facebook

Учнівське та вчительське портфоліо: різновиди та практичне використання

Учнівське та вчительське портфоліо: різновиди та практичне використання

Інформує Всеосвіта.

Кожній людині приємно спостерігати за власними успіхами та радіти перемогам над самим собою.

Портфоліо – це засіб, який допоможе проаналізувати динаміку навчання учня та професійне зростання вчителя. Зазвичай портфоліо формується у вигляді теки, яка систематично поповнюється новими матеріалами з чітко визначеною метою.

Існує три види портфоліо:

  • Робоче портфоліо учня.
  • Демонстраційне портфоліо учня.
  • Портфоліо вчителя.

РОБОЧЕ ПОРТФОЛІО УЧНЯ

З першого класу дитина разом з учителем обирає кращі зразки своїх робіт та поступово наповнює ними портфоліо. Така систематичність упорядкування демонструє особистісний розвиток та рівень опанування певних навичок.

Наприклад, звичайне списування з друкованого тексту. У першому класі робота виконана на аркуші у косу лінію, а в четвертому – в широку. Звісно, почерк учня кожен рік матиме свої особливості. Завдяки такому портфоліо можна чітко проаналізувати індивідуальний поступ кожної дитини.

Варіанти заповнень: лише вчитель; учень спільно з педагогом.

ДЕМОНСТРАЦІЙНЕ ПОРТФОЛІО УЧНЯ

У нього діти складають свої кращі роботи, які демонструють певні досягнення та успіхи. Водночас за таким портфоліо складно визначити слабкі місця у знаннях та вміннях, адже воно показує вибіркове накопичення матеріалів, яке залежить від результативності виконаної роботи. Тобто, виконавши списування тексту у першому класі добре, учень вкладає його у портфоліо, а у третьому класі – якщо результат цього завдання незадовільний, – учень вже не хоче його зберігати.

Чтайте також:  "9 – 4 = 5. Для чого ускладнювати?" Безневинний жарт вчительки математики несподівано розлютив українців. Відео

ПОРТФОЛІО ВЧИТЕЛЯ

Його оформлення існує у двох варіантах:

Різновид теки, в якій зібрані результати успіхів усього класу.

Збірник матеріалів, який необхідний для роботи лише вчителю. Це місце, де зберігаються дипломи, нагороди, здобутки вчителя. Також можна вкладати результати напрацювань з проблемної теми, виступи на методичних об’єднаннях, педагогічних радах, а ще матеріали, які підтверджують певний рівень саморозвитку особистості у професійній сфері.

Варіанти заповнень: лише вчитель.

На порталі «Всеосвіта» існують безкоштовні шаблони для оформлення портфоліо. Вони виконані в одному стилі, мають завдання пізнавально-розвивального та творчого характеру. На сторінках портфоліо чітко сформульовані запитання та завдання для виконання.

Завантажити можна тут: https://vseosvita.ua/library/portfolio-ucna-315922.html

РОЗДІЛИ ПОРТФОЛІО ТА ЯК З НИМИ ПРАЦЮВАТИ

Сторінка «Яке моє ім’я». Під час виконання завдань можна дізнатися більше про кожну дитину як особистість. Наприклад, про те, як учня називають у родинному колі, як йому хочеться, щоб його називали однокласники й вчитель. У такий спосіб колектив стає згуртованим, адже під час роботи над цією сторінкою вчитель може розповідати про толерантне ставлення до інших, про повагу між членами родини та про те, як важливо цінувати сімейні традиції тощо.

Сторінка «Цікавинки про моє народження». Завдяки вдалому поєднанню тематичних малюнків, слів та чисел робота над цими завданнями допомагає розвивати математичні здібності та аналізувати певні явища у природі.

Учні обирають пору року і місяць свого народження і мають візуальний аналог всіх назв. Це вдале рішення, адже в учнів 1-2 класів ще недостатньо розвинене творче мислення, саме тому у пригоді стають зображення снігових заметів, листопаду, сонячних променів, відлиги тощо.

Чтайте також:  Позапланові перевірки шкіл і садочків в Україні: голова ДСЯО натякнув, кому готуватись і що їх чекає

Запропонувавши схематичний календар для фіксації числа свого народження, вчитель може ініціювати цікаву розмову у формі математичної гри:

– Петрику, яке число ти обвів?

– Дванадцять. Адже дата мого народження 12 січня.

– Молодець! Діти, а які числа сусідять з числом 12?

– Одинадцять та тринадцять.

– А чи є у нашому класі учні, для яких саме ці числа стали важливими у житті?..

Також вчитель може створити діаграму, в якій зручно узагальнити відповіді дітей та побачити, скільки учнів народилось того чи того числа, тижня чи місяця.

Сторінку «Я вже вмію» можна оформлювати двома цікавими способами:

Заповнити одразу всі поля і зафіксувати навіть прості здібності: вміння говорити, співати, малювати тощо. Така робота допоможе дитині відчути себе неймовірно здібною й талановитою, адже не кожного дня учень замислюється над тим, що ж він насправді вміє.

Другий варіант заповнення тривалий, але цікавий. Він допоможе проаналізувати особистісний поступ кожного учня у навчанні. Вчитель може ініціювати заповнення цієї сторінки після опанування певної теми або відпрацювання нових вмінь.

Робота над цією сторінкою може тривати весь навчальний рік, і записи матимуть інше смислове наповнення: «Я вже вмію каліграфічно писати всі літери», «Я вже вмію без допомоги дорослих написати своє ім’я та прізвище», «Я вже вмію рахувати до 20» тощо.

Чтайте також:  Реформа старшої школи: в МОН назвали три вагомі причини переходу на 12-річну систему освіти

Сторінка «Познач 5 найважливіших запорук успіху». Насамперед вчитель з учнями аналізує зображення: який смайлик відповідає тому чи тому надпису. Можна запропонувати дітям пофантазувати на тему, які, на їхню думку, символи доречно ілюстрували б зазначені репліки.

Після того, як кожна дитина створила свою успішну «п’ятірку», варто обговорити отримані результати, прокоментувати варіанти, які учні обирали найчастіше. Також корисно запропонувати дітям обрати назви казок, які за своїм сюжетом відповідатимуть тим чи тим смайлам.

Сторінка «Мої захоплення та хобі». Робота над цією сторінкою дозволяє класному колективу дізнатись одне про одного більше цікавої інформації, зокрема про особисті вподобання, зайнятість у позашкільних гуртках та секціях. Крім того, учні отримають інформацію про різноманітну кількість навичок, які можна опанувати за межами закладу освіти або у шкільних гуртках. Іноді дитина, почувши захопливу розповідь про хобі однокласника, залюбки долучається до тієї ж діяльності.

Частина сторінка відведена для запису та зображення добрих справ дитини. Вчитель повинен пояснити, що кожна людина щодня робить добрі справи, але не завжди замислюється над цим. Під час обговорення діти мають можливість проаналізувати свої вчинки та поведінку, а також вільно висловитися.

Виконання ось таких нескладних завдань під час заповнення портфоліо сприятимуть створенню цікавої та пізнавальної атмосфери у дитячому колективі.

Джерело.


Повернутись вверх