facebook

Вірять фейкам і бояться “побочок”: українські вчителі саботують вакцинацію, школи можуть закрити

В Україні під час хвилі коронавірусу працювати зможуть тільки ті школи, де щеплено 80% учителів. Іншим навчальним закладам доведеться перейти на дистанційку.

Багато українських учителів бояться робити щеплення

Водночас змушувати педагогів робити щеплення ніхто не може. Самі вчителі по-різному ставляться до вакцинації. Якщо, наприклад, у Київській області вже щеплено до 80% працівників сфери освіти, то у Волинській тільки 10%. Багато хто з них боїться робити щеплення, оскільки все ще довіряє міфам і фейкам.

Докладніше про це читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Як проходить вакцинація вчителів?
Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко днями повідомив, що на засіданні Кабміну було ухвалено зміни до постанови про карантин. Вони передбачають, що коли області переходитимуть із “зеленої” зони в “жовту”, “помаранчеву” або “червону”, то школи зможуть працювати лише тоді, коли там буде вакциновано 80% співробітників. Решта навчатимуть дітей дистанційно.

За словами міністра освіти Сергія Шкарлета, в Україні в середньому щеплено всього 35% учителів. Це дуже мало, якщо врахувати, що педагогів почали вакцинувати ще з кінця весни.

У лідерах поки Київська область – там встигли зробити щеплення 90% педагогів. У Житомирській і Львівській областях – 55%, а ось на Волині – всього 10%.

Чому відмовляються робити щеплення?
У Волинській області ситуація з вакцинацією вчителів досить сумна. Наприклад, у Шацькій територіальній громаді з 70 педагогів щеплений тільки один. У Приліснинській із 93 – тільки два, в Мар’янівській зі 120 вакцинувалися лише 12 осіб.

Щоправда, заступник голови Волинської обласної адміністрації з гуманітарних питань Людмила Тимощук каже OBOZREVATEL, що показники вже змінилися. “Учителі вийшли з відпусток і активно йдуть вакцинуватися. На сьогодні у нас уже зробив щеплення 21% педагогів. Звичайно, це не так багато. На жаль, одна з основних причин – антивакцинальна кампанія. Вона дуже сильно подіяла на людей. Другий фактор – релігійний. Відмовляють людей робити щеплення в Московському патріархаті, вони здійснюють дуже сильний вплив. Також відмовляються люди, які перехворіли, причому в легкій формі. Тому що ті, хто важко переніс коронавірус, навпаки вакцинуються”, – каже Тимощук.

Чтайте також:  Школи на межі: незвичайні перевірки, що чекають українських освітян!

Тепер педагогів області попереджають, що якщо не буде 80% щеплених, то школи підуть в онлайн. “І насамперед цим будуть незадоволені батьки, тому що все навантаження ляже на них”, – каже заступник голови ОДА.

Самі вчителі кажуть, що про вакцинацію знають, але робити щеплення не поспішають. Причому багато хто з противників наводить аргументи, які поширюються в різних антивакцинальних групах у соцмережах.

“Ми, наприклад, усією сім’єю перехворіли навесні. Навіщо мені в такому разі зайвий раз заражатися? У мене є антитіла, і цього поки достатньо”, – вважає вчителька початкових класів із Волині Вікторія.

Вона впевнена, що маленькі діти все одно вчитимуться в школі, як це було і раніше. Ніхто на дистанційне навчання їх не відправить.

“У нашій школі я прищепилася одна, і ще директор. У вчителів вимагають довідки про вакцинацію, але ніхто не несе. Отже, щойно захворюваність почне рости, знову будемо вчити онлайн. Але противники вакцинації проти дистанційки, обіцяють бунт на кораблі. Вважають, що якщо вони об’єднаються, то ніхто їх не змусить. І найактивніші навіть не педагоги, а технічка й працівниця їдальні”, – говорить OBOZREVATEL вчителька Тетяна Іванівна з Волинської області.

Купують липові довідки
Але проблеми з учителями є по всій країні. До речі, деякі з них уже почали запасатися липовими сертифікатами про вакцинацію від коронавірусу. Ціна питання – 2 000.

Чтайте також:  З якими викликами зіштовхнулася спеціальна освіта в Україні: що кажуть вчителі та які плани змін є в МОН

І деякі педагоги вважають, що це зовсім недорого і готові платити такі гроші, аби не робити щеплення.

Вчителі не соромляться повідомляти, що довідки купують

“Чим гробити своє здоров’я вакциною, я готова заплатити 2 000 і ходити на роботу. Яка мені різниця, що думають батьки? Вони теж довідки купують і нічого. А директору головне відзвітувати, щоб його ніхто не чіпав і табуреточка під ним не хиталася. Йому все одно, звідки довідка”, – впевнена вчителька з Тернопільської області.

Вірять фейкам і бояться "побочок": українські вчителі саботують вакцинацію, школи можуть закрити

“Я намагалася розмовляти зі своїми колегами, переконувала, що вакцини безпечні, на власному прикладі показувала, що нічого зі мною не сталося. А знаєте хто для них авторитет? Не я, а “жінка в маршрутці”, “знайомий високопоставлений чиновник родички куми” і навіть сімейні лікарі, які не радять робити щеплення і розповідають всілякі пристрасті. І це педагоги, які вчать дітей. Так що нехай краще школи закривають, ніж ці люди будуть поширювати заразу”, – обурюється вчителька Валентина Павленко зі Львівської області.

Бояться побічних реакцій
Директор київської школи №170 Віктор Заболотний ще сам не прищепився. “Я розмовляв з лікарем, у мене є проблеми з серцем. Поки він сказав мені утриматися, не поспішати робити щеплення. А ось дружина і діти вже зробили по дві дози”, – говорить він.

Чтайте також:  "Молодець! Тепер поклади ручку на парту". Британська експертка назвала головні помилки вчителів в Україні під час навчання дітей

За словами Заболотного, в його навчальному закладі прищепилася третина співробітників. “Багато хто просто боїться. Кажуть, що від китайської вакцини побічних явищ немає, але вона слабка. А інші сильніші, але від них можуть бути всілякі явища. Ось учора одна вчителька зробила укол, сьогодні подзвонила і відпросилася, бо в неї висипання на тілі, хоче відлежатися”, – пояснює причини відмов директор.

Щоравда, працювати дистанційно педагогічний колектив не хоче. Оскільки вважають, що за ці два навчальних сезони діти не довчилися, погано здавали ЗНО. Тому всі хочуть працювати в школі. А для це знову потрібно вирішуватися на щеплення. “Я нікого не примушую, просто пояснюю і закликаю. Що якщо ми хочемо працювати в школі, то треба вакцинуватися”, – каже директор.

У деяких містах уже вигадують, як заохочувати педагогів, щоб вони все-таки робили щеплення. Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, наприклад, запропонував виплачувати премії з міського бюджету вчителям і вихователям.

Водночас в Україні потроху почала зростати захворюваність на коронавірус та кількість смертей від цієї хвороби. Також вривається в нашу країну штам Дельта, який, як прогнозують медики, восени спровокує нову хвилю епідемії. Цілком імовірно, що країну накриє новий локдаун. Тому масова вакцинація – єдина можливість зберегти здоров’я і звичний ритм життя.

 

Джерело.


Повернутись вверх