facebook

Використання елементів пісочної терапії для покращення психологічного стану людини

Використання елементів пісочної терапії для покращення психологічного стану людини

Інформує Всеосвіта.

Професія педагога – одна із тих, у якій емоційне вигорання та синдром “професійного вигорання” є найбільш поширеними. Експерти зазначають, що на фоні пандемії ми спостерігаємо справжню кризу емоційного вигорання серед педагогів, яка може призвести до масових звільнень. Саме тому дуже важливо спостерігати за своїм емоційним станом та весь час працювати над тим, щоб тримати себе в ресурсі, а для цього якнайкраще підійде використання пісочної терапії, тож у своєму виступі практична психологиня Юлія Калініна надасть педагогам такі вправи для перезавантаження та покращення свого емоційного стану.
Вправа “Хто я?”
Мета — підготовка до роботи, зняття напруги, ніяковості, поліпшення емоційного стану.

Ми кладемо будь-які фігурки в мішечок, і кожен з учасників, не дивлячись у нього, дістає якусь з них. Після цього він має відповісти на питання чому саме сьогодні йому дісталась ця фігурка. Можливо, ця фігурка чимось схожа на нього в даний період (зовнішнім виглядом, настроєм, емоційним станом). Таким чином кожен зможе розповісти щось про себе. Спікерка зазначає, що такі вправи стимулюють людей відкриватись та позбуватись комплексів.
Вправа “Покажи емоцію”.
Мета — згуртування колективу, зняття напруги, створення позитивної атмосфери.

Чтайте також:  Патріотичний сценарій останнього дзвоника під час війни

Для цієї вправи нам потрібна буде прямокутна пісочниця будь-якого розміру. Кожна людина отримує дві емоції, записані на папірцях (показувати їх своїм колегам не можна). Після цього кожен має без слів, за допомогою лише дій з піском, зобразити ці емоції. Такі вправи справді повертають нас у дитинство, та з цих приємних спогадів ми також можемо брати ресурс.

Чому ж ми використовуємо саме пісок?

Психологиня зазначає, що пісок має властивість заземлювати негативні емоції. Саме тому важливо його час від часу промивати, щоб очищати від скопленої там негативної енергії.
Вправа “Мій світ”.
Мета — краще розуміння себе, зняття напруги, створення атмосфери довіри.

Для цієї вправи нам потрібні камінчики різної форми, кольору та матеріалу. Учасникам треба уявити, що їх долонька — це такий простір, де можна творити будь-що. За допомогою зібрання на ній тих камінчиків, що їм будуть до вподоби, вони зображають там свій світ, життя, свою історію та пояснюють її іншим учасникам.
Вправа “Долонька”.
Мета — згуртування колективу, зняття напруги, створення позитивної атмосфери.

Для цієї вправи Юлія Калініна пропонує використовувати кінетичний пісок, бо він має властивість залишати гарний відбиток.

Спочатку учасники оглядають долоні один одного, можливо, торкаються їх. Потім обирається та людина, що буде вгадувати. Вона відвертається, а всі інші учасники залишають свої відбитки на піску. Після цього потрібно визначити, чий це був відбиток.
Вправа “Казка на піску”.
Мета — створення позитивного мікроклімату, позитивна інтерпретація ситуації, згуртування колективу.

Чтайте також:  Патріотичний сценарій останнього дзвоника під час війни

Для цієї вправи нам потрібно різні фігурки, з яких учасники будуть створювати історію на піску. Це може бути, наприклад, якась робоча ситуація. Головним є те, що працювати в цій вправі потрібно не спілкуючись між собою. Спікерка звертає увагу на те, що навіть якась негативна ситуація в такому вигляді буде отримувати певне позитивне забарвлення.
Вправа “Подарунок”.
Мета — закріплення позитивного емоційного стану, завершення роботи.

Ми ховаємо в піску якісь фігурки, і кожен з учасників по черзі має пензликом знімати пісок та знайти собі в ньому якийсь “подарунок”. У цій вправі є елемент несподіванки, сюрпризу, що покращує наш емоційний фон.

Для того, щоб дізнатись більше про використання елементів пісочної терапії для покращення психологічного стану людини переходьте за посиланням та дивіться виступ Юлії Калініної на Всеукраїнському семінарі-практикумі “Емоційний ресурс і психологічне здоров’я педагога” — https://vseosvita.ua/seminar/7

Джерело.


Повернутись вверх