facebook

Поліцейським гроші є, вчителям – немає: нардепка розкритикувала виступ очільника МОН

Інна Совсун прокоментувала виступ т.в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета під час засідання профільного комітету.

Під час  засідання Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій головний санітарний лікар Віктор Ляшко і т.в.о. міністра освіти Сергій Шкарлетрозповіли про зміни в новому навчальному році. Пан Ляшко зазначив, що уряд планує продовжувати гнучкий карантин, і рішення про роботу закладів освіти на рівні районів та міст ухвалюватиметься залежно від рівня захворюваності.

Сергій Шкарлет розповідав про підготовку МОН до навчального року та сценарії навчання залежно від епідеміологічної ситуації. Однак, до певних пунктів, які озвучував під час засідання т.в.о. міністра освіти, в Інни Совсун виникли запитання, які вона написала на своїй сторінці у фейсбук:

Перше – про технічну спроможність шкіл реалізувати змішане навчання: камери, програмне обладнання, швидкість інтернету. Тут пан Шкарлет сподівається на батьків, які допоможуть школам (що робити батькам, які не мають коштів або читали закон «Про повну загальну середню освіту», який гарантує якісну освіту за бюджетні кошти, а не за кошти батьків, – неясно).

Друге – про навантаження на педагогів. Пан Шкарлет сказав, що додаткових видатків ця система не потребуватиме.

Нардепка запитала в Сергія Шкарлета, чому уряд знаходить гроші на доплату поліцейським, а вчителям – ні. Тимчасовий очільник МОН порекомендував пані Совсун звернутись із цим запитанням до Міністерства фінансів:

Ні, я-то звернуся, але хто тут очолює Міністерство освіти і науки?, – обурюється нардепка. – Третє питання: коли вчителі (які зараз у відпустках) мають опанувати нові методи роботи? Адже якщо буде реалізовуватись пропонована модель, то вчителям треба буде навчитись працювати, коли водночас частина учнів перебуває в класі, а частина – онлайн.

Громадська діячка зазначила, що озвучена інформація очільником МОН про автономію шкіл та практику змішаного навчання в реальності не відповідає дійсності:

Загалом складається враження, що позиція т.в.о. міністра – школи самі все вирішать. Він дуже часто згадував про автономію закладів освіти та казав, що є хороші практики змішаного навчання (наприклад, у Новопечерській школі). От тільки ми побачили впродовж березня-травня, наскільки різну спроможність показали заклади освіти, наскільки нерівною є ситуація по країні та навіть в межах одного закладу.

За її словами, кожному закладу освіти необхідна всебічна підтримка, аби проблема освітньої нерівності не стала ще більшою:

І в таки умовах перекладати відповідальність на заклади освіти – це розписатися у власній профнепридатності. Дитсадкам, школам, профтехам та університетам потрібна підтримка і допомога: фінансова, методична і організаційна. Інакше освітня нерівність, яка і так є величезною проблемою, набуде катастрофічних масштабів.

Чтайте також:  «ЯКИЙ ГРЬОБАНИЙ СОРОМ, шановні вчителі!», — Катерина Гольцберг

Джерело.


Повернутись вверх