facebook

“Там в молодших класах – є хороша молода вчителька. Тільки колеги вважають її дурненькою” – Галина Сергеєва

“Там в молодших класах – є хороша молода вчителька. Тільки колеги вважають її дурненькою” – Галина Сергеєва

Мені розповіли про одну школу в Голосіївському районі. Там в молодших класах – є хороша молода вчителька. Дітей дуже любить, добра, кажуть. Учні у неї такі щасливі. Тільки все колеги вважають її дурненькою, звичайно.

– Чому дурненькою?.. – запитала я.

Виявилося, що впродовж навчального року кожну перерву – зауважте – кожну – вона виходить зі своїм класом на вулицю. І навесні, і взимку, і восени. Одягає, рахує, виходить, вони трохи бігають і назад в клас.

Ні щоб як нормальна – журнали заповнювати, чай пити, що там ще – вона гуляє з ними! Де ж це бачено! – обурюються всі інші вчителі.

У всій-то школі з цим дуже суворо. Сторож на вході, нікого не впускати, нікого не випускати, турнікети, речі потім не розкидані, в класі не натоптано, ніхто не біжить, нікуди не поспішає, всі сидять в класі з планшетами і телефонами. Віконце відкрили – будьте ласкаві, дихайте. Порядок повинен бути в бібліотеці!..

На неї, на цю вчительку, навіть батьки іноді лаються, бач чого вигадала. Потім змінка мокра, і штанами ще кудись влізуть…

Чтайте також:  У МОН сподіваються, що 12-річна школа випускатиме свідомих вступників

– Молода ще!.. Не обтесана!.. – пояснює сторож.

А я слухаю про цю вчительку і згадую рудого фінського вчителя математики. Він водив нас по їх звичайній фінській школі, коли ми там у них знімали, такий розслаблений, в джинсах і кофті. Була перерва якраз, і всі діти – і великі і маленькі – вийшли на вулицю.

– У нас такого немає… – говорила я.

– Чому? – дивувався математик. – Це хіба дорого? Для цього хіба потрібні великі реформи?..

Йому було незрозуміло, що в цьому такого – адже це звичайне здоров’я, звичайна гігієна, адже це кисень для молодого мозку, це рух, це сміх, а не задушливий клас, стовпи пилу і сутулі від нудьги і сидіння діти.

А потім я повернулася і питала всіх-всіх вчителів – що ж в цьому такого. Чому наші діти в’язні шкіл, за гратами і турнікетами?.. Невже це дорого, складно – вивести дітей на прогулянку на перерві?.. Чому це робить весь світ, а у нас шикають якщо першокласник біжить по коридору? Згадайте себе – це ж неможливо, неможливо сидіти!..

Мені відповідали різне. Що перерва маленька, і що батьки самі не хочуть, і що потрібна політична воля і розпорядження директора… Багато чого говорили.

Чтайте також:  Відмова педагогічному працівникові в атестації через перебування його у відпустці без збереження заробітної плати та на простої

А одна проста вчителька в одній школі – просто бере і робить. Дурненька, що з неї візьмеш.

Галина Сергеєва

Джерело.


Повернутись вверх