facebook

Батьки хочуть, щоб їх почули: новації Кабміну щодо 1 вересня обурили учасників освітнього процесу

Рекомендації ВР щодо початку навчального року викликали бурхливі дискусії та невдоволення.

На сторінці “Батьки SOS”, у фейсбуці, точиться активна дискусія щодо новацій від Комітету Верховної Ради з питань освіти і науки про навчання з 1 вересня.

Раніше ми писали про три сценарії початку навчального року від МОН. Нагадаємо, що найбільш вірогідним буде третій, до якого МОН пропонує окремі рекомендації.

Батьки обурені, адже вважають, що на практиці усі ці вказівки [рекомендації] не діятимуть і взагалі будуть нереальними для втілення.

У мене волосся стало дибки. Політики самі не розуміють що пропонують, — пише ініціаторка дискусія засновниця ГО “Батьки Полтавщини” Алла Заможська.

Алла Заможська виразила невдоволення, прокоментувавши окремі пункти рекомендацій Уряду:

  • Соціальна дистанція.

Це означає що вчителі працюють понаднормово дві зміни, за що їм потрібно додатково оплачувати. Або навчання буде через день. Масковий режим в класі — це взагалі нісенітниці.

  • Проведення зборів педколективів у дистанційній формі.

Тобто вчителі не будуть заходити до учительської кімнати і взагалі не будуть контактувати один з одним? Добре, хоч батьківські збори не прописані.

  • Запобігання скупчення великої кількості людей.

Які масові скупчення людей взагалі існують в школах?

  • Розмежування потоків школярів, в залежності від їх віку.
Чтайте також:  Батьки оніміли: навчальний рік у школах різко скоротили

Тобто, частина школярів буде заходити зі сторони запасного входу?

  • Рекомендоване проведення окремих видів занять на свіжому повітрі та застосування комбінованого навчання.

Це про фізичну культуру? Коли, на думку комітету, школи повинні встигнути зробити класи на вулиці? А при несприятливих погодних умовах як проводити уроки на подвір’ї?

  • Особам з групи ризику (з хронічними, легеневими, розладами імунної системи, захворюванням на цукровий діабет, тощо) буде рекомендовано продовжити форму освіти, що максимально відповідає потребам їх захисту: екстернатна форма чи дистанційне навчання.

Тобто ці люди не потрібні нашій країні, а вчителів попросять звільнитися.

  • Повністю дистанційна форма навчання для молодшої школи застосовуватися не буде, оскільки визнана неприйнятною.

Що робити дітям нового 5-го класу, які звиклі до одного вчителя? Що робити випускним класам?

Наостанок ініціаторка дискусії додає:

Може ви [політики] почуєте батьків? Почуєте про проблеми від нас, звичайних батьків, які водять дітей у звичайні школи. Може почнете спілкуватися з нами?

Спільнота підтримала Аллу Заможську і більшість батьків долучилися до обговорення.

Окрім батьків на своїй сторінці у фейсбук висловив експертну думку щодо новацій від Комітету ексочільник УЦОЯО Ігор Лікарчук.

Мені найбільше подобаються «заняття на свіжому повітрі». Восени. Під дощем… Хоч згадалася приказка про швеця, який взявся пекти пироги, і про пирожника, котрий надумав шити чоботи… Єдине, що піднімає настрій — заборона проводити масові заходи. Страшенний кошмар. Бо ж в деяких школах масові заходи — найголовніша частина шкільного життя. Бо показуха. І для своїх, і для начальственних очей, і для звітів — відрада. Не то, що уроки, — коментує Лікарчук.

Джерело.


Повернутись вверх