facebook

Освітній омбудсмен назвав основні напрямки корупції у сфері української освіти

Освітній омбудсмен назвав основні напрямки корупції у сфері української освіти

Інформує Всеосвіта.

Сергій Горбачов також наполягає на внесенні змін до Закону «Про освіту» задля протидії корупції в освіті.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов виокремив два основні корупційні сектори у сфері української освіти: вимагання коштів у батьків та фальсифікація довідок про місце проживання дітей. Про це йшлось під час презентації першої щорічної доповіді «Дотримання прав в освіті – 2020» в Укрінформі.

Тема корупції є дуже болючою. Є кілька секторів, де корупціогенність в освіті відчутна, де треба робити зміни… Вони полягають у наступному: коли з батьків починають вимагати кошти – а це і є одним із видів корупційних дій, – дуже часто ми чуємо від адміністрації таку фразу: «Держава ж коштів не дає». Але це неправда – держава дає кошти, але їх треба розумно витрачати, – зазначив Горбачов.

Для протидії цьому корупційному сектору омбудсмен пропонує внести зміни до Закону «Про освіту».

Корупція виникає там, де немає прозорості, де нема зрозумілості. Саме тому я прошу підтримати зміни до законодавства, а саме у 26 статті передбачити, що до обов’язків керівника закладу освіти входить формування запиту на задоволення матеріально-технічних потреб закладу освіти, подача цього запиту засновнику закладу освіти та оприлюднення. У статті 25 необхідно передбачити, що засновник має обґрунтовано відповісти на запит і поінформувати керівника щодо того, чи «є кошти або зараз немає, але це важливо і ми заплануємо, або це недоцільно». У будь-якому разі засновник має дати обґрунтовану відповідь, – сказав омбудсмен.

Чтайте також:  Майже третина педагогів мають низьку мотивацію до роботи: дослідження

Також Сергій Горбачов наполягав: якщо директор школи робить запит, то йому має бути надана відповідь. І не в 30 днів, а в 5. Запит і відповідь мають бути оприлюднені.

Другим корупційним сектором української освіти, за словами Горбачова, є фальсифікація довідок про місце проживання дітей на етапі вступу до першого класу.

Ми отримали корупцію під час зарахування до закладів освіти. Корупція перемістилася до міграційної служби, ЖКГ, управління ОСББ, до нотаріусів. Це відбулося, тому що у нас досі немає єдиної системи державного реєстру реєстрації місця проживання. Зараз, на щастя, у «Дії» ці речі прописуються і розвиваються, але вони ще недостатньо розвинені, – зауважив омбудсмен.

Він наголосив, що керівнику закладу освіти необхідно перевіряти вірогідність інформації про місце реєстрації дитини та зазначив, що «він має на це право».

Джерело.


Повернутись вверх