facebook

Надбавка педпрацівникам ІРЦ і робочий тиждень 36 годин – дивіться нововведення уряду

21 червня Кабінет міністрів України ухвалив постанову, яка вносить зміни до документів щодо організації інклюзивного навчання в Україні.

 

Про це нам стало відомо з прямої трансляції засідання уряду.

Постанова містить такі нововведення:

З 1 січня 2022 року для педагогів у ІРЦ вводиться надбавка до посадового окладу не менше 25%.
Інклюзивно-ресурсним центрам дозволили мати філії та використовувати мобільні ІРЦ.
Кілька засновників можуть створити спільний ІРЦ.
У випадках, коли діти мають освітні труднощі тяжкого прояву, комплексна психолого-педагогічна оцінка може надаватися за місцем перебування чи проживання дитини. Те ж саме, якщо дитина перебуває на лікуванні чи реабілітації у закладах охорони здоров’я.
Для учнів комплексна оцінка обов’язково передбачатиме результат спостереження та додаткового збирання інформації фахівцями ІРЦ, консультації з педагогами.
Тривалість робочого тижня в педагогів ІРЦ скорочується з 40 до 36 годин. Вимога про 18 годин безпосередньої роботи з дітьми скасована.
Керівника ІРЦ будуть призначатися на 6 років замість 3-х. Призначення, як і раніше, відбуватиметься через конкурс. Також врегульовано вимоги до проведення конкурсу.
Якщо в територіальній громаді або районі один ІРЦ обслуговує понад 7 тисяч дітей, то засновник може додатково залучати фахівців із розрахунку 0,5 ставки на 1000 дітей. Для міст і районів міст такий поріг становить 12 тисяч дітей.
Педпрацівниками ІРЦ можуть ставати лише ті, хто мають магістерський ступінь за спеціальностями спеціальна освіта (корекційна освіта, дефектологія) або психологія (практична психологія) та стаж роботи не менше 2 років. Керівник мусить мати стаж 5 років.
Інклюзивно-ресурсні центри зможуть надавати платні послуги.
Нижче можна ознайомитися з порівняльною таблицею, де описані всі зміни.

Чтайте також:  Освіта майбутнього: які зміни готують українським школярам

https://nus.org.ua/wp-content/uploads/2021/07/Porivnyalna_tablitsya.pdf

 

Джерело.


Повернутись вверх