятайте, що спокій або тривога передаються від батьків до дитини, тому ви повинні максимально довіряти вихователям;
  • розповідайте про садок в контексті того, що подобається вашій дитині. Наприклад, ваш син любить будувати вежі з кубиків, тому ви розповідаєте, що в садку є кубики і діти щось будують;
  • можна зробити адаптаційний календар і кожен день, проведений в садку, заклеювати наклейками, рахуючи дні до вихідних, які дитина проведе з батьками. Перший місяць можна планувати цікаві активності на вікенд;
  • встановіть контакт з вихователями: “Якщо мама довіряє цій тітці, то і мені можна”;
  • не йдіть з садка, не попрощавшись з дитиною, наприклад, поки вона загралпся з кимось або мила руки. Встановіть ритуал прощання: поцілунки, обійми і т. д., можна також махати у вікно або залишати сюрприз у дитячому рюкзаку для дитини;
  • завжди розповідайте дитині, коли ви прийдете за нею: після сну, після прогулянки, після обіду/вечері – так дітям простіше орієнтуватися у часі;
  • дозвольте дитині взяти в садок (якщо це допустимо в садку) улюблену іграшку, вона буде асоціюватися у неї з домом;
  • цікавтеся, як минув день вашої дитини в садку не тільки у вихователя, але й у самої дитини. Запитуйте, що цікавого сьогодні робили, з ким грали, звертайте увагу на вироби, які зробила дитина в садку і показує вам;
  • уникайте фраз і запитань з негативним забарвленням: “Ти сьогодні плакав”, “Тебе хтось ображав”;
  • ніколи не залякуйте садком, коли дитина погано поводиться;
  • згадуйте на вихідних про вихователів, просіть дитину розповідати якісь приємні історії з садка;
  • після садка приділяйте дитині більше часу й уваги: грайте разом, готуйте, гуляйте, читайте;
  • більше обіймайте дитину і кажіть їй, як сильно ви її любите!
Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

Найважливіше, про що потрібно пам’ятати – садок ніколи не замінить уваги батьків.

Що робити мамі, якщо вередування й істерики не минують через кілька місяців після початку відвідування дитячого садка?
Важливо розуміти, що у кожної дитини адаптація минає по-різному і триває приблизно місяць. Насамперед треба проаналізувати ситуацію в сім’ї, чи не було останнім часом суттєвих змін (переїзд, очікування або народження другої дитини, вихід мами на роботу, приїзд бабусі/дідуся, сварок або розлучення батьків тощо). Також мама може бути морально не готова віддати дитину в садок, але під тиском соціуму або життєвих обставин ухвалила таке рішення, тоді їй треба попрацювати над собою.

Запитати, як дитина почувається в садку. Можливо, виник конфлікт з іншою дитиною або постійна вихователька пішла у відпустку. У цій ситуації повинен допомогти тісніший контакт з вихователем та психологічні ігри в групі. Зазвичай когось із батьків дитина відпускає простіше (наприклад, тата). Це також може полегшити прощання.

Універсальна порада: більше тілесного контакту з дитиною та спільних ігор додадуть внутрішнього спокою.

Що повинна вміти дитина двох і трьох років, що полегшить її перебування в садку
Вимоги ДНЗ до дітей, які йдуть в садок – володіння навичками самообслуговування (самостійно їсти, переодягатися, опанувати горщик). Перш за все це полегшує роботу вихователів, а вже потім – дітей. У три роки практично всі діти опанували горщик, чого не можна сказати про дворічних. І це нормальний фізіологічний розвиток.

Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

Їжа. Важливо, щоб до походу в садок дитина їла звичайну їжу із загального столу. Це прискорить процес налагодження харчування в садку.

Одяг. Ближче до двох років діти вже можуть самостійно роздягатися, застібати липучки на взутті. У три роки діти також можуть одягнути простий одяг, шкарпетки, кофту без замка або гудзиків, штани, і взутися. Все це за умови, що дитячий одяг максимально простий і батьки вдома дають дитині можливість опанувати нові навички, незважаючи на те, що цей процес вимагає більше часу і терпіння.

Точно полегшить перебування вашої дитини в садку довіра до вихователей, яке формується через спокійну й постійну комунікацію батьків з працівниками садка. Також великим плюсом буде володіння вихователями базовими знаннями з дитячої психології.

Початок відвідування дитячого садка – нелегкий і чуттєвий період. Батьки хочуть зробити процес адаптації максимально комфортним для дитини, іноді навіть святковим. Але цей період також викликає смуток від розлуки. Дорослі бояться дитячих сліз, але варто дати можливість і собі, і дитині проживати різні емоції на початку нового етапу в житті. І пам’ятайте, ви – найкращі батьки для своєї дитини!

Джерело.


Повернутись вверх