facebook

Як дізнатись, чи готова дитина самостійно виконувати домашні завдання, та як привчити її до цього?

Як дізнатись, чи готова дитина самостійно виконувати домашні завдання, та як привчити її до цього?

Інформує Всеосвіта.

Чесна відповідь на три простих запитання допоможе зрозуміти, якою мірою ваша малеча підготовлена до завдань від вчителя.

Нестача часу в батьків, завантаженість учнів та великі обсяги завдань від вчителів – це одвічні проблеми, які з кожним навчальним днем збільшуються, неначе сніжна куля. Зморені батьки з часом починають все менше уваги звертати на успіхи дітей, адже й самі вже втомились від такого шаленого темпу життя.

Якщо вашій дитині почали задавати домашні завдання і перед вами постає вибір: дати дитині можливість самостійно їх робити чи бути другом та порадником й, відклавши всі свої справи, долучитись разом до освітнього процесу, – пропоную чесно відповісти собі на такі запитання:

Які обов’язки мала Ваша дитина до навчання в школі? (Чи мила посуд після себе, поливала квіти, прибирала в кімнаті…?).

Чи навчилась дитина бути наодинці з собою одну-дві години? (Без гаджетів).

Чи існує режим дня?

Якщо на два-три запитання ви відповіли «ні», тоді ви можете стикнутися з однією великою проблемою: дитина не буде самостійно виконувати домашні завдання, адже вона не набула відповідних якостей та навичок під час опанування простих речей.

Чтайте також:  "Проводьте час якісно". Три приклади з життя, які спростовують популярний метод виховання дітей

А потім батьки дивуються, що, виявляється, дитина не може висидіти 35-40 хвилин уроку. Бо педагог – це не екран телефона, де постійно та динамічно змінюються сюжетні лінії. Це 4-5 уроків поспіль перед очима учня стоїть одна людина і навчає різних предметів, у кращому разі змінюючи голос, емоційно реагуючи на те, що оточує, та використовуючи мультимедіа (за наявності).

Якщо ж на всі три запитання ви відповіли «так», тоді ймовірність проблем з уроками зменшується. Звісно, дитина може не розуміти суті завдання, не знати, як оформити відповідь у зошиті, але навичка працювати, самостійно аналізувати ситуацію, знаходитись наодинці з певними посильними проблемами вже буде відпрацьована. Дитина не впадатиме в істерики та не відчуватиме стрес від того, що біля неї відсутній телефон чи не транслюється мультфільм.

Найчастіше батьки запитують: чи потрібно сидіти поруч з дитиною під час виконання завдань? Однозначної відповіді немає, це залежить від багатьох обставин. Кожну ситуацію необхідно аналізувати окремо.

Пропоную виділити головні, на мою думку, моменти, які частково допоможуть розв’язати проблему:

Робоче місце дитини має відповідати віковим особливостям: зручний стіл та стілець, правильне освітлення.

  • Режим роботи та відпочинку. 30 хвилин працюємо, 10 відпочиваємо. Дитина не повинна робити домашні завдання 3-4 години!
  • Навчіться виконувати домашні завдання приблизно в один і той самий час. Це допоможе вам систематизувати власні справи, а дитина стане відповідальнішою.
  • Сприятливі психологічні умови/комфортний мікроклімат у родині. Це насамперед відсутність сварок, бійок, голосних та емоційних розмов.
  • Зберігайте неймовірний спокій. Перечитайте це знов. І ще один раз. Я розумію, що повторювати одне і теж 10 разів поспіль – це важко.
  • Підтримуйте, надихайте, стимулюйте та пишайтесь найменшими успіхами! Саме у такі моменти дитина відчуває мотивацію до того, щоб зробити ще більше і краще!
  • Пам’ятайте! Фанатичне бажання виховати медаліста зовсім не дорівнює щасливому життю дитини. У всьому має бути здоровий глузд.
Чтайте також:  Що відбувається з підвищенням зарплат вчителям: офіційна відповідь МОН


Повернутись вверх