facebook

Миймо руки правильно: покрокова інструкція

Миймо руки правильно: покрокова інструкція

Інформує Всеосвіта.

Ефективно, коли вчитель використовує навчальний матеріал ненав’язливо, у форматі гри чи аналізу життєвої ситуації.

Під час пандемії дотримання простих правил може не лише захистити людину від хвороби, але й зберегти життя. Одним з таких правил є обов’язкове миття рук.

Та всім нам відомо, як неохоче це роблять діти, тому команда «Всеосвіти» вирішила допомогти реалізувати це важливе завдання за допомогою карток, що стануть у пригоді не лише в школі, але й вдома.

Завантажити безкоштовну розробку: https://vseosvita.ua/library/mijmo-ruki-pravilno-pokrokova-instrukcia-471571.html

Не хочете кожного дня перед відвідуванням шкільної їдальні нагадувати учням про миття рук та про те, як правильно це робити? Тоді скористуйтесь простою та доступною для розуміння інструкцією.

ПЕРЕВАГИ РОЗРОБКИ «МИЙМО РУКИ ПРАВИЛЬНО»:

1. Розмальовка карток, як мити руки. Такий матеріал можна використовувати у двох варіаціях: на початку уроку, як елемент створення проблемної ситуації через обговорення змістового наповнення малюнка, або на етапі закріплення вивчених знань – як своєрідну релаксацію під час розфарбовування тематичних зображень.

2. Сторінка для розміщення послідовності розмальованих карток. Цей матеріал буде доречним у кінці уроку, коли діти вже достатньо володіють базовими знаннями. Роботу можна провести у вигляді самостійної перевірки знань – парної або групової. Кожен з варіантів допоможе учням краще відпрацювати та закріпити матеріал.

Чтайте також:  Проблема батьків: половина українських школярів не знають рідної мови і нічого не розуміють на уроках

У роботі з такими картками корисно зіграти у гру «Склади казку». Педагог пропонує учням обрати головного героя – казкового персонажа, – та проаналізувати його вчинки, дії чи реакції. Цікавим є варіант, коли вчитель навмисно заплутує учнів хибними діями казкового героя. Наприклад, розповідає, що котик Мурзик прийшов на обід та немитими лапками взяв мишку і почав їсти. Звісно ж, учні емоційно реагують на подібний сюжет і починають вчити Мурзика правилам, які самі 20 хвилин тому почули від вчителя.

3. Маленькі картки для створення книжки. Ваші діти також полюбляють творчі колективні справи? Ось і допоміжний матеріал для виконання групової роботи. Якщо улюблене завдання класу – створення лепбуків, маленькі картки стануть прекрасною основою для цього виду занять. Ваш лепбук можна наповнити назвами відповідних казок, прислів’ями та приказками, віршами та загадками. Також учні, які мають художній хист, залюбки домалюють зображення за власним задумом. Можна запропонувати дітям на практиці виконати дії, зображені на картках, а щоб було цікавіше – об’єднайте учнів у пари.

4. Великі картки для наочної демонстрації. У пригоді стане гра «Крокодил»: один учень бачить зображення і намагається його мовчки відтворити, а інші мають назвати етап, намальований на картці. Дитина, яка відгадує, стає перед класом і обирає нову картку.

Чтайте також:  "Учні приходять з книгами": що молоді вчителі не проти змінити у шкільній програмі

Також великі картки зручні для оформлення дошки під час проведення тематичних уроків або свят. Не зайвим буде періодичне опрацювання теми під час пандемії. Якщо є можливість (доступ до води) – повторюйте вивчені правила на практиці.

5. Покрокова інструкція, яку можна використовувати для оздоблення куточка з умивальником. Вона зручна і доречна для оформлення освітнього простору біля рукомийника, або в місці, що відведене у школі/класі для окремої інформації про здоровий спосіб життя.

Ефективно, коли вчитель використовує відповідний матеріал ненав’язливо, у форматі гри чи аналізу життєвої ситуації, із залученням казкових героїв та незвичайних сюжетів. Така співпраця буде невимушеною та цікавою. Якщо у когось з учнів є бажання продемонструвати вивчений матеріал вдома, підтримайте ініціативу, а потім запитайте: «Можливо, серед нас є й інші охочі розповісти рідним інструкцію з миття рук?».

Пам’ятаймо, що мета вчителювання – зацікавити, підтримувати та надихати на нові звершення!

Джерело.


Повернутись вверх