facebook

Чому дітям важливо вивчати вірші напам’ять та як це впливає на розвиток розумових здібностей

Чому дітям важливо вивчати вірші напам’ять та як це впливає на розвиток розумових здібностей

Інформує Всеосвіта.

Існує понад 30 методик, покликаних допомогти дитині швидко вивчити вірш, але не кожна з них стане ефективним помічником вчителю у роботі, адже всі учні – різні.

Оптимальний вік для вивчення віршів – 4-5 років. У цей період дитина вже добре говорить, відрізняє уявне від реального життя та вчиться концентрувати свою увагу на одному виді діяльності.

Але кожному з нас відомі випадки, коли одні діти у три роки вже пам’ятають великі римовані рядки, а інші у третьому класі витрачають багато часу на запам’ятовування. Часом батьки або вчителі здаються і не наполягають на заучуванні віршів. Спробуємо пояснити, чому це хибна позиція.

У чому ж користь?

ПОКРАЩЕННЯ ПАМ’ЯТІ

Що більше дитина вчить вірші, то краще та швидше запам’ятовуватиме іншу інформацію. Тож сформована навичка відповідально та систематично вчити вірші у початковій школі буде прекрасним підґрунтям для гарного запам’ятовування інформації на уроках у середній та старшій школі.

Порада. Всі знають, що діти завжди краще запам’ятовують інформацію, яку просто десь почули і яка ще не відповідає віковим особливостям. Тому розпочати вивчення поезії можна з легких коротеньких віршів, що описують певні дії дитини: про користь зарядки, важливість гігієнічних процедур, вживання в їжу овочів та фруктів тощо. У процесі виконання кожної процедури просто розповідайте ці віршовані рядки, не вимагайте від дитини запам’ятати їх, адже після регулярних «віршованих коментарів» дитина почне декламувати швидше за вас.

Чтайте також:  Літні канікули в українських школах розпочнуться пізніше

ЗБАГАЧЕННЯ СЛОВНИКОВОГО ЗАПАСУ

Обирайте вірші, зрозумілі дітям, не поспішайте опанувати одразу великі обсяги. Краще менше, але вдумливо та результативно.

Порада. Під час першого прослуховування вірша запитайте у дитини, чи значення всіх слів їй відомі, запропонуйте запитувати про те, що незрозуміло, обговоріть деякі словосполучення, вирази. Такий діалог допоможе не лише дізнатись про значення нових слів, але й використовувати їх у буденному житті.

РОЗВИТОК ДИКЦІЇ

Доросла людина – це зразок для дитини у всьому, саме тому вчителі та батьки мають звертати увагу на свою вимову та дикцію. Адже якщо вони зроблять помилку, дитина повторюватиме за ними неправильний варіант.

Порада. Будьте уважними до наголосів у словах, перевіряйте себе за допомогою словника, якщо не впевнені.

ФОРМУВАННЯ ОБРАЗНОГО МИСЛЕННЯ

Щоб сформувати образне мислення під час вивчення віршів, необхідно пояснити дитині, що рядки, які вона запам’ятовує, необхідно уявляти у своїй голові. Також варто запропонувати створити мультфільм, в якому події будуть розвиватись відповідно до тексту вірша.

Порада. Коли набридає робота над одним і тим самим матеріалом, а вчити новий вірш немає бажання, у пригоді стане гра «Ми – письменники». Вчитель (або батьки) пропонують пофантазувати та змінити сюжетну лінію, поведінку героїв, хід дій. Такі розмови позитивно впливають на розвиток мислення, уяви, фантазії, стимулюють дітей до написання власних римованих рядків.

Чтайте також:  Вчителька початкових класів за допомогою пластирів пояснила дітям, що таке справедливість, і стала зіркою мережі

НАВИЧКА РОЗУМІТИ МОРАЛЬ

Вірші з повчальним та патріотичним змістом, аналізом певних подій, байки допомагають учням зрозуміти певні життєві ситуації без довгих лекцій дорослого та мають неперевершений виховний момент.

Порада. Дорослим варто створити ситуацію, ніби дитина сама узагальнила зміст вірша, виокремила головну думку, зрозуміла підтекст і мораль. Зрадійте успіхам учня, підтримайте його, похваліть за уважність, і наступного разу якість виконання роботи буде ще кращою.

Під час вивчення віршів не забувайте про індивідуальні особливості кожної дитини. Є учні зі слуховою пам’яттю, а є із зоровою. Коли працюєте з класом, комбінуйте види робіт з віршем у такий спосіб, щоб кожен мав змогу скористатись своїми вродженими здібностями.

Джерело.


Повернутись вверх