facebook

“Без щеплення не пустять”: яким буде новий навчальний рік в Україні і як уникнути дистанційки

Новий навчальний рік в Україні школярі, найімовірніше, почнуть за партами. Але в разі зростання захворюваності на коронавірус імовірність повернення до дистанційної форми занять підвищиться. Передусім це залежатиме від самих педагогів і їхньої готовності робити щеплення.

'Без щеплення не пустять': яким буде новий навчальний рік в Україні і як уникнути дистанційки

Детальніше читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Навчальний рік розпочнеться за партами?
Уникнути навчання в онлайн-форматі можна тільки в разі масової вакцинації як учителів, так і учнів. Про це OBOZREVATEL заявив голова комітету Верховної Ради з питань освіти, нардеп від “Слуги народу” Сергій Бабак.

“Чим більше буде вакцинованих, тим менше шансів, що буде дистанційка”, – сказав Бабак.

Парламентар зазначив, що очного навчання ніщо не замінить, тому він не дуже позитивно ставиться до онлайн-формату.

Водночас він зазначив, що ще півтора роки тому в Україні взагалі була відсутня система дистанційної роботи з учнями, але зараз вона на хорошому рівні. За словами Бабака, з моменту появи коронавірусу вдалося налагодити комунікацію та підготувати необхідну матеріальну базу.

Учителі готові вакцинуватися
Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначав, що якщо до вересня встигнуть вакцинувати всіх педагогів, то освітнім установам не доведеться йти на карантин навіть у разі нової хвилі коронавірусу. Учителі й самі усвідомлюють, що щеплення зробити доведеться.

Чтайте також:  Заступник Лісового розповів про надбавки до зарплати вчителів

“Я не вакцинувалася, але бачу, що на роботу мене без щеплення не пустять, тому доведеться. Скажімо так – вакцинація для вчителів поки добровільно-примусова”, – розповіла OBOZREVATEL учителька з Київської області.

Вона також побоюється, що між батьками учнів можуть початися конфлікти через невакцинованих дітей у класах.

А ось вчителька з Маріуполя Олена Северина заявила, що сама до початку навчального року вакцинується, але робити щеплення своїм дітям категорично не буде. Проте вона зазначила, що за будь-яких обставин навчальні заклади готові до дистанційного навчання.

“У минулому навчальному році вдалося повністю систематизувати навчальний процес – це і повноцінні уроки в Zoom з щоденним чітким розкладом, що дає дітям можливість відчувати режим дня навіть не виходячи з дому; чати з дітьми та перевірка домашнього завдання. Хотілося б бачити наступний рік у вигляді очного навчання, тому що це набагато легше для всіх. Але якщо епідситуація погіршуватиметься, то будемо вибирати здоров’я”, – розповіла вчителька.

Вчителі чекають, що не буде дистанційки.

В Україні поки тільки починають говорити про вакцинацію дітей. За словами експертів, спочатку дозволять робити щеплення неповнолітнім від 12 до 16 років препаратом Comirnaty виробництва Pfizer & BioNTech. У Європейському Союзі цією вакциною вже дозволили щепити підлітків від 12 до 15 років.

Чтайте також:  Чи має право педагог видаляти батьків здобувачів освіти із груп Viber, Telegram і т. д.?

Додамо, що за останній рік батьки учнів скаржилися на дистанційне навчання. Серед мінусів були і незручності в організації навчального процесу вдома, особливо коли в сім’ї кілька дітей, у селах немає інтернету, а успішність деяких учнів і так низька.

Отже, якщо українські педагоги встигнуть зробити щеплення до 1 вересня, то їх учні сидітимуть за партами, замість моніторів комп’ютерів і ноутбуків. Навіть якщо буде зростання захворюваності, що вкрай очікувано, дистанційного навчання вдасться уникнути. А ось питання з вакцинацією дітей вирішуватиметься пізніше.

 

Джерело.


Повернутись вверх